RTL je zacijelo profitirao od praćenja EP-a u rukometu. Utakmice gleda više od milijun građana Hrvatske, a u skladu s tim nemalo su gledane i popratne emisije, intervjui, reportaže s prvenstva. I sve bi bilo za deset da Hrvatska rukometna reprezentacija ima bolje igrače, piše Tomislav Čadež, novinar JL.
 
Ovako, može im pomoći samo ona televizijska reklama u kojoj se iskreno ističe njihova limitiranost a apelira na njihovo srce. Teško će Hrvatska do borbe za medalje i teško će RTL zadržati dosadašnju gledanost ali, zasad - sve je ipak moguće.
 
Siječanj je najdepresivniji mjesec u godini i ne treba ni od RTL-a niti od rukometaša očekivati čuda. Ako im ne pođe za loptom osvojiti medalju, makar drvenu, siječanj će i dalje biti siječanj, ovrhe - ovrhe, a male plaće - jednako male.
 
Komentator Filip Brkić prenosi utakmice s mnogo elana u glasu, s mnogo nehinjene energije, a njegov sugovornik za komentatorskim pultom u splitskoj Areni (čija stražnja strana jest zapušteno gradilište nastanjeno štakorima a prednja blještavo staklo pod neonima) mnogo je oprezniji Davor Dominiković, umirovljeni naš rukometni reprezentativac, na čijem se licu već u poluvremenu utakmice sa Švedskom, čitao poraz.
 
Premda i RTL nastoji pumpati optimizam nerealan, sportski i nacionalni, ipak ne pretjeruju koliko inače u takvim prigodama pretjeruju na Hrvatskoj televiziji. Šveđani su hrvatske rukometaše pregazili, i to nekoliko puta, gore-dolje, od početka do kraja utakmice. Lino Červar, naš i inače pojavom smiješan trener, najednom je osvanuo svijen poput artitične bakice a izgubljen poput djeteta. Jedno je vikati na igrače u televizijskoj reklami, a drugo vikati na igrače u televizijskom prijenosu. Lino Červar ne vlada situacijom, tako čitamo njegov govor tijela i njegov glas.
 
Ipak, ostaje nada, poduzetnička i navijačka podjednako. Nije isto lete li one bočice vode i automobili iz reklama na pola ekrana dok je u drugoj polovici ekipa Hrvatske i kad je u drugoj polovici ekrana ekipa pobjedničke Švedske, Francuske, Norveške ili Njemačke.
 
Sve drugo, kad je posrijedi praćenje prvenstva, štima. Nino Štambuk vodi studijsku emisiju suvereno, kao što je sličnu vodio i prije dvije godine kad se igralo Europsko prvenstvo u Poljskoj. Uz njega rukometaši Mirza Džomba i Goran Šprem (u odnosu na Poljsku nema Zlatka Saračevića i voditeljske legende i stručnjaka za rukomet Bože Sušeca). RTL-ova tehnička ekipa u Split je dovezla petnaest kamiona opreme, a prijenos radi s pomoću dvaju reportažnih kola. Razgovori u splitskom studiju odmjereni su dakle i poučni, o ovom širem svijetu inače malo zanimljivom sportu.
 
Bilo kako bilo, samo mijena na ovom svijetu stalna jest, pa se možda dogodi da i Hrvatska napokon osvoji svoje prvo europsko zlato. Tada nitko sretniji od RTL-ovih producenata. Zacijelo bi se dulje veselili od prosječnog navijača.
 
PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Tomislav Čadež FOTO  Reuters
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lino Červar ozbiljno sankcioniran, Veselin Vujović se 'izvukao'!
 
Za najbolji obrambeni potez na utakmici Hrvatske i Bjelorusije, koji, naravno, nije bio u duhu sporta, hrvatskog izbornika Linu Červara EHF je kaznio s 3.000 eura. To HRS mora uplatiti odmah, a ne ponovi li se takav slučaj, EHF će HRS-u vratiti 1.000 eura pologa.
 
Lino je već na press-konferenciji prije izricanja kazne rekao da tu nije bilo namjere, a HRS ima pravo žalbe na kaznu. No sad je puno važnije probati dobiti Norvešku. Björnsena će tako teško uloviti.
 
Kao što je poznato, Lino je u finišu susreta s Bjelorusima presreo Karvackog dok je ovaj pokušavao trčati u kontru. Nitko nije reagirao, igrač nije bio u šansi za gol, pa čak nije upotrijebljena ni videotehnologija, a s njom je Lino mogao lagano dobiti crveni karton (bez penala). Ovako je dobio kaznu od 3.000 eura.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Izvor SN PIŠE Dražen Pinević