U cilju promovisanja sportske politike i uloge države u sportu, sa fokusom na eliminaciju svih devijantnih pojava kao što su doping, huliganstvo, nasilje i kriminal, u Vladi Sjeverne Makedonije u Skoplju je održana konferencija "Država za sport, sport za državu“, čiji su organizatori bili Asocijacija sportskih novinara ove zemlje, Makedonski olimpijski komitet, Agencija za omladinu i sport i Asocijacija sportskih novinara Jugoistočne Evrope.
 
 Predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev otvorio je konferenciju i napomenuo da je posebna čast obratiti se na događaju posvećenom sportu, tim „više što je on organizovan u Vladi koja, kao i nijedna druga, podržava sport, fizičko vaspitanje i povećanje broja mladih i građana koji se bave sportom“.
 
- Aktivno sprovodimo politiku u tom pravcu. Kao nikada do sada, pored postojećih sredstava, Vlada će uložiti dodatnih četiri miliona evra u 2020. godini za razvoj makedonskog sporta kroz modifikovan i prilagođen sistem vaučera, čime će ukupna finansijska podrška biti 10 miliona evra - rekao je premijer Zaev i apelovao na sve privrednike i privatne kompanije u državi da iskoriste priliku i da kupe vaučer, kojim će, um?esto da plate porez na dobit do 50 procenata kako bi sportu pomogli novcem koji bi inače morali da vrate u budžet.
 
Premijer Zoran Zaev naglasio je i izgradnju sportskog centra u opštini Aerodrom kao ključni projekat u oblasti sportske infrastrukture.
-Tamo smo u naprednoj fazi. Radujemo se onome što smo stvarali i ostaće vjekovima u našem makedonskom sportu. Od ove godine nastavnici predaju fizičko od prvog do petog razreda, kako to predviđa zakon. Reformom "nastavnika tandem-partnera" poboljšavamo kvalitet nastave fizičkog vaspitanja, poboljšavamo fizičke sposobnosti, motoričke vještine i znanje fizičke i zdravstvene kulture. Takođe očekujemo veliki uspeh u uklanjanju skolioze i svih ostalih vrsta deformiteta koji se javljaju kod mlađih generacija - rekao je Zaev.
 
Obraćajći se jednom od najvećih problema sa sportskim dvoranama i vraćanju dvorana sportistima i građanima, opštinama i sportskim savezima, premijer Zaev ?e rekao da će se ispraviti dugogodišnja nepravda i da će nakon godina lavirinta i manipulacija sportskim ob?ektima oni ponovo staviti u službu sportista i građana.
- Dvoranu Kale sada koristi Košarkaški savez. Objekti opštine Kumanovo, opštine Radoviš su obnovljeni, traže se pogodne lokacije za ostale saveze, a blizu smo i povratku teretane Partizana u opštinu Karpoš. Na dobrom smo putu da konačno zatvorimo ?avno preduzeće za upravljanje sportskim terenima i objektima - rekao je Zaev i dodao da bi ulaskom u EU i upotrebom sredstava sport sa svim elementima trebao dostići najviše profesionalne standarde. rame uz rame sa najrazvijenijim evropskim zemljama.
 
U pogledu prevazilaženja nasilja, rasizma i netolerancije u oblasti sporta, premijer Zaev je rekao da „kroz sport svi zajedno treba da radimo u partnerstvu sa lokalnim timovima, federacijama, organizacijama i drugim institucijama“.
- Ojačali smo i intenzivirali saradnju između državnih institucija, Olimpijskog komiteta i sportskih saveza. Moramo svi zajedno raditi i uključiti sve svoje kapacitete da uklonimo sve devijantne pojave poput dopinga, huliganstva, nasilja i kriminala kako bismo sport stavili visoko na pijedestal vrijednosti - podvukao je premijer Zaev.
 
Na kraju, premijer Zaev potvrdio je da se rade analize i postavljaju najbolji modeli kako bi se omogućilo da se sportisti kao vrhunski ambasadori tretiraju kako žele po završetku karijere.
- Oni su ostali na margini društva, bez radnog iskustva, bez zdravstvenog osiguranja i najčešće bez alternativne profesije i obrazovanja koji su propustili doo su gradili sportsku karijeru. Društvo ne smije zaboraviti ove ljude. To ćemo trajno i sistematski prevazići, a naši veterani će dobiti preferencijalne uslove za penzionisanje i zdravstveno osiguranje i penziju, primanja ili platu koja se moraju obezbijediti -  rekao je premijer Zaev i zaključio da Vlada i Agencija za omladinu i sport kontinuirano ulažu, pružaju uslove za kvalitetne sportske mogućnosti i grade partnerstvo sa svim relevantnim sportskim savezima i institucijama.
 
Skupu u Skoplju prisustvovali su i sportski novinari zemalja članica Asocijacije sportskih novinara Jugoistočne Evrope, a zapažena izlaganja, pored domaćina Boška Trpeskog, koji je, u svom stilu sa puno šarma briljantno vodio konferenciju imali su i Veselin Drljević (Crna Gora), Predrag Milinković, Petar Denda (Srbija), Jura Ozmec (Hrvatska), Sinan Sinanović (Bosna i Hercegovina), Najden Todorov (Bugarska), Sabolč Vince (Mađarska), Aspasija Valonaki (Grčka) i Edmond Tači (Kosovo).
 
Svoja razmišljanja na temu „Država za sport, sport za državu“ izložio je i predsjednik Makedonskog olimpijskog komiteta Vasil Tupurkovski, sa svojim saradnicima direktorom Vladom Bogojevskim i generalnim sekretarom Sašom Popovskim, a o iskustvima svojih država govorili su Božidar Maljković, predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije i Predrag Marsenić, direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta.   
 
Skupu su se obratili i Darko Kaevski, direktor Agencije za sport i omladinu Sjeverne Makedonije, savjetnici premijera Zaeva za sport i omladinu Danijel Dimeski i Đorđi Tasev, a skup je završen izlaganjem prof. dr Laza Naneva.
 
SEESJA/Todor Brajković