Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću upriličena svečanost proglašenja najboljih u 2016. u izboru Udruženja sportskih novinara Crne Gore
 
Nagrađeni i najbolji sportski novinariDejan Panić (Dan), Aleksandar Popović (Dnevne novine) i Alen Džakić (TVCG i Radio Crne Gore). Priznanja  i za izuzetne rezultate u 2016, nagrađeni i paraolimpijci, kao i pojedinci koji su pomagali u radu Udruženja u godini na izmaku. I ove godine, po sedmi put zaredom, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje bio uspješan domaćin manifestacije.
 
Nikšić i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje bili su u centru pažnje crnogorske sportske javnosti – Udruženje sportskih novinara Crne Gore je na gala svečanosti po 62. put proglasilo najboljeg sportistu Crne Gore u godini na izmaku. Bez premca je to bio profesionalni bokser Dejan Zlatičanin, koji je u tradicionalnoj anketi, u kojoj je učestvovalo 92 sportska novinara dobio čak 75 glasova. Priznanje novinara Zlatičanin je zaslužio osvajanjem titule profesionalnog prvaka svijeta u lakoj kategoriji, u verziji WBC. On je 12. juna u Veroni, američkom gradiću udaljenom 420 milja od Njujorka, prekidom u trećoj rundi savladao Frenklina Mamanija iz Bolivije. Zlatičanin nije prisustvovao svečanosti u Nikšiću jer se nalazi u Los Anđelesu, gdje se priprema za odbranu titule šampionskog pojasa i borbu protiv Amerikanca Majkija Garsije, 28. januara u Las Vegasu. On se u video poruci zahvalio novinarima na izboru za sportistu Crne Gore.
 
– Žao mi je što nisam tu i lično sa vama podijelim emociju. Javljam se iz kancelarije predsjednika WBC verzije Mauricija Sulejmana,  čiji sam gost. Zahvaljujem se na priznanju i uopšte nisam ni sumnjao da će pripasti meni jer znam da vi, sportski novinari najbolje znate i cijenite ono što radim - poručio je iz Los Angelesa Dejan Zlatičanin, u čije je ime pehar iz ruku predsjednika USNCG Veselina Drljevića primio njegov otac Gligo.
 
Prisutne je pozdravio i Dejanom menadžer, Milorad-Mijo Martinović, koji je rekao da su sportski novinari jedini kompetentni da prepoznaju i proglase sportistu Crne Gore.
 
– Ovo priznanje nam mnogo znači. Posebno zato što dolazi od novinara, koji prate i najbolje poznaju sport i najkompetentniji su da ocijene sportske rezultate, pa to ima posebnu draž i težinu. Mnogo znači i Dejanu koji će 28. januara, siguran sam odbraniti pojas. Nadam se da ćemo zajedno proslaviti i taj uspjeh - rekao je Martinović.
 
Svečanosti u Nikšiću prisustvovao je veliki broj bivših i sadašnjih uspješnih sportista, privrednici, političari, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, predstavnici Ministarstva sporta, crnogorskih sportskih saveza, čelnici lokalne samouprave Nikšića, dekani crnogorskih fakulteta, na čelu sa rektorkom Univerziteta Crne Gore Radmilom Vojvodić i predsjednikom Upravnog odbora UCG Duškom Bjelicom i mnogi drugi. Posebno je pozdravljen profesionalni bokser Predrag Radošević, prvi najbolji sportista Crne Gore od sticanja nezavisnosti, koji je to priznanje zaslužio tačno prije deset godina. Voditeljski posao, kao i uvijek uspješno je obavio Vlado Jovićević, koji je na sebi svojstven, duhovit način, dopadljivim komentarima držao pažnju prisutnih na maksimalnom nivou.
 
Zahvalnice za Simonovića i Bjelicu
 
 Predsjednik USNCG Veselin Drljević rekao je u svom pozdravnom govoru istakao  da nije bilo sportskih  rezultata kakve je javnost očekivala.
 
 - Ispraćamo sportsku godinu onakva kakva je bila, sa sportskim dražima ali ne i onakva kakvu smo  očekivali. Ipak, bilo je rezultata za ponos, pa čestitam onima koji su ih ostvarili i onima koji su težili da do  njih dođu. Nadam se da će ih u narednoj godini biti još više - rekao je Drljević, koji je uručio Specijalne  zahvalnice Dušanu Simonoviću i Dušku Bjelici za višegodišnju uspješnu saradnju i njihovu pomoć i podršku  Udruženju u realizaciji brojnih aktivnosti.
 
