Hrvatska i kanadska teniska reprezentacija od petka do nedjelje (početak u 14 sati) sastaju se prvi put u Davisovu kupu, a sučelit će se na zemljanoj podlozi – piše Anton Filić, novinar VL.
 
U osječkoj sportskoj dvorani Gradski vrt sve je spremno za početak dvoboja prvog kola Svjetske skupine Davisova kupa između Hrvatske i Kanade. Te se dvije reprezentacije od petka do nedjelje (početak u 14 sati) sastaju prvi put, a sučelit će se na zemljanoj podlozi. Ništa čudno, Kanađane uglavnom svi dočekuju na zemlji, a kad pogledate učinak njihovih igrača na toj podlozi, jasno vam je i zbog čega.
 
Pa tako Vašek Pospišil (27 godina, 85. na ATP listi) ima na zemlji samo jednu pobjedu od 17 mečeva, njegov suigrač i izbornik Frank Dančević (33, 350. na listi) stoji još lošije, on iz 19 mečeva ima samo jednu pobjedu. Peter Polansky (29, 141.) ima 3-8, a Denis Šapovalov (18, 48. na listi) najopasniji je među njima jer još nije igrao na zemlji, barem ne na ATP razini. Dijelom i zbog ovih brojki Kanađani ne znaju za gostujuću pobjedu još od 2011. godine kada su pobijedili Izrael s 3:2.
 
Moglo bi se reći da naši gosti imaju dugu tradiciju u Davisovu kupu, nastupaju od 1913. godine, ali ne mogu se pohvaliti velikim uspjesima. Nikada nisu osvojili naslov, a najdalje su otišli do polufinala, i to dva puta, svakih 100 godina, 1913. i 2013. godine. Imaju omjer pobjeda i poraza 65-87, u Svjetskoj su skupini boravili 10 godina i postigli su samo tri pobjede. Najviše pobjeda, pojedinačno i u paru, od igrača ima stručnjak za parove Daniel Nestor, 48-26.
 
Osvojio sve živo 
 
Od njega izbornik Dančević puno očekuje i ovdje u Osijeku, ali još ne želi otkriti s kim će ga upariti. I naši su prilično zakopčani oko subotnjeg dvoboja parova. Sve je izglednija varijanta da će Marin Čilić, koji je jučer stigao u Osijek i prvi put trenirao, zbog umora preskočiti petak, a u subotu nastupiti u paru sa svojim susjedom i kumom Ivanom Dodigom.
 
No vratimo se Kanađanima, oni najviše nade polažu u par koji će predvoditi iskusni Nestor.
 
– On je osvojio sve živo – kaže za njega Dodig.
 
I doista, Nestor ima u parovima više od 1000 pobjeda, a osvojio je čak 91 naslov, među kojima osam Grand Slam turnira, a može se pohvaliti i olimpijskom zlatnom medaljom iz Sydneya. U profesionalnoj eri, dakle od 1968. godine, samo su dvojica tenisača osvojila više naslova u paru od njega: Mike (115) i Bob Bryan (113). Najuspješniju suradnju imao je s Knowlesom (40 turnira), a potom sa Zimonjićem (27).
 
– Dugo sam u tenisu i sretan sam što sam imao toliko sjajnih partnera. Obogaćivali su oni mene, a vjerojatno i ja njih – kaže Nestor koji će u rujnu navršiti 46 godina, ali još je na godinu dana odgodio odlazak u tenisku mirovinu.
 
Neobuzdani Šapovalov 
 
Drugi veliki adut gostiju jedan je od predvodnika mladih lavova 18-godišnji Šapovalov koji je lani u Montrealu pobijedio Rafaela Nadala, a ima već i tri pobjede u Davisovu kupu (uz dva poraza).
 
– Naš dvoboj u Osijeku mogao bi biti vrlo zanimljiv, ja se ne sjećam da sam ikad igrao na zemlji u dvorani. Vjerujem da ćemo pružiti dobru igru, imamo momčad koja može pobijediti Hrvatsku – optimističan je Šapovalov koji je predvodio Kanadu i u lanjskoj pobjedi nad Indijom u kvalifikacijskom meču u Edmontonu.
 
Time se na neki način iskupio za rijetku nesmotrenost koja mu se dogodila pola godine ranije u dvoboju s Velikom Britanijom u Ottawi. Kod omjera 2:2 u susretu s Kyleom Edmundom, bijesan zbog gubitka gema, napucao je loptu koja je pogodila glavnog suca u oko.
 
Odmah se ispričao, ali pravila su neumoljiva: diskvalificiran je, Edmund je proglašen pobjednikom, a u četvrtfinale Svjetske skupine otišla je Velika Britanija.
 
SLAVENSKA KANADA: Igrači im vuku podrijetlo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije...
 
