Iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOO) u Lausannei službeno je potvrđeno da će mladi Riječanin Filip Ožbolt biti sudionik novinarske obuke na listopadskim Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu, i to kao jedan od samo 30 mladih novinara iz cijeloga svijeta.
 
Drugim riječima, nakon pobjede na nacionalnom izboru u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), Filip je kao član četveročlanog izaslanstva izabran i u kontinentalnoj selekciji trećeg izdanja MOO-ova Programa za mlade novinare.
 
- Kada vam stigne obavijest da ćete predstavljati svoj kontinent na svjetskoj razini u poslu koji radite i volite, zvuči uistinu laskavo. Zahvaljujem svima koji su mi pomogli u ovome izboru - poruka je Filipa Ožbolta
 
Sve troškove zrakoplovnog putovanja u dolasku i odlasku, hotelskog smještaja i medijske obuke Filipa Ožbolta u Buenos Airesu (30. rujna - 19. listopada 2018.) snosit će Međunarodni olimpijski odbor. Ukoliko dokaže svoj novinarski potencijal (u tiskovnom, radijskom, televizijskom i internetskom novinarstvu) i pred iskusnim mentorima iz nekoliko država, Filipu se otvara nova prestižna mogućnost - ulazak u Top 15 mladih novinara s pet kontinenata i nastavak obuke. Naime, polovica izabranika iz Buenos Airesa u novoj će selekciji zaslužiti i drugi stupanj medijske obuke - na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Lausannei početkom 2020. godine, također o trošku MOO-a.
 
Izaslanstvo Kosovskog olimpijskog odbora boravilo na obuci u HOO-u
 
 U trodnevnom radnom posjetu Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) boravilo je peteročlano   izaslanstvo Kosovskog olimpijskog odbora (KOO). Tradicionalno prijateljstvo dvaju naroda i dvaju   olimpijskih odbora rezultiralo je razmjenom iskustava i svojevrsnom obukom zaposlenika KOO-a u   nekoliko poslovnih segmenata (marketing, pravo, financije, mediji). 
 
 U sastavu izaslanstva iz Prištine boravili su: voditelj projektnog odjela Jeton Rudari, financijski   direktor Endrit Syla, izvršna pomoćnica direktora Rejhan Halili, pravna referentica Blerina Imeri i   glasnogovornik KOO-a Kushtrim Krasniqi
 
 Na završnom sastanku u prostorijama HOO-a gosti iz Kosovskog olimpijskog odbora istaknuli su da se  s puno korisnih praktičnih saznanja vraćaju kući te su zahvalili HOO-u na gostoprimstvu i obuci.  Glasnogovornik KOO-a Kushtrim Krasniqi istaknuo je kako je nogomet najpopularniji sport na Kosovu, ali da su iznimno popularni i borilački sportovi, posebno judo, nakon za njih povijesne zlatne olimpijske medalje Majlinde Kelmendi u Riju 2016. godine. Prema njegovim riječima, hrvatski će nogometaši imati na Kosovu brojne navijače tijekom SP-a u Rusiji. Poželio je „vatrenima“ da napokon odu do kraja.
 
- Nadam da ovaj prvi neće biti i naš posljednji susret. I ubuduće vam stojimo na raspolaganju za sve vrste savjetodavne pomoći kako bi vaš olimpijski odbor bio što efikasniji u radu - kazao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.
 
Izaslanstvo s Kosova završilo je posjet HOO-u razgledavanjem zagrebačkog Gornjeg grada. Uoči odlaska pozvali su svoje domaćine na uzvratni posjet Prištini. 
 
 HOO/Vinko Knežević