Najuspješniji bosanskohercegovački sportaši, među kojima su Amel Tuka, Larisa Cerić, Damir Džumhur, Mesud Pezer, Hamza Alić, Lejla Tanović i mnogi drugi zatražili su od vlasti u BiH da se  financiranje sporta osigura kroz rebalanse proračuna kako bi se  spriječilo njegovo  propadanje.
 
Kako prenose bosanskohercegovački mediji, najbolji veleposlanici BiH u svijetu poručili su državi i javnosti s  "Online  foruma sportaša" upriličenoga da su silno razočarani odnosom političara prema vrhunskom sportu u Bosni i Hercegovini i da traže da se takav maćehinski odnos i nebriga  promijene što je  prije  moguće. 
 
- O nama sportašima se priča kada osvojimo neku medalju i ostvarimo dobar rezultat, a nakon mjesec dana više nitko ne spominje ni nas, ni Zakon o sportu. Trebamo iskoristiti ljude koji imaju izravnog dodira s politikom, a bili su prije sportaši, da se malo više angažiraju i lobiraju  za sport - poručio je najbolji  atletičar, svjetski doprvak na 800 m  Amel Tuka.
 
Vrhunski bosanskohercegovački sportaši dali su punu potporu Olimpijskome odboru (OK) koji je prije nekoliko dana u pismu vlastima Bosne i Hercegovine zatražio žurno poduzimanje mjera za spas sporta u BiH. 
 
„Sada su više nego ikad ranije važne investicije u sport i tjelesne aktivnosti koje pridonose zdravlju i jačanju imuniteta. One  moraju biti stavljene u središte svih politika i od presudne je važnosti da budu unutar rebalansiranih proračuna na svim razinama  vlasti“, poručili su, između ostalog, iz OK BiH koji je i organizirao  "Online forum sportaša".
 
"Podržite ove mjere i ne dopustite da sport u Bosni i Hercegovini propadne", poručili su svojoj državi bosanskohercegovački sportaši.
 
 Izvor HINA FOTO Matthew Stockman/Getty Images