Ivica Osim rođen je u Sarajevu 1941. godine. Odrastao je na Grbavici, a aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. 
 
Nakon juniora, počeo je igrati za prvu momčad u sezoni 1959./1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je skupio 250 službenih nastupa i postigao 75 golova.
 
Godine 1970. otišao je u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije za koju je skupio 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na Europskom prvenstvu 1968. godine. Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.
 
Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno bavio trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još izbornik reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao izbornik Japana.
 
Povodom smrti Ivice Osima predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, odnosno izvršni direktor HNS-a, Tomislav Svetina, poslali su brzojav sućuti Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine u kojem stoji: “Potreseni tužnom viješću o odlasku Ivice Osima, jednog od najvećih igrača i trenera s ovih prostora, primite našu najiskreniju sućut. Naše misli i molitve su uz vas i njegovu obitelj”.
 

Izvor: www.hns-cff.hr Foto: HNS