Legendarni hrvatski rukometni krilni igrač, Mirza Džomba, koji se posljednjih godina okušao i kao stručni TV komentator, ovo svjetsko prvenstvo, zbog privatnih obveza, prati samo kao navijač. No, njegovo iskustvo itetkako je veliko, pa je nakon tri kola i tri pobjede hrvatskih rukometaša, prenio dojmove za tportal – piše Silvijo Škrlec.
 
Mirza Džomba, legendarno krilo hrvatske reprezentacije, s kojom je osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, a s klubovima u kojima je igrao brojne naslove prvaka, uzeo je kratki predah i jednogodišnju pauzu od uloge stručnog TV komentatora.
 
No, bez obzira što ne sjedi u TV studiju, svaku je utakmicu pred 'malim ekranom' i prati sve što se događa na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, a posebice među Červarovim igračima. 
 
- Realno i objektivno, sve do sada bilo je divno i krasno, ali i nešto što se očekivalo. Ustvari, možda čak i bolje, posebice u utakmici s Makedonijom, za koju nisam mislio da ćemo je tako lako i jednostavno pobijediti - počeo je analizu Mirza Džomba. 
 
- Island je bio klasika, Japan smo riješili očekivano, ali protiv Makedonije je sve bilo za dimenziju bolje. I sve mi izgleda jako dobro posloženo, Červar puno rotira, a vidimo da je i Cindrića i Štrleka zasad odmarao, što je također jako važno. No, nešto veću minutažu imaju Stepančić i Horvat, ali vjerujem da će oni imati snage za cijeli turnir.
 
Sva sreća pa je već trećina turnira iza njih? 
- Da, prvu trećinu smo odradili, ali za nas pravi turnir počinje tek u četvrtak, dvobojem protiv Španjolske. To će biti utakmica istine, jesmo li spremni za polufinale i za borbu za medalje, ili ćemo se morati tješiti borbom za plasman od 5. do 8. mjesta. danas (op.a. ovog utorka) igra se jako važna utakmica, između Brazila i Rusije. I ako Rusi pobijede Brazila, Nijemci izgube od Francuza, onda bi Hrvatskoj pobjeda nad Španjolskom, a s kojom bi prenijeli četiri boda u sljedeći krug, praktički otvorila vrata polufinala. Dakle, još jednom, nama ta utakmica protiv Španjolske predstavlja jako puno.
 
No, kako predstavlja Hrvatskoj, tako je ona bitna i Španjolcima. I zato Džomba dodatno upozorava: 
- Mi gotovo na svakom turniru imamo jednu utakmicu 'crnu rupu', i to uglavnom onu koja je jako važna. Međutim, čini mi se da je Lino Červar svjestan toga, jer koliko pratim, među igračima nema nikakve euforije. Naravno, ne smije ni biti, jer još nismo napravili gotovo ništa. Ali ako u četvrtak pobijedimo, onda je to ipak razlog za slavlje i buđenje snova. Drago mi je da, za razliku od igrača, među navijačima vlada euforija i da ih takvi dolaze bodriti.
 
Čini nam se da je najava prvotnog cilja odnosno plasmana na olimpijske igre u Tokiju 2020. godine bila jako dobra odluka, jer igrači su na SP stigli bez pritiska? 
- Slažem se. I na tome treba čestitati Červaru što je skinuo taj pritisak s igrača. Nažalost, takvo nešto naši su igrači imali prošle godine, kada smo bili domaćini europskom prvenstvu, a pridodamo li tome i ozlijeđenog Duvnjaka, jasno je da je bilo teško očekivati više. Iako su i tada željeli.
 
Dojam je da su se mlađi igrači, očito igrajući bez tog pritiska, još brže oslobodili nekakve treme i zasad pružaju odlične partije? 
- Da, mogu reći da su svi - top. Dobili smo Mandića, igrača kakvog već dugo nismo imali na krilu, koji u obrani 5-1 može pokriati poziciju 'dvojke'. Dobili smo i Šipića, pivota, koji je napadačka 'eksplozija'. Zna 'cijepati zonu', to je igrač kakvog nismo imali još od Sulića, koji se zna ubaciti između dvojice obrambenih igrača. Tu je i Vranković... Ma, jednostavno sam uvjeren da je pred ovim dečkima velika rukometna budućnost. Samo, za kraj, naglašam, moraju biti oprezni', završio je Mirza Džomba.
 
PRENOSIMO t-portal PIŠE Silvijo Škrlec FOTO Nel Pavletić/PIXSELL