 Dekan Faklteta za sport i fizičko vaspitanje, domaćin svečanosti Stevo Popović je, između ostalog rekao da  je svrha njihovog rada promocija nauke i istraživanje u sportu, sa posebnom pažnjom da se približi široj, a  ne samo sportskoj populaciji.
 
 Najboljima 900 eura od “Sport vižen Bravere”
 
 I ove godine najbolji sportista godine i dobitnici novinarskih priznanja, pored pehara i plaketa nagrađeni su i vaučerima za kupovinu sportske opreme u buticima “Sport vižen – Bravera”. Jedan od vlasnika poznatog lanca butika sportske opreme Pero Veličković je Dejana Zlatičanina nagradio vaučerom u vrijednosti od 300 eura, dok su najbolji sportski novinari – Dejan Panić, Alen Džakić i Aleksandar Popović dobili vaučere u vrijednosti od  po 200 eura.
 
Nagrađeni i najbolji novinari
 
Udruženje je juče proglasilo i najbolje u esnafu – za najboljeg sportskog novinara u 2016. godini promovisan je Dejan Panić, novinar dnevnog lista Dan. Njemu je priznanje uručio prošlogodišnji laureat Emil Ličina iz agencije MINA.
 
– Imali smo mnogo posla ali uvijek težim da ga odradim na najkorektniji mogući način. Ove godine to su prepoznale kolege i jako mi je drago zbog toga. Kada dođe od kolega, priznanje ima posebnu težinu - rekao je Dejan Panić.
 
Najbolji mladi novinar u godini na izmaku bio je Aleksandar Popović iz Dnevnih novina.
 
– U smislu rezultata, ovo je godina koju trebamo što prije zaboraviti. Kada je nagrada u pitanju, vrlo mi je drago da kolege prate rad mladih ljudi, rijetkost je to u Crnoj Gori. Za mene, ovo je velika satisfakcija za dalje - rekao je Aleksandar Popović, kojem je priznanje uručio prošlogodišnji dobitnik ove nagrade Dušan Vujović iz Televizije Budva.
 
Za najboljeg dopisnika proglašen je Alen Džakić, saradnik Radija Crne Gore, Televizije Crne Gore i Televizije 777.
 
– Hvala kolegama na priznanju i povjerenju koje su mi ukazali, hvala i sportistima koji ostavljaju srce na terenu, lakše nam je tada da radimo. Za mene, ovo je još jedna obaveza više u karijeri - istakao je Alen Džakić, najbolji dopisnik u 2016. godini.
 
Nagrađen i Veselin Piletić 
 
Udruženje je prepoznalo rad i izuzetni doprinos u ostvarivanju vrhunskih rezultata sportista Crne Gore psihoterapeuta Veselina Piletića, pa ga je nagradilo Specijalnim priznanjem. Njemu je priznanje uručio generalni sekretar Udruženja Todor Brajković, koji je uručio i „Zlatnu plaketu USNCG“ Stevu Popoviću, glavnom uredniku časopisa „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, regionalnom lideru, koji je svjetski prepoznat u 49 međunarodnih indeksnih baza i kao takav predstavlja vodeći i najprepoznatljiviji crnogorski naučni časopisa iz svih mogućih oblasti.
 
Priznanja za izuzetne rezultate u 2016.
 
 USNCG je za izuzetne sportske rezultate u 2016. godini Specijalne plakete dodijelilo atletičarki Kristini  Rakočević, karatiskinjama Marini Raković i Dragani Peruničić, reprezentativcima u džiu-džici Stefanu  Vukotiću, Vuku Dragutinoviću, Milošu Kovačeviću i Dejanu Vukčeviću, kao i paraolimpijcima Marijani  Goranović i Radmilu Baraninu. Njima su priznanja uručili članovi rukovodstva USNCG Boro Odalović i  Igor Ćulafić.
 
 Telegrami od Filipa Vujanovića i Milutina Simovića
 
 Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nije prisustvovao jučerašnjoj svečanosti, ali je poslao telegram u  kojem stoji:
 
 – Zahvaljujem Vam se na pozivu da prisustvujem tradicionalnom proglašenju najboljeg sportiste 2016. u  izboru Udruženja sportskih novinara Crne Gore. Ujedno izražavam žaljenje što zbog odsutnosti neću biti u  prilici da prisustvujem svečanosti koju organizujete ovim povodom. Koristim priliku da vama, nastavnom  osoblju i studentima Fakulteta na ovaj način poželim dalje uspjehe u radu, uvjeren da će Fakultet za sport i  fizičko vaspitanje i ubuduće davati podstrek razvoju i popularizaciji sporta. Laureatima čestitam na ostvarenim sportskim i studijskim rezultatima, koji su garant uspješnog razvoja našeg sporta i budućih uspjeha koje sa radošću očekujemo, stoji u telegramu Filipa Vujanovića, pored kojeg je telegram u ime Vlade uputio potpredsjednik Milutin Simović.
 
