Vilson Džoni prvi je prominentni nogometaš koji je igrao i za Hajduk i za Dinamo ili obratno, zato što Bernard Vukas nikada nije bio član Plavih – u Split je otišao iz NK Zagreba – piše Branko Stipković, novinar portala Prva HNL.
 
Uoči derbija 22. kola Hrvatski Telekom Prve lige nezaboravni desni bočni govori o postojećoj situaciji u, kako kaže, nedvojbeno najvećim hrvatskim klubovima.
 
Vilijevim primjerom iz Hajduka u Dinamo odnosno iz Dinama u Hajduk pošli su mnogi uvaženi igrači, podsjetit ćemo na najpoznatije: Stjepan Deverić, Joško Jeličić, Mario Novaković, Dražen Boban, Dario Jertec, Marijan Buljat, Niko Kranjčar, Franko Andrijašević, posredno pak Ardian Kozniku, Goce Sedloski, Srđan Mladinić, Renato Jurčec, Ivan Bošnjak, Mirko Hrgović, Ante Rukavina, Duje Čop…
 
Zadovoljstvo trostrano. Uostalom, kad je posrijedi Džoni nema nikakvih tajni:
 - Taj transfer bio je moj potez života!
 
Pojašnjava zašto:
- Za sve je „kriv“ Vlatko Marković, koji je trener Bilih bio u sezoni 1977./1978. Dopalo mi se kako radi, kako nas vodi. Kad je odlazio, na put sam se spremio i ja, dočekao nas je gazda Vid Ročić. Tako sam postupio zbog toga što me u Ajduka nisu tretirali ni cijenili u mjeri koju zaslužujem iako s 28 godina nipošto nisam ni za nijansu ispao iz forme.
 
Predsjednik je bio isti, Tito Kirigin. A trener?
- Tomislav Ivić.
 
„Ivan“ je sa zlatnom generacijom Majstora s mora, čiji član je bio i Džoni, dominirao bivšom državom, čudi što ga je prestao uvažavati.
- Tako se dogodilo poslije ukupno 450 mojih utakmica u bijelom dresu. U Maksimir sam otišao ponosan na sve što smo napravili na Starom placu, na devet prvorazrednih trofeja (pet kupova i četiri prvenstva) u deset godina što je bio sjajan učinak i u svjetskim razmjerima.
 
Igrali su: Rizah Mešković, Vilson Džoni, Vedran Rožić, Luka Peruzović, Dragan Holcer, Ivan Buljan, Mario Boljat, Brane Oblak, Slaviša Žungul, Šime Luketin, Dražen Mužinić, Mićun Jovanić, Jurica Jerković, Željko Mijač, Ivica Šurjak, Ivan Katalinić, Marin Kurtela, Marino Lemešić, Ivica Matković, 
 
Miroslav Vardić… 
- Era koja se pamti vječno.
 
Zašto je Dinamo također bio pun pogodak?
- Zato što sam u 30 utakmica postigao 12 pogodak, što sam za 1978. proglašen najboljim nogometašem Jugoslavije. Svlačionicu sam dijelio sa Željkom Stinčićem, Čedom Jovičevićem, Brankom Tucakom, Velimirom Zajecom, Srećkom Bogdanom, Josipom Kužeom, Perom Bručićem, Džamalom Mustedanagićem, Rajkom Janjaninom, Ivicom Senzenom, Zlatkom Kranjčarom, Snješkom Cerinom… Probijali su se mladići Marko Mlinarić i Štef Deverić.
 
Podrazumijevala se odskočna daska za Bundesligu:
- Potpisao sam za Schalke 04. Nakon dvije sezone nastavio još pet u drugoligašu Wattenscheidu, na kraju završio u Oberhausenu s 40 i nešto.
 
Vilson je rođeni Splićanin, a potječe s Kosova, iz Prizrena. Bio je uistinu fantastičan desni branič modernih osobina: čvrst i prodoran, defenzivno savršen, a opasan s one strane centra. To što je skupio samo četiri nastupa za državnu selekciju ide na dušu onima koji su prednost davali drugima, svojim ljubimcima.
 
