Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, sudjelovat će u svečanosti dodjele AIPS nagrade sportskim novinarima (Nagrada Svjetske udruge sportskih novinara). Potvrđeno je to u Lausanni, gdje se sastao Organizacijski odbor Nagrade.
 
Pod predsjedanjem Giannija Merla, predsjednika AIPS-a, ponovljene su osnovne pretpostavke za uspjeh AIPS nagrade, definirani troškovi, potvrđeni članovi žirija, pokazane nove brojke. One su dobre. Dok je za sličnu nagradu prije nekoliko godina, u organizaciji privatne medijske kuće sredinom ljeta bilo manje od 100 prijava, AIPS nagrada već sad ima 134 prijava, pa i iz Hrvatske. Svejedno, neke zemlje još nisu dovoljno obavještene o postojanju AIPS nagrade, npr. Kina i Koreja i cilj je Organzacijskog odbora da se ta slika kroz djelovanje nacionalnih udruga popravi, posebno nakon SP u nogometu, na kojem su mnogi sportski novinari i fotografi imali prilike napraviti svoje uratke spremne za AIPS nagradu. 
 
Organizacijski odbor predstavljaju 3 člana AIPS-a (predsjednik, v.d. glavnog tajnika i dopredsjednica), te 3 člana Katarskog udruženja sportskih novinara, budući da je ta udruga osigurala sredstva za promociju, rad žirija i financiranje svečanosti. Predsjednik je Gianni Merlo, predsjednik AIPS-a, koji je ujedno i predsjednik međunarodnog žirija Nagrade.
 
Sustav je jasan. Svaki sportski novinar može poslati 2 svoja uratka u 8 kategorija (od fotografije, preko webloga i video reportaže do rada nastalog istraživačkim novinarstvom). Posebni žiri bit će podijeljen u dva dijela - prvo će članovi Izvršnog odbora AIPS-a napraviti prvo "sito" i pripremiti u svakoj kategoriji 10 radova za stručni novinarski žiri od 10 ljudi iz cijeloga svijeta i svih medija, koji će odabrati 3 najbolja. Konačni datum za prijjave je 17.rujna 2018., a Nagrada će svoju promociju imati u Lausanni, olimpijskom gradu, 21. siječnja 2019. Detaljnije informacije nalaze se na www.aipsmediaawards.com 
 
Nakon dodjele AIPS nagrade, koja će biti u svečanoj dvorani hotela Beau Rivage u večernjim satima 21. siječnja, AIPS će u iduća dva dana u istoj dvorani održati svoj Kongres, na kojem će i Thomas Bach biti gost i odgovarati na pitanja novinara, predstavnika svojih zemalja na Kongresu. Konačni dogovor o smještaju velikog broja gostiju i sudionika Kongresa također je zaključen tijekom protekla dva dana u Lausanni. Kako je Lausanne dom velikog broja međunarodnih sportskih federacija, očekuje se da će većina predsjednika, glavnih tajnika ili predstavnika tih federacija sudjelovati aktivno ne samo tijekom dodjele AIPS Nagrade, već i u radu Kongresa.
 
Kako se rad Organizacijskog odbora Nagrade poklopio s proslavom 110 godina Svjetske federacije vodenih sportova (FINA) i otvaranjem njihovih novih prostorija u Lausanni, članovi Organizacijskog odbora Nagrade sudjelovali su na svečanosti otvaranja Kuće FINA, te na svčenoj večeri u Olimpijskom muzeju u večernjim satima. 
 
I ovaj je tekst poziv svima da razmisle jesu li napravili nešto novinarski kvalitetno, mogu li kandidirati za AIPS nagradu 2018.? I Hrvatska sigurno može sudjelovati! A pojedinci, nadamo se, i zaraditi...jer ukupan fond nagrada je 100.000 dolara...
 
 JURA OZMEC, v.d. glavnog tajnika AIPS-a FOTO Sonja Nikčević/AIPS