Rektorka oduševljena saradnjom
 
Rektorka Radmila Vojvodić nije krila oduševljenje saradnjom Univerziteta i Udruženja sportskih novinara Crne Gore.
 
– Suvišno je govoriti koliko je saradnja između Univerziteta i sportskih novinara nasušno potrebna, i društvu i mladima i državi. Bez sporta nema govora o ozbiljnom kulturnom identitetu svake države, nema govora o patriotizmu, o zdravlju, ni fizičkom ni duhovnom. Zaista se radujem ovom duhu naše saradnje, a posebno toj atmosferi koja se stvori na ovoj već veoma prepoznatljivoj sportskoj tački u Crnoj Gori koja se zove Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. Oni rade i više od toga, kroz saradnju sa Sportskom akademijom i kroz jedan naučni časopis koji se našao u međunarodnim bazama, i koji je, htjeli mi to da priznamo ili ne, najprestižniji međunarodni časopis o sportu u Crnoj Gori koji se bavi svim njegovim aspektima. Ova veza sa javnošću, sa onim što su zadaci medija, sve su to izuzetno važna sadejstva da bi smo mogli da govorimo o uspješnim misijama sporta i sportista, sadašnjih i budućih - rekla je rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić.
 
Plakete za Branka Vujisića i Dina Tuzovića
 
Udruženje sportskih novinara Crne Gore je dodijelilo i dvije Specijalne plakete svojim kolegama za višedecenijski doprinos razvoju crnogorskog sportskog novinarstva, i to Dinu Tuzoviću iz Nikšića i Branku Vujisiću, novinaru Televizije Crne Gore, koji će za koji dan otići u penziju. Njima je plakete uručio takođe doajen crnogorskog sportskog novinarstva Željko Šoć sa Radija Crne Gore.
 
Diplome za svršene studente
 
Na svečanosti su uručene i diplome svršenim studentima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, koji su diplomirali u poslednjih šest mjeseci. Diplome su iz ruku dekana, doc. dr. Steva Popovića i prodekana za nastavu prof. Kemala Idrizovića dobili: 
 
STUDIJSKI PROGRAM  –  FIZIČKA KULTURA –  Osnovne akademske studije: Dragoslav Radović, Predrag Ljumović, Radovan Đukić, Danilo Palević, Danilo Džaković, Vukašin Boljević, Lazar Čađenović, Dragan Baćović, Albert Ramdedović, Miloš Radoman, Stefan Pješivac, Neda Vujadinović, Đorđe Kekić, Ivan Vuković, Vasilije Ljumović, Dušan Vučićević, Ivan Raičević, Radomir Ćirović i Miljan Stanišić; 
STUDIJSKI PROGRAM  –  SPORTSKI NOVINAR – Osnovne primijenjene studije: Ivan Roćenović, Vanja Bojanović, Gordana Radoičić, Vladimir Vrbljanac, Nemanja Tomašević, Sava Popadić i Vučko Jovanović; 
STUDIJSKI PROGRAM  –  SPORTSKI TRENER  – Osnovne primijenjene studije: Danilo Grbović, Igor Popović, Igor Memedović, Marko Mihailović i Stefan Pejović; 
STUDIJSKI PROGRAM  –  FIZIČKA KULTURA – Postdiplomske – specijalističke akademske studije: Velimir Komatina, Jovana Maltez, Miloš Miletić, Jovan Radulović, Marjan Kavarić, Vasilije Vlahović, Jovana Zlatičanin, Lazar Vulanović, Željko Cmiljanić, Arnela Hodžić, Bojan Milačić i Damjan Otašević; 
STUDIJSKI PROGRAM  – SPORTSKI MENADžMENT – Postdiplomske –  specijalističke primijenjene studije: Nemanja Drobnjak, Vuk Đukanović, Dragiša Dedić i Slađana Glušica;
STUDIJSKI PROGRAM  – SPORT I FITNESS – Postdiplomske –  specijalističke primijenjene studije: Gorica Zorić i Lazar Šoć.
 
Aplauzi za šampione Jugoistočne Evrope
 
 Na svečanosti je posebno pozdravljena fudbalska reprezentacija sportskih novinara Crne Gore, koja je  u oktobru na ostrvu Ugljan kod Zadra osvojila titulu šampiona Jugoistočne Evrope u malom fudbalu.