U trenutku kada se već polako zbrajaju računi na ovogodišnjem EP-u, već se polako gleda prema SP-u. A domaćin će prvi put u povijesti svjetskih prvenstava biti dvije zemlje – Danska i Njemačka – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Obje zemlje već su bile domaćini Svjetskog prvenstva, ali zasebno. Njemačka je bila domaćin SP-a 1961.,1982. i 2007. godine, a Danska 1978. godine. Bio je to SP na kojem je naslov osvojila Njemačka s našim trenerom Vladom Stenzelom.
 
Ždrijeb nokaut-utakmica za plasman na Svjetsko prvenstvo održat će se u Areni Zagreb u subotu 27. siječnja. Traži se još devet europskih momčadi. Danska i Njemačka neće biti u bubnju jer su domaćini, kao ni Francuska koja je aktualni svjetski prvak. U ždrijeb neće ni europski prvak iz Hrvatske. U prvom šeširu su Švedska, Norveška, Bjelorusija, Srbija, Makedonija, Španjolska, Češka, Slovenija, Island i Hrvatska.
 
Dvaput u kvalifikacijama
 
Od tih deset reprezentacija jedna će otpasti. Ili ona koja će postati europski prvak ili prva sljedeća postanu li europski prvaci Danci ili Francuzi. Dakle, bolje plasirani, Španjolska ili Švedska će izravno na SP. U drugom šeširu su Mađarska, Crna Gora, Austrija, Portugal, Litva, Nizozemska, Rumunjska, Rusija i Bosna i Hercegovina. Bilo bi dobro izbjeći Mađarsku, Rumunjsku i Rusiju, kvalitetne reprezentacije. Igrat će se dvije utakmice, drugi i treći vikend u lipnju ove godine, a pobjednici će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.
 
Hrvatska sudjeluje na svjetskim prvenstvima od 1995. godine i od tada nije propustila ni jedno. U 23 godine osvojila je svjetsko zlato (2003.), dva srebra (2005. i 2009.) i broncu (2013.). U kvalifikacijama nikad nismo imali problema. Za SP u Egiptu 1999. bili smo prvi u kvalifikacijskoj skupini sa Slovenijom, Bjelorusijom i Austrijom.
 
U kvalifikacijama za SP u Portugalu 2003. u doigravanju smo dvaput pobijedili Češku. U Kutiji šibica, pred samo 200 gledatelja, bilo je 35:24. Bila je to prva službena utakmica izbornika Line Červara, a briljirao je Zvonimir Bilić dalekometnim pogocima. U uzvratu, u Karvini, nova pobjeda - 32:26. To su ujedno bile i posljednje kvalifikacije za SP koje su igrali naši rukometaši. Naime, zbog niza dobrih rezultata na europskim prvenstvima uvijek bi se izravno plasirali na SP.
 
Finale u Herningu
 
Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj igrat će se uhodanim sustavom. Reprezentacije, njih 24, bit će raspoređene u četiri skupine. Tri skupine igrat će se u Njemačkoj, i to u Münchenu (Olimpijska dvorana, 12.000 mjesta), Berlinu (Mercedes Benz Arena, 14.800 mjesta) i Hamburgu (Barclaycard Arena, 13.300 mjesta).
 
Četvrta skupina igrat će u Kopenhagenu (Royal Arena, 13.700 mjesta). Utakmice nokaut-faze igrat će se u Kölnu (Lanxess Arena, 20.000 mjesta) Herningu (Jyske Bank Boxen, 15.000 mjesta). U Herningu će se igrati završni susreti, polufinale, finale i utakmica za treće mjesto. Prvenstvo će trajati 18 dana, do 9. do 27. siječnja, što znači da će sve reprezentacije imati jako malo vremena za pripreme, samo tjedan dana. 
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Igor Kralj/Pixell