Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku je primila hrvatske nogometne reprezentativce i stručni stožer predvođene izbornikom Zlatkom Dalićem te čelnike HNS-a kako bi im podijelila odlikovanja za osvojeno srebro na SP-u u Rusiji – piše Ivan Žurić, novinar T-portala.
 
Predsjednica je našu reprezentaciju pratila na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a sada im je uručila odličja za doprinos sportu i promociju Hrvatske. 
 
- Svi smo vi vaši navijači, osvojili ste srca cijelog svijeta. Hvala vam što ste ostvarili povijesni uspjeh, ali ponajviše što ste nam vratili osmijeh i jedinstvo. Hvala vam što niste prestali trčati kad su vam tijela vrištala i kosti pucale... Hvala vam što ste cijelom svijetu poručili kako je najljepše biti Hrvat, kako nema boljeg osjećaja od toga. Hvala vam što ste igrali za sve Hrvate u domovini i van Hrvatske. Hvala vam što ste Hrvatskoj vratili identitet i učini nas sve ponosnima - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović i dodala:
 
 - Pokazali ste da je Hrvatska moćna sila i to je prepoznao cijeli svijet. Svi su bili oduševljeni vašom igrom, slavili su vaše golove kao i one koje je dala njihova reprezentacija. Svjetski mediji su pisali da ste moderno čudo, kako ste dokazali da je kolektiv važniji od individualnosti. Iznad svega vam hvala što ste vratili vjeru u optimizam i što ste postali uzor djeci i svima nama.
 
U ime igrača i stručnog stožera obratio se izbornik Zlatko Dalić. 
 
- Hvala vam što ste bili prisutni u Rusiji davali nam potporu. Hrvatska je država mjesec dana bila najljepša na svijetu i takva treba ostati. Pokazali smo zajedništvo. Dat ćemo sve od sebe svaku utakmicu da promoviramo Hrvatske i činit ćemo sve da svi Hrvati, u domovini, BiH i u cijelom svijetu budu sretni i ponosni na nas - kazao je Dalić.
 
Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom odlikovala izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.
Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovani su reprezentativci Luka Modrić, Milan Badelj, Filip Bradarić, Marcelo Brozović, Duje Ćaleta-Car, Vedran Ćorluka, Tin Jedva, Lovre Kalinić, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić, Dominik Livaković, Dejan Lovren, Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Josip Pivarić, Marko Pjaca, Ivan Rakitić, Ante Rebić, Danijel Subašić, Domagoj Vida i Šime Vrsaljko.
Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara i Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera odlikovani su članovi stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije i članovi delegacije Hrvatskog nogometnog saveza: Nika Bahtijarević, Zoran Bahtijarević, Zoran Cvrk, Tomica Đukić, Saša Janković, Nikola Jerkan, Nenad Krošnjar, Miroslav Krznarić, Marijan Kustić, Dražen Ladić, Dennis Luka Lukančić, Tihomir Maloča, Miroslav Marković, Nikša Martinac, Luka Milanović, Marjan Mrmić, Ivica Olić, Iva Olivari-Uliša, Tomislav Pacak, Koraljka Petrinović, Mario Petrović, Mladen Pilčić, Helena Puškar, Nderim  Redžaj, Marc Alexander James Rochon, Drago Sopta, Zorislav Srebrić, Goran Vincek i Ognjen Vukojević.
Na kraju je predsjednica Povelju Republike Hrvatske dodijelila  Hrvatskom nogometnom savezu.
 
Svečanosti uručivanja odlikovanja nogometašima i članovima stručnog stožera nazočili su štićenici Caritasovog i još nekoliko dječjih vrtića iz Zagreba.
 
PRENOSIMO www.tportal.hr PIŠE Ivan Žurić FOTO Luka Stanzil/PIXSELL
 
-------------------------------------------------------------------------------
 
VATRENO SRCE PONOVO UJEDINILO HRVATSKU OKO REPREZENTACIJE: DJECI PRIKUPLJENA ZNAČAJNA SREDSTVA
 
 U dvorani hotela Westin održana je ovog utorka svečanost s ciljem da Zaklada Vatreno srce prikupi sredstva za nabavu kirurških   instrumenata za Kliniku za dječje bolesti Zagreb te za akciju Korak u život, s izbornikom Zlatkom Dalićem i hrvatskim reprezentativcima u   glavnoj ulozi ...
 
 Ove godine radilo se o nabavi kirurških instrumenata za Kliniku za dječje bolesti Zagreb te o akciji Korak u život, koja pomaže osiguravanju stipendija   za školovanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 
 
 - Željeli smo pomoći ne samo na nogometnom terenu nego i kroz ovakvu akciju - izjavio je Zlatko Dalić na svečanosti.
 
 U sklopu bogatog programa u Kristalnoj dvorani Hotela Westin organiziran je i call centar u kojem su sudjelovali hrvatski reprezentativci, kao i mnoga   druga poznata lica iz javnog života. 
 
 - Ponosan sam što kao reprezentacija već godinama pomažemo potrebitoj djeci kroz Zakladu Vatreno srce. Mislim da smo prema najmlađima svi   najosjetljiviji i da upravo djeca najviše trebaju našu pomoć pa je i ovogodišnja akcija usmjerena prema njima. Puno mališana igra puno važnije   životne  'utakmice' nego smo mi igrali na Svjetskom prvenstvu te je naša uloga pomoći im u tome koliko god možemo - naglasio je kapetan Luka   Modrić.
 
 Upravni odbor Zaklade Vatreno srce u kojem su kapetan reprezentacije Luka Modrić, izbornik Dalić te liječnici Zoran Bahtijarević, Boris Nemec i   Josip Paladino, odlučila je da ove godine pomoć u jednakim iznosima dodijeli Klinici za dječje bolesti Zagreb te akciji Korak u život.
 
 Zakladu Vatreno srce osnovali su 2008. tadašnji izbornik Slaven Bilić i od tada se naši nogometni reprezentativci uključuju u razne humanitarne akcije, a posljednja donatorska večer održana je 2012. godine kada je izbornik bio Igor Štimac.
 
U sat vremena gotovo 60 tisuća poziva građana zabilježili su organizatori pa možemo reći da su hrvatski nogometaši još jednom ujedinili naciju.
 
Cijena poziva je 6,25 kuna, a broj je aktivan sve do 3. prosinca. Svi koji žele darivati djecu mogu to napraviti na broj 060 9004
 
PRENOSIMO www.tportal.hr PIŠE Ivan Janković