Hrvatska atletska reprezentacija vratila se u domovinu s Europskog paraatletskog prvenstva u Berlinu na kojem je osvojila čak osam medalja, pri čemu dva zlata.
 
Najsjajnija odličja osvojili su Zoran Talić u skoku u dalj s novim rekordom europskih prvenstava od 7.28 m i Matija Sloup u kugli s osobnim rekordom od 9.87m. Srebrne medalje osvojili su Deni Černi s osobnim rekordom u kugli (10.10 m) i Ivan Katanušić u disku sa svojim najboljim rezultatom sezone (54.92m), dok su bronce osvojili Miljenko Vučić u kugli (14,20), Petra Štruklec u kugli (4.83 m), Mikela Ristoski u skoku u dalj (5.52m) i Vladimir Gašpar u koplju sa osobnim rekordom (32.75m).
 
 - Ponosan sam na rezultate koje su ostvarili naši atletičari u Berlinu. Nismo očekivali toliko medalja. U atletici je sve manje disciplina i konkurencija je sve jača tako da nas ove medalje, ali i svi ostali rezultati raduju - kazao je izbornik Damjan Sedić dodavši kako ga posebno raduje sjajna atmosfera u reprezentaciji.
 
Izbornik je naglasio kako iduće godine kreće borba za norme za paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a ključno natjecanje bit će SP u Dubaiju u studenom. 
 
- Norme će biti poznate koncem ove godine. Na POI u Rio de Janeiru smo imali 11 atletičara i bilo bi sjajno kada bi ih toliko putovalo u Tokio -  dodao je Sedić.
 
Najbolji rezultat u Berlinu osvojio Zoran Talić koji je po treći put u karijeri osvojio naslov europskog prvaka u skoku u dalj u kategoriji sportaša s intelektualnim poteškoćama, a pritom je skokom od 7,28 metara popravio i dosadašnji rekorder europskih prvenstava, kojega je također bio vlasnik. 
 
- Ove sezone sam imao manjih problema s koljenom, ali na vrijeme smo sanirali ozljedu. Dobro smo se pripremili i zlatna medalja je nagrada za sav osvojeni trud - kazao je naš je dvostruki paraolimpijski doprvak koji je borbu za medalju najavio i na SP-u u Dubaiju.
 
 - Sada slijedi malo odmora, a potom kreću pripreme za SP. I tamo idem po zlato -  dodao je Talić.
 
Slavio je i Matija Sloup u bacanju kugle za atletičare niskog rasta pobijedivši s osobnim rekordom 9.87 metara. Sloup je na posljednjem svjetskom prvenstvu u Londonu prošle godine ostao bez odličja za jedan centimetar, no sada mu se sve vratilo. 
 
- Presretan sam svojim prvim zlatnim odličjem. Naporno sam radio i trenirao i ovaj rezultat bit će mi dodatan motiv za ispunjenje norme za svjetsko prvenstvo i nastup na paraolimpijskim igrama - izjavio je Sloup.
 
Deni Černi je u bacanju kugle osvojio srebro s rezultatom 10.10 metara što je njegov novi osobni rekord. Dosadašnji rekord popravio je za 23 centimetara. 
 
- Vrhunski smo se pripremili za ovo natjecanje, a moja velika želja je nastupiti na POI u Tokiju 2020. godine - kazao je član OTOS Grubišno Polje.
 
Drugi je bio i Ivan Katanušić u bacanju diska u konkurenciji atletičara s potkoljenom amputacijom sa svojim najboljim rezultatom sezone od 54.92 metara. Katanušić je priželjkivao zlato, ali je na koncu bio zadovoljan i sa srebrom. 
 
- Imao sam i rezultata za zlatnu medalju, ali na zagrijavanju. Nažalost, to se ne računa - kazao je Ivan sa smiješkom.
 
Miljenko Vučić je u konkurenciji slabovidnih bacača kugle osvojio treće mjesto s rezultatom 14.20 što je njegov najbolji rezultat ove sezone. Vučiću je ovo drugo odličje s europskih prvenstava nakon što je u lipnju 2016. bio drugi na EP-u u Grossetu. 
 
- Moram biti zadovoljan jer sam bacio svoj najbolji rezultat ove sezone - naglasio je Ogulinac Vučić, član Odiseja iz Kutine.
 
Broncom se okitila i aktualna paraolimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u skoku u dalj Mikela Ristoski. Članica AK za osobe s invaliditetom Medulin već duže vrijeme ima problema s ozljedom pete.- Stisnula sam zube i nisam se željela predati - kazala je Ristoski kojoj je to treća medalja na europskim prvenstvima nakon što je 2016. u talijanskom Grossetu 2016. bila druga, dok je dvije godine ranije u Swanseau bila zlatna.
 
Treća je bila i mlada Petra Štruklec u bacanju kugle u kategoriji atletičarki niskim rastom. 
 
-  Ovo je moja prva medalja s međunarodnih natjecanja što me posebno raduje - kazala je 17-godišnja učenica srednje tehničke škole Faust Vrančić i članica AKOSI Agram iz Zagreb.
 
Prvu međunarodnu medalju osvojio je i Vladimir Gašpar u koplju sa osobnim rekordom od 32.75m. 
 
- Ovo je moja prva, a nadam se ne i posljednja medalja. Moj san je bio nastupiti za Hrvatsku, a sada kada sam na Europskom prvenstvu osvojio medalju mojoj sreći nema kraja - naglasio je Gašpar čija je medalja i prvo međunarodno odličje za novoosnovani AKOSI Fortijus iz Zadra. 
 
Zadovoljstvo nije skrivao niti predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.
 
 - Oduševljen sam rezultatima naših atletičara, ali i njihovim ponašanjem i optimizmom kojim su zračili. Posebno me raduje što se pojavilo puno mladih atletičara koji pokazuju perspektivu - kazao je Kovačić.
 
 Izvor HINA Foto CROPIX/ Ronald Goršić