Zna se da je Hrvatska sportska nacija i da je u mnogim sportovima (nogomet, tenis, vaterpolo, rukomet, veslanje, jedrenje, gađanje letećih meta...) uistinu sportska velesila. I na tome svaka čast našim sportašima – piše Anton Filić, novinar VL.
 
No, kad je u pitanju tjelesna aktivnost običnih građana, tu baš ne možemo poslužiti za primjer. Dapače, prema podacima Eurobarometra Hrvatska se nalazi u crvenoj zoni, s čak 56 posto građana koji se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću. Istraživanje Središnjeg državnog ureda za šport pokazalo je još lošiju statistiku, pa se ta brojka penje čak i do 62 posto.
 
Zato se i ove godine, četvrti put po redu, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport organizira Europski tjedan sporta. Uz moto “budi aktivan”, jučer je na Jarunu taj tjedan i otvoren. Podignuto je pravo malo sportsko selo s prezentacijom više od 40 sportova, uz nutricionističke savjete, zdravstvene preporuke, a sve “začinjeno” sportskim savjetima svjetskih i europskih prvaka te olimpijskih pobjednika. U tjednu koji je pred nama organizirat će se još niz programa i događanja (u pulskoj Areni će 29. rujna biti organizirano noćno vježbanje) s glavnim ciljem: potaknuti građane na tjelesnu aktivnost. Motivirati ih i osvjestiti o tome koliko je bavljenje tjelesnom aktivnošću važno za očuvanje i poboljšanje njihova zdravlja.
– Naša je dužnost kao bivših sportaša uvjeriti ljude oko sebe u važnost kretanja, u važnost tjelesne aktivnosti. Mnoge se lijepe stvari događaju u sportu i u njemu svatko može pronaći nešto za sebe. Bilo bi idealno baviti se sportom svaki dan ili barem što ćešće. Želimo pokazati koliko je malo potrebno da bismo se pokrenuli i kako nam to malo može pomoći u očuvanju zdravlja i općenito u poboljšanju kvalitete života – napomenula je na otvaranju Janica Kostelić, državna tajnica za sport.
 
KRETANJE ZDRAVO I - ŠTEDI
 
U njezinoj pratnji bili su Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Tomislav Madžar, savjetnik za sport predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezin izaslanik, koji su također istaknuli važnost kretanja za zdravlje nacije, ali i za smanjenje troškova Ministarstva zdravlja.
– Ovo je doista bilo čarobno ljeto hrvatskog sporta. Hrvatski su sportaši svake godine uspješni, a ove je bilo i tih čarobnih neponovljivih detalja. Uglavnom, hrvatski sportaši rijetko kad podbacuju, ali uspjeh u sportu je produkt pravilno organiziranog djelovanja. Godine iskustva i ljubav prema onome što rade rezultirali su time da u pravom trenutku postignu pravi rezultat – kazala je Janica u kraćem razgovoru s novinarima.
 
No, lako je komentirati uspjehe nogometaša, tenisača..., ali što ćemo s košarkom primjerice?
 
MLADI KOŠARKAŠI DAJU NADU
 
– Kao što je za uspjeh potrebno puno malih sitnica, tako i za neuspjeh nije kriva samo jedna stvar ili samo jedan čovjek. Teško je uprijeti prstom u jednu osobu, očito je zakazao sustav. No, imamo uspjehe s mladim generacijama košarkaša i ja se nadam da će se u košarci okupiti svi koji dobro rade i da će uspjeti pronaći put povratka košarke na staze uspjeha.
 
Kako komentirate izjavu Davora Šukera da ga je razočarao vaš postupak prema reprezentaciji prije i tijekom Svjetskog prvenstva?
– Žao mi je što sam ga razočarala, iako ne znam čime sam ga točno razočarala. Ali žao mi je i pokušat ću to ispraviti.
 
A zbog čega vas nije bilo na nogometnome SP-u u Rusiji?
– Imala sam nekakvih zdravstvenih poteškoća i nisam mogla ići na duža putovanja. To je jedini razlog – istaknula je Janica. 
 
NOVI ZAKON O SPORTU USKORO PRED VLADOM
 
Poznato je da se već dulje vrijeme radi na izmjenama i dopunama sadašnjeg Zakona o sportu s kojima su mnogi nezadovoljni. Dokle se stiglo?
- Uglavnom je gotov i uskoro bi se trebao naći pred Vladom, a potom ide u javnu raspravu. Nadam se da će se što više ljudi uključiti u to, svi će imati pravo komentirati i predlagati. Vjerujem da će se sve odvijati u konstruktivnom duhu.
 
Što se Janici čini najvažnijim u predloženim izmjenama?
- Najvažnije su porezne olakšice na koje bi mogli računati oni koji se odluče ulagati u sport. Želimo da se sport sve više financira putem sponzora i ulagača, a manje kroz državna davanja. No, vidjet ćemo kako će to ići s obzirom na cijelu situaciju u Hrvatskoj. Nikad nije lako raspodijeliti kolač na način da svi budu zadovoljni - zaključila je državna tajnica za sport.
 
Država kod nas (zajedno s lokalnim zajednicama) financira 52,6 posto potreba sporta. U drugim zemljama to je puno manje.
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Anton Filić FOTO Patrik Maček/PIXSELL