Sve to događalo se pred 15.000 gledatelja u elitnoj dvorani Barclays Center, u nazočnosti Draženove majke Biserke koja je s unukom Markom Petrovićem u New York doputovala kao gošća NBA kluba – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
U noći posvećenoj negdašnjem članu kluba Draženu Petroviću, košarkaši Brooklyn Netsa pregazili su Chicago Bullse (104:87) zacijelo inspirirani i imenom legende na koju je ta utakmica bila naslovljena. Bila je to prva pobjeda “Mrežica” u veljači, odnosno prva nakon niza od osam poraza.
 
Biserki Petrović ovo je bio prvi posjet klubu pokojnog sina nakon što su se Netsi iz New Jerseya preselili u New York, odnosno u Brooklyn, pa su samim time promijenili i ime.
 
No, bila je mama Petrović gošća kluba i prije pet godina, baš u vrijeme kada su Netsi igrali svoje posljednje utakmice u New Jerseyu. Tada je imala priliku posjetiti i zgradu u kojoj je Dražen stanovao i susresti se s ljudima koji su se družili s njezinim nezaboravljenim sinom.
 
Puno američkih Hrvata
 
U pauzi između dva poluvremena na velikom ekranu dvorane emitiran je video posvećen Draženu, a prije utakmice prvih 10.000 gledatelja dobilo je za ovu priliku posebno izrađene Draženove figurice. U fan-shopu kluba mogle su se kupiti i majice s Draženovim likom i dres s brojem tri koji je klub i službeno umirovio pa ga više nitko od igrača u Netsima ne može dobiti.
 
Zbog svega toga mama Petrović te je večeri bila svojevrsna zvijezda pa je morala odgovarati i na novinarska pitanja. Iduće jutro iz hotela se javila puna dojmova:
 
– Bilo je senzacionalno. Još nisam došla k sebi. Kao da sam bila u nekom snu. Cijela dvorana bila je priređena za Dražena čiji je dres ispod krova bio povećan i osvijetljen. Za mene je to bio toliko snažan doživljaj da sam pomislila kao da je Dražen negdje tu, kao da će odnekle doći. Naši domaćini naručili su posebnu loptu s Draženovim likom koju su meni i Marku predali na centru – rekla je.
 
I Draženov nećak bio je predmet zanimanja američkih novinara. I ne samo američkih. Budući da sjajno govori engleski, jer se školovao u SAD-u, Marko je dao puno izjava, a posebno se za njega zanimala ekipa brazilske televizije jer je njegov otac Aco brazilski izbornik kojem s njihovom reprezentacijom za sada jako dobro ide.
 
Na samoj utakmici bilo je puno američkih Hrvata i većina njih došla je u Draženovu dresu, baš kao i naš bivši tenisač Mario Ančić koji u New Yorku sada živi i radi.
 
Uzor i zbog radnih navika
 
Osim po tome da je bio jedan od europskih pionira na američkom tlu, košarkaška povijest Dražena Petrovića pamtit će i po tome što je bio prvi Europljanin koji je postao zvijezdom neke NBA momčadi. A nakon njega to su postali mnogi pa tako i Nijemac Dirk Nowitzki, Francuz Tony Parker, Srbi Peđa Stojaković i Vlade Divac, Grk Giannis Antetokounmpo, Slovenac Goran Dragić...
 
– Dražen je i danas uzor europskim košarkašima, ne samo po svom košarkaškom umijeću, nego i po radnim navikama. Poruka koju je svima njima ostavio jest da je trening najvažniji – kazala je mama Petrović, a to isto moglo se čuti i od glavnog trenera Netsa Kennyja Atkinsona:
 
– Dok sam igrao u Europi, puno sam čuo o Draženovim legendarnim radnim navikama, o tome koliko je bio fanatično uporan, spreman trenirati i u dva sata iza ponoći, koliko bi šutova dnevno ispucao... Nisam ga poznavao, no znam da je imao reputaciju nevjerojatnog natjecatelja – rekao je.
 
Na portalu netsdaily.com, posvećenom navijačima “Mrežica”, izvučeni su isječci iz Draženovih najboljih NBA utakmica kao što su one kada je Houstonu zabio 44 koša, Clevelandu 40, Bostonu 39, San Antoniju 34...
 
Poseban tekst posvetio mu je i dugogodišnji navijač Netsa Dennis Lin koji se pohvalio da je posjetio Draženov muzej u Zagrebu. Inače profesor povijesti, piše da je negdašnja NBA liga bila “ozvučena” funkom, da je današnja “zarobljena” hip hopom, a da je Draženova igra bila ona koja se mogla povezati s klasičnom glazbom.
 
Zato su ga valjda i zvali košarkaškim Mozartom. Budući da je Dennis Lin maratonac, na Beogradskom je maratonu upoznao Zagrepčanina Mirana Crnošiju, također strastvenog trkača. Kada je doznao da je Miran v. d. ravnatelja Muzejsko-memorijalnog centra Dražena Petrovića, oduševljenju strastvenog navijača Netsa nije bilo kraja.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO/Večernji list