Pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše, održana je 16. sjednica Vijeća. Na temu izvršenja Financijskog plana HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 10. travnja 2018. godine, glavni tajnik Josip Čop je izvijestio da je HOO uprihodio oko 44,7 milijuna kuna, što je 29% ukupno planiranih prihoda za spomenuto razdoblje.
 
Rashodovna stavka za isto razdoblje ove godine zaustavila se na oko 35 milijuna kuna, a nacionalni sportski savezi participirali su u tom iznosu s gotovo 33 milijuna. Uz suglasnost državne tajnice Janice Kostelić i Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ), izmjenom Financijskog plana za 2018. godinu HOO je uvećao planirane prihode za 1,1 milijun kuna te mu ukupni proračun za ovu godinu iznosi 155.192.335 kuna. No, i ukupno planirani rashodi za ovu godinu uvećani su za oko sedam milijuna kuna (ponajviše zbog ZOI-ja u Pjongčangu) pa iznose 161,1 milijun kuna. 
 
- Iznimno me veseli da u financijskom pogledu ljudi iz SDUŠ-a rade sve maksimalno korektno i pravovremeno tako da uslijed takve dinamike transfera novca ni HOO nema nepodmirenih financijskih obveza prema nacionalnim sportskim savezima – kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.
 
Pohvalu prvog dužnosnika HOO-a dobila je i radna skupina Ureda za programe lokalnog sporta HOO-a koja je razmotrila i većinom odobrila projekte korisnika programa Aktivna zajednica i Od športske škole do Olimpijskih igara, odaslane iz klubova iz gotovo svih hrvatskih županija. 
 
Zeleno svjetlo“ članova Vijeća HOO-a za uvrštenje u Razvojni program I. dobile su Mia Mihovilović iz juda te Ines Grdenić iz karatea, a jednako tako, pozitivno je riješen status europskog šahovskog prvaka Ivana Šarića, uvrštenog u Razvojni program III. zbog iznimnog rezultata, makar ne zadovoljava kriterij godina. Marta Zeljković iz streljaštva prelazi u Olimpijski program, a kolega joj Luka Štrbenac ne zadovoljava kriterij godina za Razvojni program III. I Marko Gremin iz streljaštva od travnja dobiva status predolimpijskog kandidata, dok se isti status plivačice Mateje Samardžić stavlja u mirovanje do službenog očitovanja matičnog joj saveza o njezinu završetku aktivne karijere. 
 
Program sufinanciranja trenera, u cijelosti je pokriven iznosom od 8,4 milijuna kuna, izazvao je ponajveću raspravu s predočenim godišnjim izvješćem za 2017. 
 
Naravno, tema su bili kriteriji. Pojedini članovi Vijeća (ponajviše Željko Jerkov) konstatirali da je, sukladno njegovim participantima, prilično diskriminirajući za kolektivne sportove. Predsjedavajući Mateša predložio je da na tu temu uslijedi argumentirani nastavak u pisanoj formi. Od 1. travnja ove godine u HOO-ovu programu sufinanciranja trenera nema bivšeg košarkaškog izbornika Ivice Skelina, dok će Goran Rački, trener skijašice Leone Popović, biti u programu sufinanciranja od 1. lipnja ove do 1. ožujka iduće godine, a dalje - sukladno rezultatima. 
 
Hrvatski kajakaški savez dobio je preporuku HOO-a za prijam u hrvatsko državljanstvo Thomasa Ukalovića, francuskog državljanina, čiji su roditelji hrvatski iseljenici s dvojnim državljanstvom. Ukalović je kao veliki talent prepoznat i od francuskog sportskog sustava, a nastupa u olimpijskoj disciplini slalom. 
 
Pozitivno mišljenje HOO-a za organizaciju međunarodnih natjecanja i priredbi dobili su mačevalački, hokejaški i golf savez (konferencija o golf turizmu). Za kraj 16. sjednice Vijeća ravnatelj HOO-ova Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora prezentirao je novi, stručniji i precizniji, Pravilnik o kategorizaciji sportaša koji je već i u praktičnoj uporabi. 
 
 HOO/Vinko Knežević