No, vratimo se aktualnoj maksimirskoj nedjelji:
- Čast važećem prvaku Rijeci, ali jedini derbi od formata isključivo je taj Dinama i Hajduka, Hajduka i Dinama. Žao mi je što i u zagrebačkoj i u splitskoj momčadi, pogotovo splitskoj, ima toliko stranaca. Nema smisla, nema ni potreba – zar kod nas nema talenata, i te kakvih!
 
Modri su vjerojatni ligaški pobjednici, sudeći po trenutačnoj forci od 12 bodova?
- Teško je to nadoknaditi. Sviđa mi se mladi šef struke Mario Cvitanović, vidi se da živi za nogomet i svoj klub, 200 posto „unutra“. I Hajduk se napokon orijentirao za Hrvata, čestitam Željku Kopiću na odvažnosti i umješnosti.
 
Za koga će Vili navijati?
- Moja pozicija je izvrsna jer ne mogu izgubiti!
 
Prognoza:
- Dinamo je, objektivno, u boljoj poziciji. Maloj ali ipak. Utoliko je i favorit.
 
Koga bi posebno apostrofirao na obje strane:
- El Soudanija, Danija Olma, Filipa Benkovića i Arijana Ademija koji se ponaša kao da stanka nije trajala duže od dvije godine odnosno Francka Ohandzu, Josipa Radoševića, Miju Caktaša i Zorana Nižića.
 
Hajdukovi navijači su brojniji i vjerniji?
- Apsolutno, ne mogu se Bad Blue Boysi uspoređivati s Torcidom.
 
Nerijetko je kritičan prema stanju na Poljudu?
- Ne odobravam što i predsjednik stiže sa strane, iz Osijeka, što nije fetivi Splićanin. Ako dobro pamtim, na predstavljanju je rekao da ne navija za Hajduk! Nadalje, je li nužno da sportski direktor bude inozemac, Mario Branco iz Portugala? Što su učinila dvojica prethodnih trenera Marijan Pušnik i Joan Carrillo!? Da su u klasi Edoarda Reje još bih nekako razumio motiv za angažman… Kad bi Carrillo bio dokazana vrijednost, valjda bi ga zaposlili u Španjolskoj ili Portugalu, ne bi se prije i poslije boravka kod nas potucao Istočnom Europom. Uvjeren sam da u Splitu ne manjka kvalitetnoga kadra, u Hrvatskoj pogotovo. 
 
Kako mu se čini HT Prva liga?
- Podijeljeno. Na vrhu su Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, u sredini Inter i Lokomotiva, pri dnu Slaven Belupo, Istra 1961, Cibalia i Rudeš. Tim redom ne tek po trenutačnom plasmanu, već i po realnoj snazi. Bilo bi zanimljivije da je neizvjesnost veća.
 
Sportsku javnost do ogorčenosti smeta famozna nogometna netrpeljivost Sjevera i Juga?
- Taj animozitet je stvarno iskoračio iz svih okvira normalnosti, pretvarajući se u katastrofu čim u Zagreb ne smiješ automobilom splitskih registracijskih oznaka, u Split pak sa ZG-tablicama. Sramota, daleko smo dogurali, nepojmljivo svakom normalnom… Nadam se da će ovog vikenda u prvom planu biti opće dostojanstvo, a ne tučnjava s razbijanjem glava i inventara po ulicama i trgovima, odmorištima s autoputu, nadomak stadionu.
 
Hoće li u metropolu krenuti i on?
- Da, 90 posto. 
 
Dugo je bio skaut Dinama za Dalmaciju?
- Sve do mirovine. Skautiram i dalje. Recimo… za izbornika.
 
Što će Zlatko Dalić i Vatreni napraviti na SP-u?
- Shvatimo da je ogroman uspjeh što smo se plasirali, usprkos silnim problemima u finišu kvalifikacija kad je malotko vjerovao. Daliću svaka čast, hvala i slava. Uzdam se u njegovu stručnost i ozbiljnost, u glad za radom i rezultatima. Reprezentativci su pretežito iz kategorije vrhunskih, što znači da su perspektive otvorene.
 
Kako sin Ivan Jakov?
- Eno ga doma, vratija se iz Singapura. Traži klub. Traže i njega.
 
 PRENOSIMO Prva HNL www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO /arhiva HNS