Hrvatska bilježi najveće, najljepše i najuspješnije dane svoje nogometne povijesti. Nikad naša nacionalna selekcija i najbolji klub nisu bili na takvim kotama – čast Brončanima, ali Srebrni su stepenicu iznad, slava Dinamovoj '67. no ovo je ipak nešto drugo, s neusporedivo više prepreka raspoređenih mjesecima, zasad od srpnja do ožujka. Iznimnoj ekspanziji umnogome pridonose internacionalci rasuti po najznačajnijim europskim klubovima. Srećom, svemu tome prilog daju i brojni navijači – piše Branko Stipković, novinar portal Prva HL.
 
Oko 1.300 ulaznica za utakmicu EP-kvalifikacija s Mađarskom na Groupama Areni u Budimpešti 24. ožujka internetski je planulo u nekoliko sati, tako brzo da većina zainteresiranih nije stigla uključiti laptop kamoli se predbilježiti! Daleko su dani kad je Vatrene u tom gradu pratila poneka stotina namjernika iz Čakovca, Hodošana i okolnih mjesta nadomak hrvatsko-mađarske granice, ili skupina Mađara hrvatskog porijekla iz Pečuha. Senzacionalni uspjeh na lanjskom SP u Rusiji toliko je svjež i oduševljavajući da se kandidati za bodrenje postave Zlatka Dalića multipliciraju pa je umnogome premašena jezgra sa svih strana tuzemstva i inozemstva koja s „kockastima“ živi oduvijek i zauvijek. Dakako da takva i tolika pratnja zaslužuje sve čestitke i pripadajuću zahvalnost. Ljudi se poistovjećuju s ljubimcima nacije, s planetarnim klasama koje zaista imaju što pokazati. Posve je normalno da se neće živjeti na staroj slavi, to znaju svi – i stožernici i reprezentativci, eto i kibici željni nazočnosti na svim kontinentalnim stadionima koji ugošćuju favorita čiji se plasman na finalni turnir podrazumijeva, ali bodove ipak treba osvojiti. Lakše je kad se tribine oslikaju hrvatskim bojama i kad glasna potpora može biti važan poticaj u trenucima eventualnih kriza. Publici ne treba reći dvaput, štoviše – ne trebe reći niti jednom, ona hoće uživo gledati kako vodeći  majstor Luka Modrić, koji je 2018. pokupio sve europske i svjetske nagrade, vodi reprezentaciju u nove pobjede. Koje će jednom, možda, presahnuti. Nadamo se da to razdoblje ne dolazi brzo i da neće trajati dugo…
 
Dinamova administracija u petak je objavila da je rasprodan kompletan kapacitet maksimirskog objekta, izuzumajući „jug“ namijenjen gostujućim simpatizerima. Halo, rasprodan šest dana uoči dvoboja s Benficom u osmini-finala Europske lige! Ne pitajući za cijenu, najmanje pak za sate provedene u koloni pred blagajnama. Momčad Nenada Bjelice uistinu impresionira i snagom klvalitete preinačene uspjeh zove zaintrigirane, kojih je sve više i sukladno zadovoljstvu sve su masovniji, željni svakog sljedećeg međunarodnog ispita. Sigurno optimizam raste na devetu potenciju, makar je suparnik iz kategorije dokazanih legendi, redovito snažan u svim segmentima. To nije razlog da se ne vjeruje vlastitim ljubimcama, i kuje plan o eliminaciji. Ako to nakraju i ispadne san, lijepo ga je sanjati. Četvrtak 7. ožujka 2019. postaje i ostaje specifičan datum, dokaz moći male države i naoko male sredine involvirane u podjelu velikih aspiracija. Na koje logikom stvari imaju pravo jedino velikani, no tko našima brani se svima suprotstavljaju žestoko, nadajući se prolazu. Ne zbog floskule da je loptan okrugla, nego zbog evidentnog napretka, stasanja i uvažavanja u eliti kojoj se priključuju bez pardona. Pa kako bude; trijumf je već tu.
 
Na kraju i ovog tjedna svi mediji javljaju o zavidnim partijama naših mušketira. Jedan, Ivan Rakitić, presudio je u vjerojatno najznačajnijem derbiju na kugli zemaljskoj – matirajući Real Madrid na njegovom terenu čime je nezaustavljivoj Barceloni donio bodove koji ne dopuštaju sumnju o pobjedniku La Lige. Zabio je i Ante Rebić u dresu Eintrachta iz Frankfurta, čini to često. Kao i Andrej Kramarić za potrebe i račune svoga Hoffenheima, Ivan Perišić u Interu, Mario Mandžukić u Juventusu, Mario Pašalić u Atalanti, a ponovo je standardan Danijel Subašić pred mrežom Monaca. I tako u krug, uvijek netko bljesne i podsjeti da je iz Hrvatske.
 
Nije loše slušati silne komplimente na račun budućih zvijezda. U toj orbiti nalazi se Ante Palaversa, službeno transferiran u Manchester City, permanenta meta bogatih su Nikola Moro, Domagoj Bradarić, otkriće sezone Bruno Petković te mlađi od najmlađih Antonio Marin.
 
Famozna vitalnost hrvatskog nogometa i njegovih asova pretvara se u klasičan evergreen. Samo neka traje!
 
 PRENOSIMO www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO/arhiva HNS