Kad je Davisov kup u pitanju, nije lako dobiti aktere za razgovor nasamo, ili ekskluzivni intervju kako se to ponekad pompozno kaže. Sve je to prilično birokratizirano, svoju želju morate prijaviti glasnogovornicima reprezentacija, pa se o tome raspravlja.
 
No, prvih dana okupljanja još je prilično relaksirajuća situacija, nema te stege i procedure. Porazgovarao sam sa Željkom Krajanom (38) i Frankom Dančevićem (33), izbornicima reprezentacija Hrvatske i Kanade, koje se od petka do nedjelje sučeljuju u prvom kolu Svjetske skupine, i porazgovarati malo s njima.
 
Krajan bi vjerojatno rado izbjegao medijsko prepucavanje s Matom Pavićem, ali saga se nastavlja, pitaju ga o tome i u Osijeku, iako je u biti sve već rečeno. No, Krajan strpljivo odgovara na pitanja. Objašnjava:
 – Malo mi to smeta jer ipak očekuje nas važan meč, ali u neku ruku je i dobro da je tako, neka se raspetlja i taj slučaj. Ja sebi zbilja nemam što predbaciti, zvao sam Matu, pokušavao stupiti u kontakt s njim, uspostaviti neku komunikaciju. Imam i mailove i SMS poruke oko toga. U jednoj prilici pitao je tko pita, a kad sam mu ja odgovorio, više se nije javio.
 
Neki Matin slučaj povezuju s Borninim?
 
Stojim iza svoje odluke 
 
– Nije to isto, ja sam Bornu razumio, mlad je, puno je učinio da dođemo do finala, i žao mu je bilo što ga nije bio u momčadi za finale. I meni je teška bila ta odluka, i danas se pitam jesam li dobro postupio, ali tada mi se to rješenje činilo logičnim: da igraju oni koji su zdravi. Dok, s Matom ja ne znam u čemu je problem. Ne može mi zamjeriti što mu u jednoj prilici nisam dopustio da se reprezentaciji priključi tek u srijedu. Je li na to utjecao njegov tadašnji trener Mantilla, to ne znam, ali neki red se mora poštovati.
 
S Dančevićem smo porazgovarali gledajući iz press-centra trening naših tenisača. Postoji mogućnost da Čilić neće igrati prvog dana, u petak, koliko će vam to olakšati posao? 
 – Pa, sigurno da će prvi dan biti lakše, ali Marin će onda vjerojatno zaigrati u paru s Dodigom, pa će nam biti teže u subotu. 
 
Koga ćete vi postaviti u paru, uz Nestora? Pospišila? 
 – Vidjet ćemo. Sve su opcije otvorene. Vama je već vjerojatno dosadilo da vas svi i svugdje dočekuju na zemlji? 
 
– Svi žele najbolji rezultat za svoju reprezentaciju. To je pravo domaćina. No, hrvatski igrači dobri su i na drugim podlogama, pa ćemo vidjeti jesu li se preračunali. 
Šapovalov nije igrao na zemlji 
 
I doista, kad pogledate učinak kanadskih igrača na zemlji, bit će vam jasno zašto ih i u Osijeku dočekujemo na toj podlozi: Pospišil ima 1-16, Polansky 3-8, a Šapovalov još nije igrao na zemlji, barem ne na ATP razini.
 
Prijavljeni ste kao igrač i kapetan, ima li izgleda da i zaigrate u Osijeku? 
 – Pa, ja još igram, iako sam prilično pao na listi (350., a nekad je bio 65. – op. a.). No, sad kad sam postavljen za izbornika kanadske reprezentacije, što mi je velika čast, možda će se stvari promijeniti. U Osijeku ne planiram igrati, ima boljih, ali nikad ne znate. 
 
Zanimljivo je da je cijela kanadska reprezentacija slavenskog podrijetla: vi vučete korijene iz Hrvatske, Pospišil i Polansky su Česi, Šapovalov Rus, a Nestoru su roditelji Makedonac i Srpkinja. 
 – Da, dogodilo se tako. Imamo dobro ozračje u reprezentaciji, iako uglavnom komuniciramo na engleskom. Samo Nestor i ja ponekad govorimo po naški. 
 
Nema Miloša Raonića, zbog čega točno, ipak je igrao u Australiji? 
 – Da, ali ispao je već u prvom kolu i vidi se da mu treba još vremena za oporavak od ozljede. Ali dugoročno računamo na Miloša. 
 
Vaš otac je podrijetlom iz okolice Slavonskog Broda, imate ondje i rodbinu. Hoće li vas doći bodriti u Osijeku? 
 – Pa, mislim da hoće, najavili su.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Anton Filić FOTO Davor Javorović/Pixell i Press Association Canada