Biciklist Primož Roglič, skijaška trkačica Anamarija Lampič i muška rukometna reprezentacija Slovenije proglašeni su najboljim sportašima 2020. godine od strane Slovenskog udruženja sportskih novinara. Najperspektivnija mlada sportska ličnost je bacač diska Kristjan Čeh.
 
Primož Roglič, koji je, između ostaloga, obranio naslov španjolske Vuelte i bio drugi na Tour de Franceu, prošle je godine osvojio i nagradu za najboljeg slovenskog sportaša. Ove je godine dobio 61 glas i pobijedio svog prijatelja i suparnika, pobjednika Tour de Francea Tadeja Pogačara, koji je dobio 43 glasa.
 
Ovo je prvi put da Anamarija Lampič osvaja naslov najbolje slovenske sportašice godine. Naslijedila je penjačicu Janju Garnbret, prošlogodišnju pobjednicu. Lampič je osvojila treće mjesto u generalnom plasmanu sprinta Svjetskog kupa, a ujedno je bila i najbolja u sprintu na prestižnom novogodišnjem Tour de Skiju. U tradicionalnom glasovanju Udruge sportskih novinara dobila je 81 od 115 mogućih glasova.
 
Ove godine nije bilo nagrada u pojedinačnoj konkurenciji za drugo i treće mjesto.
 
Muška rukometna reprezentacija Slovenije bila je četvrta na Europskom prvenstvu u siječnju i dobila 65 glasova. Muška kanuistička ekipa dobila je 22 glasa; Benjamin Savšek, Luka Božič i Jure Lenarčič osvojili su momčadski europski naslov u Pragu.
 
Godina 2020. posebna je u svim aspektima. Koronavirus je drastično promijenio sportski kalendar, a odgodili su i najveće događaje - Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo. Unatoč tim činjenicama slovenski sportaši uspjeli su se dokazati s iznimnim uspjehom. Zbog toga je Slovensko udruženje sportskih novinara odlučilo nagraditi najbolje i ove posebne godine. Dodjela nagrada, 53. po redu, održala se u studiju Televizije Slovenija uz izravan prijenos i, prvi put u povijesti, bez gledatelja.
 
Tijekom emitiranja na događaju su sudjelovale i slovenske sportske legende: Matjaž Kek, Dejan Zavec, Iztok Čop, Rajmond Debevec, Petra Majdič, Alenka Artnik, Boštjan Nachbar, Alenka Dovžan i Brigita Bukovec.
 

 AIPS Media Foto: Vid Ponikvar/Sportida