Red Bull pozvao je 17-godišnjega Karlovčanina Karla Bukovca na utrku svjetskoga kupa nakon što su vidjeli njegov video s treninga ‘sam svoj majstor’. Karlo će biti najmlađi Hrvat u Ice Cross Downhillu - pišu 24 SATA.
 
Ostalo je još nekoliko dana do ZOI-ja i ljubitelji zimskih sportova dolaze na svoje. Uz mnoge zimske sportove u kojima se sad natječu sportaši na Olimpijskim igrama, uskoro bi se tamo mogao naći i jedan novi - Ice Cross Downhill.
 
Riječ je o sportu u kojem se četiri klizača spuštaju niz zaleđenu stazu, na kojoj se nalaze mnogi usponi, padovi i skokovi. Tijekom utrka Red Bull Crashed Icea i Riders Cupova postižu se brzine i do 80 km/h. Ovaj sport početke vuče iz 2000. godine, kad su prvi put organizirane službene utrke svjetskoga kupa, a do sada je stekao mnogo fanova i zaljubljenike.
 
Donosili vodu i ledili je
 
Jedan od njih je Karlo Bukovac (17) iz Karlovca, učenik Ekonomsko-turističke škole u Karlovcu. Iako se bivši hokejaš ovim sportom bavi tek godinu dana, nastupio je sredinom prosinca prošle godine na utrci svjetskoga kupa u Wagrainu u Austriji i ostvario odlično 20. mjesto. A njegov put do utrke svjetskoga kupa zaista je nevjerojatan.
 
Naime, 2011. u Zagrebu, tijekom kvalifikacija za natjecanje Red Bull Crashed Ice, Karlo se zaljubio u ovaj sport i već tad je znao da će kad-tad nastupati na utrci najbržeg sporta na ledu.
 
Prolazile su godine i počela je nova sezona svjetskoga kupa. Karlo je, gledajući utrke, došao na ideju da s prijateljima napravi svoju stazu - jer ako ne mogu oni otići na utrku ice cross downhilla, neka ona dođe k njima u Karlovac.
 
Idealna lokacija bili su Karlovački šančevi - parkovi sagrađeni oko centra grada u obliku zvijezde u svrhu obrane od Turaka. Uslijedili su dani donošenja hektolitara vode na stazu kako bi je zaledili.
 
Vodu su donosili stalno i sa svih strana - od kuće, škole, pa čak i punili boce u obližnjoj rijeci Kupi. Nakon toga odredili su jednu subotu kao “dan D”. Odvozili su uspješno svoju prvu ice cross downhill utrku i snimili video.
 
Tad nisu ni znali što će to značiti za Karla.
 
Poziv na svjetski kup
 
Svoju priču i video poslali su na mnoge adrese, pa tako i na adresu međunarodnog saveza ATSX-a, Red Bullova predstavništva u Hrvatskoj. Nedugo nakon toga došla je pozivnica koja se nije mogla odbiti. Karla Bukovca pozvali su na nastup u utrci svjetskoga kupa u austrijskom Wagrainu.
 
U tom trenu sve se činilo nestvarno.
 
Karlo je prihvatio ponudu i odlučio postati treći Hrvat koji je ikad nastupao u tom sportu, prvi juniorski natjecatelj i jedan od najmlađih u povijesti ovog sporta. I to iz zemlje u kojoj taj sport ne postoji. Jedva je dočekao spust niz stazu koja mu se prije manje od godinu dana činila dalekom i nedostižnom.
 
Uz bok idolima
 
Već na prvom treningu stajao je kraj svojeg idola, čovjeka koji osvaja sve što se u ovom sportu osvojiti može, Cameroona Naasza, prošlogodišnjeg svjetskog prvaka.
 
Karlo je bio 20. u juniorskoj konkurenciji među brojnim kandidatima. Iako je bio daleko od medalja, svjestan je kako mu je ovo bila prva utrka i kako njegovo vrijeme tek dolazi. Iza sebe je ostavio i starije te mnogo iskusnije juniore, a ova priča neće ovdje i stati.
 
Pogotovo zbog toga što je ostvario odličan plasman, za koji vjeruje da ga uz puno truda i rada, kojeg ne nedostaje, može višestruko poboljšati.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------
Mladi sport: Postoji tek osam godina, a među najboljima su se profilirali bivši hokejaši, brzoklizači, skijaši, snowboarderi, ali i oni iz brdskog biciklizma, motociklizma, wakeboarda, surfinga, skijanja na vodi...
Svestrani: Svjetski prvak iz 2014., Marco Dallago, kaže kako se za utrke priprema na svim terenima, od klizališta preko dvorane, do trampolina. Teretana, trčanje, bicikl, hokej, inline role... sve je potrebno.
Žestoka konkurencija: U prvoj utrci Svjetskoga kupa u Ice Cross Downhillu sudjelovalo je 149 natjecatelja i 18 natjecateljica iz 20 zemalja. Na zahtjevnoj stazi dostižu se brzine i do 80 kilometara na sat.
Zaštita je važna: Prema Red Bullovim pravilima, natjecatelji moraju imati štitnike na ramenima, koljenima, laktovima i potkoljenicama, kao i rukavice te kacigu. Kliže se u hokejaškim klizaljkama, a guranje nije dopušteno.
Najmlađi Hrvat: Karlo je tek treći Hrvat koji je ikad nastupio na Red Bullovoj utrci Ice Cross Downhill te je prvi naš juniorski natjecatelj ikad...
----------------------------------------------------------------------------------------
 
PRENOSIMO 24 SATA  www.24sata.hr