Izbornik Dalić susreo izbornika koji ga je prije 36 godina prvi pozvao u reprezentaciju Bosne i Hercegovine – piše Mario Zorko, glavni urednik SN.
 
"Ne igraju oni koji misle da su najbolji, a svatko misli da je najbolji, nego moraju igrati najbolji", postavka je Ivice Osima, jedna od brojnih izrečenih u nadahnutom, emotivnom filmu „Švabo iz Sarajeva“, autora i redatelja Sabahudina Topalbećirovića (i u produkciji Al Jazerre Balkan), poznatog sarajevskog novinara i TV-komentatora i organizatora regionalne sportske konferencije Simposar koja je po sedmi put održana u glavnom gradu BiH.
 
Premijera filma podignula je Sarajevo na noge, upriličena je pred tisuću uzvanika iz sportskog i javnog života grada čiji je danas vremešni Osim (77) istinski zaštitni znak.
 
Legendarni Štraus s Grbavice, matematičar i umjetnik driblinga, kasnije trener Željezničara, Partizana i posljednji izbornik bivše države koji je moralno i časno odstupio s funkcije kad je zapaljeno njegovo Sarajevo. 
 
Preuzeo je kasnije Sturm iz Graza, vodio ga u Ligi prvaka i bio izbornik Japana. Trag koji je ostavio? U Grazu su ga proglasili najvećim trenerom u povijesti i u tijeku je inicijativa da se glavna ulica prema stadionu nazove Ulicom Ivice Osima još za njegova života, a u Japanu su izdali desetke knjiga o njemu i njegovoj nogometnoj filozofiji.
 
„Mogao sam otići iz Sarajeva bilo gdje na svijetu, ali nije moglo Sarajevo otići iz mene, jedino tu pripadam“, potvrdio je i u filmu skromni Osim, a pamti se kako je svojedobno odbacio kombinacije s Real Madridom.
 
„Pa što bih ja tamo, koga da tamo učim nogomet, a sve zvijezde, veća jedna od drugih, što ću im ja?“
 
U Sarajevu se okupila respektabilna sportska elita u svjetskim relacijama: Zlatko Dalić, viceprvak svijeta i trener među tri najbolja u svijetu, brončani Robert Prosinečki i Davor Šuker, Predrag Naletilić, čovjek koji je prvi igračima s ovih prostora otvorio vrata najvećih svjetskih klubova, dvostruki prvak Europe s Cibonom i Splitom Željko Pavličević, uz brojna nogometna i sportska imena iz BiH.
 
HNS je ponovo proglašen najboljim sportskim savezom u zemljama bivše Jugoslavije, a predsjednik Davor Šuker doveo je najvišu delegaciju: Zorislava Srebrića, direktora Marijana Kustića, Antu Vučemilovića…
 
Šuker je rekao kako HNS već ozbiljno radi na projektu SP-a 2022. i 2026. godine, što potvrđuju rezultati mladih selekcija i plasman U-21 reprezentacije na Euro, a nije mogao izbjeći pitanje nacionalnog stadiona i kampa, kakvim se može podičiti BiH savez u Zenici:
 
- Nakon Rusije svi su se složili, od premijera Plenkovića nadalje, da nam je to potrebno. HNS će učiniti sve što može, ulažemo puno u obnovu terena u cijeloj Hrvatskoj, no ne može HNS izdavati lokacijske i građevinske dozvole, ne možemo bez pomoći države.
 
Zlatko Dalić nedvosmisleno je odgovorio može li Hrvatska nakon svjetskog srebra osvojiti i europsko zlato za dvije godine.
 
- Možemo! Kvalitetu imamo, uz zajedništvo koje nas je krasilo u Rusiji, možemo biti i prvaci Europe. I da opet idemo ponizno, korak po korak, prvo da izborimo plasman na EP, pa onda ako možemo odemo do kraja. Moramo imati najviše ambicije i postavljati si najviše ciljeve ako ih želimo dosegnuti. Tako smo i postali inspiracija svim malim država svijeta da mogu postići najveće uspjehe.
 
Dalić je pritom dodao „To je i moj cilj, da napadnemo europski naslov“, što bi trebala biti jasna poruka svima koji ga svakodnevno zasipaju bogatim ponudama, pogotovo iz Azije.
 
Slično razmišlja i izbornik BiH Robert Prosinečki:
 
- Idemo po prvo mjesto u skupini Lige nacija, a prioritet je plasman na Euro. Potencijala imamo, uz iskusne Džeku i Pjanića, dolaze sjajni mladi igrači s kojima možemo složiti vrlo dobru reprezentaciju za Europsko prvenstvo.
 
Dalić, Prosinečki i Šuker imali su u Sarajevu i lijepi susret sa svojim trenerom iz mladih dana, Radom Matićem koji ih je sve vodio u mladim selekcijama bivše države.
 
Matić je bio prvi izbornik koji je u selekciju pozvao izbornika Dalića i 1982. godine ga kao 16-godišnjaka uveo u mladu reprezentaciju BiH za tadašnju olimpijadu mladih na Tjentištu i u Foči. Matić je vodio i „čileance“ Prosinečkog i Šukera, a Dalić nije mogao s njima samo zato jer je bio godinu dana stariji.
 
-----------------------------------------------------------------------
 
ZDRAVKO MAMIĆ DOBIO OVACIJE U SARAJEVU
 
Među uzvanicima na premijeri filma o Osimu u Sarajevu, bio je i Zdravko Mamić, dugogodišnji vladar hrvatskog nogometa s trenutačnom adresom u Međugorju.
Mamić je lani u Sarajevu proglašen najboljim menadžerom u regiji, voditelji su ga sada pred prepunom dvoranom pozvali na pozornicu, no Mamić nije htio javno istupati iako nije izbjegao pravi standing ovation u Bosanskom kulturnom centru.
 
U neformalnim kontaktima zvali su ga i u Beograd, “dođite, nosit će vas na rukama”.
- Što se čudite, tako me tretiraju svugdje osim u mojoj Hrvatskoj. Tamo sam zločinac, neprijatelj broj jedan. Ako sam vladao hrvatskim nogometom duže od desetljeća i bio napadan za sve, onda valjda imam zasluge i za svjetsko srebro, 14 igrača u finalu, za plasman mlade reprezentacije na Euro, za Dinamovo europsko proljeće koje sam sanjao. Nema igrača u ovoj momčadi kojeg ja nisam doveo do trenera Bjelice, a osigurao sam Dinamu financijski mir prodajom Sose, Benkovića, Ćorića, Soudanija, Hodžića… Zbrojite koliko je to milijuna eura.
 
USPJESI ME DRŽE 
 
Jednostavno, sigurno kojih 40 milijuna eura.
- Amer Gojak je sad reprezentativac BiH zahvaljujući igrama u Dinamu. A Gojak nikad ne bi bio u Maksimiru da nisam otišao po njega u Sarajevo, isplatio i njega i njegov klub Olimpik, prepoznao prije svih da bi mogao biti klasa. Ti uspjesi svih mojih igrača, od Luke Modrića do njih 14 u finalu SP-a, do rapsodije Dinama, to je ono što me drži i znam da sam radio što treba i da sam nepravedno osuđen, jadao se Mamić prijateljima u Sarajevu.
 
----------------------------------------------------------------------
 
  PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Mario Zorko FOTO/Regionalna sportska konferencija Simposar