Predstavnici saveza pet loptačkih sportova (nogomet, košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo) ujedinjeni u tzv. Opatijsku inicijativu potpisali su ugovor o osnivanju udruge koja će dalje nastupati pred državom u zahtjevima za promjenu sustava financiranja sporta u državi - piše Mladen Miletić, novinar VL.
 
Potaknuti neimaštinom koja je poharala klubove, sastavili su, predvođeni dopredsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednikom HNK Rijeke Damirom Miškovićem, cijeli program prijedloga i reformi kako spasili vrhunski sport u državi, ali i omogućili da bavljenje sportom bude dostupno svima koji žele, a možda si ne mogu priuštiti. 
 
U srži inicijative je da se ne traži od države i poreznih obveznika više sredstava, već da se promijeni i prilagodi zakonska regulativa u skladu s onim kako su to pitanje riješile druge države Europske unije koja inzistira da lokalne zajednice ne smiju u većoj mjeri potpomagati pojedinačno klubove jer se time ruši tržišna utakmica. 
 
Uveli bi i "salary cap" 
 
Prema prijedlogu Opatijske inicijative, nova sredstva našla bi se kroz veće prihode od TV prava, zatim postotak od boravišnih pristojbi i tzv. city taxa, prosljeđivanje sredstava nacionalnih tvrtki u jednu zajedničku blagajnu za sport te uvođenje poreznih olakšica poduzetnicima na ulaganje u sport. 
 
Tako postavljen sustav kontrolirala bi vanjska financijska kuća koja bi nadgledala tijek i trošenje tih namjenskih sredstava koja bi potekla prema savezima i klubovima čime bi se izbjegle situacije poput onih da klubovi dolaze na rub gašenja zbog razbacivanja novcem. 
 
U tom smislu posebno je zanimljiva i ideja o uvođenju tzv. salary capa u sportu – dakle, odredila bi se maksimalna svota koju bi klubovi korisnici programa mogli potrošiti na dovođenje pojedinog igrača, a mogli bi ga prekršiti samo oni koji imaju bankovna jamstva za takve transfere. 
 
Žele da se ne plaća članarina 
 
Što s ostalim sportovima, a u Hrvatskoj ih je “mali milijun” na proračunu koji im država osigurava preko olimpijskog odbora? 
 
Ostali bi pod okriljem HOO-a i, budući da bi se spomenutih pet loptačkih sportova na određen način izdvojilo, neki bi poput veslanja i atletike koji su donijeli najveći broj medalja s Olimpijskih igara, tvrde inicijatori promjena, došli u prvi plan. 
 
S tim i još brojnim drugim prijedlozima udruga Opatijska inicijativa izaći će pred predstavnike vlasti koji su već pokazali zanimanje kako bi se riješile situacije poput onih da sportski klubovi nemaju sredstava ni za minimalne plaće igračima ili za osiguranje opreme polaznicima njihovim škola. 
 
Ideja je i da se uz pomoć tako prikupljenih sredstava ukine i plaćanje članarine u klubovima kako bi bavljenje sportom bilo dostupno i onima iz najsiromašnijih obitelji.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Mladen Miletić FOTO Nel Pavletić/Pixell