Najstariji igrač bit će - Ivan Strinić! Lovren početak Kupa nacija propušta zbog ozljede.Vedran Ćorluka bio je prvi. Lovren i Vida pokazali su se kao svjetske klase, a tu su mladi Ćaleta-Car i Jedvaj, svakako i Benković, te nešto iskusniji Mitrović... Uglavnom, nema straha za obranu!
 
Ali dok smo mjesec dana nakon veličanstvene scene Hrvatske u finalu SP-a strepjeli od poruke, emaila s tri adrese - iz Madrida, Barcelone i Monte Carla - došao je ipak pomalo neočekivano iz Torina. Mario Mandžukić oprostio se od reprezentacije s 32 godine, izrauban stalnom 'tučnjavom' na terenu, svojim fajterskim, 'do posljednjeg daha' stilom igre.
 
TKO ĆE SE SLJEDEĆI OPROSTITI OD REPREZENTACIJE?
 
Trojica su igrača uoči Rusije najavila da im je to zadnje veliko natjecanje: Danijel Subašić (33) i Luka Modrić (32) više-manje očekivano, te posve iznenađujuće Ivan Rakitić. (30). 
 
Šest je dana ostalo do Dalićeve objave popisa za prvu post-mundijalsku akciju Vatrenih. U tih šest dana strepjet ćemo hoće li s neke od adresa stići pismo sadržaja sličnog Mandžinom. 
 
I dok je Lovre Kalinić spreman uskočiti u Subašićeve kopačke, za Modrića i Rakitića Hrvatska zamjenu nema. Ne još. Barem dok Mateo Kovačić ne potvrdi svoju klasu... iako je sasvim realno da Hrvatska više nikad neće imati najbolji vezni red na svijetu kao što ima sada.
 
Da, novi val stiže, Hrvatska će i u bliskoj budućnosti imati reprezentaciju svjetskoga ugleda, ali Zlatnu loptu SP-a, finale, najbolji vezni red na svijetu... uh, letvica je jako visoko. Ali opet, tko zna. I ova je generacija stasala godinama, živjela u sjeni vatrenih iz 1998. i nadi da ih može nadmašiti. I u petom velikom natjecanju Modrića uspjela!
 
KAKO ĆE HRVATSKA IZGLEDATI BEZ MANDŽUKIĆA, MODRIĆA, RAKITIĆA...?
 
Hrvatska ima val mladih igrača koji dolaze na veliku scenu. Od Kovačića (24), Brozovića (25), Rebića (24) koji su i u Rusiji imali važne uloge, preko Ćalete (21), Jedvaja (22), Pjace (23), do niza velikih talenata koji se nisu našli na popisu za Rusiju, ali sad dolazi njihovo vrijeme. Brekalo, Vlašić, Sosa, Davor Lovren, Halilović, Ćorić, Benković... Dok će nositelji, senatori postati Strinić (31) koji bi u tom slučaju bio najstariji reprezentativac, Perišić, Lovren, Vida, Badelj (svima je 29), te uz njih Lovre Kalinić (28), Kramarić (27), Vrsaljko (26)...
 
KAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKA U KUPU NACIJA?
 
Prve su utakmice srebrnih već za mjesec dana, 6. rujna Hrvatska gostuje kod Portugala u prijateljskoj utakmici, a 11. rujna u Elcheu gostuje kod Španjolske na otvaranju Kupa nacija. 
 
Španjolska je zasad ostala bez trojice igrača s mundijala u Rusiji, a ako se Ćorluki i Mandžukiću priključe Modrić, Rakitić i Subašić, pa uz činjenicu da je Lovren ozlijeđen i sigurno otpada, te da će se trenutno ozlijeđeni Kramarić oporaviti, ovo bi mogao biti sastav Hrvatske za početak Kupa nacija. Da, pod uvjetom da Nikola Kalinić, iako to nikad nije rekao, isključi mogućnost zajedničkog rada s Dalićem.
 
PRENOSIMO 24 sata PIŠE Ante Biškulić FOTO/arhiva 24 GOL.hr