Sportski program HRT-a podređen je Zimskim olimpijskim igrama koje traju od 9. do 25. veljače. U Pjongčang ide 20 naših sportaš - piše Marija Lokas, novinarka JL.
 
Središnji dio zimske sezone sportskog programa HRT-a pripast će Zimskim olimpijskim igrama koje se od 9. do 25. veljače održavaju u južnokorejskom gradu Pjongčangu, a ekipu HRT-a koja će u tom razdoblju boraviti u Južnoj Koreji čini 14 ljudi, 12 s Hrvatske televizije i dvoje s Hrvatskog radija. 
 
NEMA KOSTELIĆA
 
 - Manji je broj ljudi nego prije na Ljetnim i Zimskim olimpijskim igrama, a razlog je daljina, vremenska razlika, ali i štednja. U Pjongčang ide 20 naših sportaša, stoje nakon Torina najveći broj ikad. Raspodijeljeni su u četiri sporta: alpsko skijanje, bob, skijaško trčanje i sanjkanje. Najviše je skijaša, no velik će uspjeh biti ako se plasiramo u top deset. Na osnovi tog pokazatelja išli smo u realizaciju projekta. U zimskim sportovima više nema Kostelića pa smo od nekih stvari odustali. Kad se pojavi neka nova zvijezda, naravno da ćemo to pratiti na adekvatan način - ispričao je šef sporta HRT-a Stjepan Balog
 
Iz Južne Koreje HRT će prikazati između 100 i 120 sati programa, podijeljenih u tri dijela. 
 
- Naš je program podlicenciran od Eurosporta, kao i sljedeće igre u Tokiju, no u taj program stat će sve najbolje od Olimpijskih igara. Vidjet ćemo sve nastupe naših sportaša, ali i najatraktivnija natjecanja općenito te najgledanije sportove na svijetu, a to su sve utrke alpskog skijanja, hokejaški turnir, umjetničko klizanje, skijaško trčanje, biatlon, bob i sanjkanje - najavio je Balog. 
 
SAŽECI 
 
Program će biti podijeljen u tri dijela. S obzirom na vremensku razliku od osam sati, od 2 sata ujutro do 15 sati trajat će izravni prijenos. Poslije Regionalnog dnevnika, od 16.45 do 19.30 sati bit će snimke, a dnevni sažeci s najzanimljivijim događanjima emitirat će se u posebnoj emisiji u večernjem terminu u 22.30 pod vodstvom Mihovila Horvata i Daniela Križa
 
- Činjenica je da Amerikanci najviše plaćaju za TV prava pa je i satnica u Južnoj Koreji podređena njima, posebno kad je u pitanju alpsko skijanje i umjetničko klizanje. 
 
SUDJELUJU 92 ZEMLJE 
 
Tako će finalna natjecanja i slobodni sastav u umjetničkom klizanju početi u 10 ujutro po korejskom vremenu, to je presedan kad je taj sport u pitanju. U našem slučaju ti će prijenosi ići usred noći - objašnjava Stjepan Balog. 
 
HRT-ovi komentatori u Južnoj Koreji bit će Drago Ćosić, Bruno Kovačević, Robert Jelečević, Viki Ivanović, Boris Jelavić i Stjepan Balog. U Južnoj Koreji će na 23. zimskim olimpijskim igrama nastupiti reprezentacije 92 zemlje. 
 
- Velika je šteta u kvaliteti ovih Olimpijskih igara što će se održati bez ruskih sportaša koji su kažnjeni zbog dopinga, no Rusi |će pojedinačno nastupiti pod zastavom Međunarodnoga olimpijskog odbora - zaključio je Balog. 
 
PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Marija Lokas FOTO arhiva HRT