Trener košarkaša CSKA Dimitris Itoudis (47), premda Grk, ima jake spone s Hrvatskom pa jako dobro govori hrvatski jezik. Studirao je na KIF-u... – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
- Prijatelju Igoru Jukiću nudio sam da ide sa mnom u Banvit, no nije prihvatio jer je baš tada pokrenuo danas uspješan posao - kaže Grk.
 
Na predsezonski košarkaški turnir Zadar Dogus konačno je stigao i veliki CSKA, i to ponajviše zahvaljujući njihovu treneru Dimitrisu Itoudisu (47) koji, premda Grk, ima jake spone s Hrvatskom pa jako dobro govori hrvatski jezik. Dimitris je zagrebački đak. Na prijelazu iz 80-ih u 90-e prošlog stoljeća studirao je na zagrebačkom KIF-u gdje je i stekao diplomu košarkaškog trenera pa se ta naša akademska ustanova može pohvaliti da u njemu ima europskog klupskog prvaka (2016.).
 
Obradović mu je kum i mentor
 
A KK Zagreb hvaliti se može kako je baš kod njih danas jedan od najboljih košarkaških trenera Europe pekao zanat.
 
– Moj život u Zagrebu vrlo je slatka uspomena. Tu sam jako puno naučio i doživio. I danas sam zahvalan Pepsiju Božiću i KK Zagreb za priliku koju su mi dali, ali i KIF-u i profesorima poput Dragana Milanovića.
 
Kako je uopće, te 1988., jedan mladi Grk izabrao Zagreb za grad svojeg studiranja? 
 
– U to vrijeme nismo raspolagali informacijama kao mladi ljudi danas, a ja sam bivšu SFRJ izabrao zato što je u to vrijeme imala najjaču nacionalnu košarkašku ligu u Europi. Bila je samo dvojba hoću li u Beograd, Novi Sad ili Zagreb pri čemu sam ja izabrao Zagreb vjerojatno i zbog toga što je Cibona igrala jako lijepu košarku, ali i što je tadašnji zagrebački DIF bio jedan od najboljih sportskih fakulteta u Europi. 
 
Dimitris je najprije godinu dana učio hrvatski jezik, a onda je počeo studirati i fakultet završio u roku. Istovremeno je radio kao trener u KK Mladost (s juniorima i kadetima), ženskom klubu Lokomotiva (kao pomoćnik Ciglaru kojem je jako zahvalan) te na koncu u KK Zagreb. 
 
– U Trnskom sam najprije radio s juniorima, a potom se Pepsi izborio da mu budem prvi pomoćnik. Pepsi se obranio od svih onih koji su mu zamjerali da je za pomoćnika uzeo mladog Grka. A ja sam tada imao 21-22 godine i za mene je to bilo veliko iskustvo jer su u sastavu bili igrači poput Sobina i Poljaka, koji su s Jugoplastikom osvajali naslov prvaka Europe. 
 
Neposredno nakon ovog razgovora Dimitris je nazvao Pepsija i obnovio kontakt s njim i još mu jednom zahvalio za sve što je učinio za njega, a tada mu je dao i posao kontrolora za hrvatsko tržište grčkih sladoleda Evga koje je Zagrebov trener tada uvozio. 
 
Ipak, jedan je trener daleko najzaslužniji za Itoudisov trenerski uzlet, a to je Željko Obradović, strateg europskog prvaka Fenerbahçea. Dimitris je Žocu pomoćnik bio 13 godina pa je s njim osvojio pet naslova prvaka Europe, i to dva protiv njegova današnjeg kluba CSKA. Zanimljivo je da je Itoudis svoj prvi samostalni naslov prvaka Europe osvojio baš protiv Obradovićeva Fenera. 
 
– Željko mi je mentor, vjenčani kum i kućni prijatelj i to je čovjek kojem vjerujem pa sam mu vjerovao i kada mi je govorio koliko je ovaj zadarski turnir dobar. Ovo je oaza mira uoči burne sezone. Premda živi u spektakularnom gradu Moskvi, za uživanje u njemu Dimitris nema vremena: 
 
– Zbog toga smo supruga i ja, nakon svršetka sezone, ostali još 16 dana u Moskvi kao turisti. A sezona će za svakog euroligaša biti naporna, posebice ako je iz Rusije.
 
Prečesta putovanja
 
– Netko se bavio time pa je proračunao da smo Unics i mi imali daleko najveću kilometražu. Recimo, ako idemo u Malagu, to je šest sati putovanja, ako pak idemo u Krasnojarsk, to je pak šest sati leta iz Moskve prema istoku, a s tim ide i pet sati vremenske razlike. I zato mi ne bismo mogli funkcionirati bez čartera. Uostalom, imaju ga i Fener, Žalgiris, Unicaja, Barcelona te Real koji ga dijeli s nogometnim klubom. Sve to vrijeme provedeno u zrakoplovima koristimo da skautiramo suparnike, stalno smo na laptopima. 
 
Što kaže Itoudis na sukob Fibe i Eurolige i kako će se on i njegov klub prema tome postaviti? 
 
– Meni smeta što je to preraslo u velik nesporazum i što četiri košarkaške organizacije, a to su NBA, NCAA, Fiba i Euroliga, imaju različita pravila i dimenzije. Uostalom, mi tijekom prvog Fibina kvalifikacijskog prozora trebamo igrati s Malagom, dan ranije trebaju pak igrati Francuska i Rusija, a baš kod mene su i dva francuska reprezentativca. Ako uzmemo još i Španjolca Rodrigueza, zar da ja tu utakmicu igram s pet igrača? Mene tu jedino zanima da Fiba i Euroliga nađu zajedničko rješenje.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO/arhiva VL