'Možda niste rođeni zlatni, ali zlatni možete postati. Morate imati emociju. Cindra nisi k'o Ivano, ali moraš nas voditi' – piše Mladen Miletić, VL.
 
Približavaju nam se vrući rukometni dani i slijedi slatka euforija kakvu svakog siječnja osjetimo, najavila je tradicionalno i nova reklama mobilnog operatera Tele2 sa zvijezdama naše rukometne reprezentacije koja se zavrtjela na malim ekranima. Nakon pustinjskih nomada uoči Katara i brojnih drugih zabavnih uoči ranijih natjecanja, ova je nekako “najrukometnija” i sadržajno zapravo savršeno pogođena, produkcijski snimljena kao trejler za neki hollywoodski sportski spektakl.
 
Silvana Ban, voditeljica brenda i medija u Tele2, otkrila nam je kako je nastao spot koji je puno manje koncentriran na reklamiranje proizvoda, a puno više na podršku reprezentaciji i dizanja ozračja uoči početka Europskog prvenstva u našoj zemlji. https://www.youtube.com/watch?v=idwgya7ofoU
 
IZBORNIKU LEGLA ULOGA  
 
– Snimali smo u Areni Zagreb u listopadu, kad je reprezentacija bila na okupu. Uspjeli smo sve obaviti u jednom danu, maksimalno smo se prilagodili dečkima. Scenarij je pisala naša kreativna marketinška agencija Imago, a spot je producirala kuća Riba ribi grize rep. Režiser spota je Bruno Anković – kaže Silvana Ban.
 
Kako je nastao Červarov govor? Je li ga izbornik sam pisao? 
– Nije, gospodin Červar je izgovorio kako mu je napisano, nije bio konzultant. Scenarij je pisala agencija, ali svakako je Lino bio inspiracija, kao i cijela priča o povratku na klupu Hrvatske tako karizmatičnog trenera. I nije mu bio problem, znali smo zapravo da će mu leći ta uloga jer je vrlo talentiran za to... – kaže Silvana Ban koja već deset godina s kraćim prekidom radi na reklamnim spotovima hrvatskih rukometaša.
 
– Sami reprezentativci, kao i uvijek, bili su jako kooperativni. To su vrlo prizemljeni dečki s kojima je vrlo ugodno i lako surađivati. Bilo je napeto jer vremena je u takvim situacijama malo, ali uz puno kompromisa i s naše i s njihove strane mislim da smo napravili dobar posao – zaključila je Silvana Ban iz Tele2 koji je od ove godine jedan od nacionalnih partnera Hrvatskog rukometnog saveza i Europskog prvenstva. 
 
Utrobom Arene kroz polumrak svlačionice odzvanja glas velikog povratnika, zlatnog izbornika Line Červara koji u svom stilu kao glavni glumac i dirigent sastava drži govor. 
 
Pojedinačno se obraća igračima, novim nositeljima igre. Poruke su vrlo znakovite... 
– Mihić... Nemaš Mirzin nebeski skok, ali možeš letjeti po terenu dok te noge nose! Stipe... Nemaš Lacov top u ruci, ali nemoj utihnuti, pucaj iz sve snage! Pucaj, pucaj! Cindra... Nisi virtuoz k’o Ivano, nitko nije, ali ti moraš voditi naš tim u pobjedu! Ti, Cindra, moraš, moraš!
 
Viče Červar kao da ne glumi i maše stisnutom šakom kao u slavnim danima, pun strasti. Na leđima je 68. godina, rastao se od Hrvatske u šezdesetoj, ali baš ništa nije izgubio od emocije. Ako je tako u reklami, kako će tek biti kad krene prava stvar? Uz takvog vojskovođu i gromove s tribine u Splitu i Zagrebu, moraš biti težak slučaj mrtvog puhala da ostaneš indisponiran. 
 
Nisu slučajno u govoru spomenuti nositelji najveće generacije u povijesti hrvatskog rukometa – Džomba, Lacković, Balić. Trofejni izbornik, čije su djelo nasljednici Goluža i Babić nastavili broncama ostavši obojica bez čarolije završne večeri, simbolički je zapravo pospremio u ladicu dečke koji su ga na neki način stvorili i s kojima je 2003. u Portugalu započeo najdužu i najveću priču u povijesti našeg momčadskog sporta. 
 
TRENERU, TKO JE DŽOMBA? 
 
Njihovi izravni nasljednici poput Duvnjaka, Čupića, Kopljara ili Alilovića i sad su tu, a od 2011. nosili su težak teret nevjerojatnih podviga koji su uspješno nosili – do polufinala. Novu generaciju nasljednika koju će Červar na EP-u u Hrvatskoj sad staviti pod punu odgovornost, Mago di Umago šalje u naše najveće arene uz poruku:  “Možda niste rođeni zlatni, ali zlatni možete postati! Morate imati emociju.”
 
Neminovno će povratak u Spaladium Arenu na otvaranju Europskog prvenstva vratiti neke stare uspomene na 2009., na Balićev ples s loptom, siloviti marš prema Zagrebu preko Šveđana i Španjolaca, Morsku vilu... No ne treba tražiti od ovih dečki da to bezuvjetno ponavljaju ili kopiraju niti ih više uspoređivati. Imaju svoj put i svoje vrijeme. 
 
U prilog tome samo jedan detalj s treninga druge ekipe Lokomotive u Domu sportova. 
 
Kaže trener Škorić mladoj igračici: 
 
– Vižljasta si, zvrkasta k’o Džomba! 
 
Dobio je odgovor:
 
– Treneru, tko je Džomba? 
 
Smiješno zvuči, ali prošlo je već sasvim dovoljno vremena da bi se živjelo na staroj slavi.
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Mladen Miletić FOTO Igor Šoban/Pixell