Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) proslavio je prigodnom svečanošću u zagrebačkome hotelu Westin 70 godina postojanja na kojoj su se okupili brojni hrvatski sportski novinari, ali i brojni sportaši, sportski djelatnici i uglednici.
 
Prije točno 70 godina u Zagrebu je 1949. godine osnovana Sekcija sportskih novinara Hrvatske, prvi predsjednik bio je Miroslav Habunek, a glavni tajnik Zvone Mornar. Otad je kroz ovu udrugu prošao niz legendi hrvatskog sportskog novinarstva, a HZSN je odao posebnu počast za petoro bivših predsjednika. Tako su posebni Trofej HZSN-a dobili Milka Babović, Miroslav Rede, Darko Kolombo, Slavko Cvitković i Zoran Kovačević, a odana je i počast preminulim čelnicima Habuneku, Mornaru, Žarku Susiću, Stanku Kučanu, Ivici Vukotiću i Darku Draženoviću. 
 
- Prije 70 godina naši su prethodnici imali ideju, imali su želju ujediniti sportske novinare u zajednicu u kojoj će biti bolji i uspješniji, u kojoj će se zajedno skrbiti o uvjetima rada za novinare i o jačoj brizi društva za sport. Povezali smo se s Europom i sa svijetom, ali i učvrstili dobre odnose u Hrvatskoj, otkrili kako to možemo bolje i jače - kazao je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.   
 
Jubilej je uveličao i predsjednik Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) Gianni Merlo, koji je istaknuo važnost sportskog novinarstva. 
 
- Nekad je sportsko novinarstvo spadalo u tzv. B kategoriju među novinarima, a danas svjedočimo da je itekako važan subjekt, čak i u međunarodnoj politici. Kolega Ozmec i ja smo nedavno posjetili Sjevernu Koreju i tamo napravili preko sporta ono u čemu je politika zakazala. Ja sam osobno iskreno navijao za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pogotovu jer se Italija nije plasirala, a Jura Ozmec je kao glavni tajnik i blagajnik u AIPS-u praktički moja desna ruka u AIPS-u - kazao je Merlo.   
 
Na svečanosti je predstavljena i knjiga autora i glavnog tajnika HZSN-a Marijana Bakića "70 godina, a još se bavi sportom" o povijesti HZSN-a.
 
Knjiga „70 godina, a još se bavi sportom“ treća je kompilacija o povijesti Hrvatskog zbora sportskih novinara. Prvih pola stoljeća, do 1990. godine, iz pera čak 23 suradnika uredili su Žarko Susić, Zoran Kovačević i Ante Drpić. Na kraju sljedećeg desetljeće, šestog, almanah  potpisuje urednik Marin Šarec kome su asistirala osmorica novinara - suradnika. 
 
- U ovoj monografiji nastojao sam, naravno, prikazati ono što nije zabilježeno u prve dvije knjige, što se dogodilo posljednjih deset godina, a itekako je važno za HZSN na domaćoj i međunarodnoj sportsko-novinarskoj sceni – naglasio je Bakić.
 
Tiskano je 500 primjeraka. Nakladnik je HZSN-a, u njegovo ime potpisnik Jura Ozmec. Engleski prijevod povijesti HZSN-a povjeren je dugogodišnjoj suradnici Gordani Šeler, lektura pak profesorici hrvatskog jezika u karlovačkoj Turističko-ugostiteljskoj školi Aniti Klarić. Naslovnicu i pozivnice osmislila je zagrebačka tvrtka Osam, a grafički prijelom i tisak realizirala tiskara Pečarić-Radočaj iz Karlovca. 
 
Svečanost se održala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u čime je ime nazočila posebna izaslanica Mirjana Hrga. Nazočili su još zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop, predsjednik Europske udruge sportskih novinara Charles Camenzuli, predsjednik Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA) Boško Trpeski, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i predstavnici nacionalnih organizacija sportskih novinara još osam zemalja s kojima HZSN održava izvanredne odnose.
 
Kao posebni gosti nazočili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, trener Dinama Nenad Bjelica i mnogi drugi.
 
OBRAZLOŽENJA NAGRADA I PRIZNANJA ZA 2018. GODINU
 
Novinar godine:  Dražen Antolić
 
 Dražen Antolić iz Sportskih novosti istaknuo se praćenjem nogometa, posebno Vatrenih koji su na Svjetskom prvenstvu osvojili srebro. Bio je na svim sastancima, treninzima i   utakmicama, iza kulisa dolazio do važnih vijesti. Od one o kineskim ponuđačima za gradnju Nacionalnog stadiona preko informacija o udarnoj momčadi za svaki nastup u Rusiji davno   prije službene objave do otkrića da je reprezentativac Nikola Kalinić morao napustiti kamp selekcije. Većina ostalih izvjestitelja mogla je tek čitati i - prepisivati. Tu je dakako i sasvim   konkretan rad na knjizi izbornika Zlatka Dalića. Ukratko, kolega Antolić je "Rusiju naših snova" te sve prije i poslije nje dočaravao vrlo precizno, nošen pozitivnim nabojem, ali i dostojnom  mjerom kritičnosti bez koje novinar nije novinar. Pogotovo ne novinar godine!
 
 Nagrada za životno djelo: Anton Samovojska
 
 Doima se da Anton Samovojska ovo priznanje prima prerano - još je u punoj snazi, izgledom nepromijenjen gotovo desetljećima, duhom apsolutno svjež, rečenicom kompletan i   konkretan. Dojam ipak vara, zato što za takvog barda nikad ništa nije prerano. Ovaj rođeni Dugorešanin počeo je raditi kao novinar 1977. u sportskoj rubrici Večernjeg lista. Od 1978. do   1992. bio je sportski novinar, a potom i urednik u unutrašnjopolitičkoj rubrici Vjesnika. Od 1995. radio je u Sportskim novostima kao novinar i urednik. Zahvaljujući angažmanu na HTV-u,   ali i radu pod ugovorom za Sportske novosti i nakon umirovljenja nogometni navijači i dalje uživaju u Antonovim stručnim komentarima i crticama iz bogate karijere. Osim izvještavanja s   najvećih nogometnih pozornica, pratio je i rukomet, košarku, plivanje, vaterpolo, šah…  izvještavao s olimpijskih igara. Tri godine nakon što je ušao u svijet novinarstva dobio je Vjesnikovu nagradu Zvonimira Kristla za najboljeg mladog novinara. No tu nije stao, triput je bio novinar godine u izboru našeg Zbora. Ova je nagrada obol karijeri lišenoj  primjesa i benigne površnosti ili nekorektnosti. Najmanje čime se može zahvaliti nepresušnom autoru koji vrhunske poteze vuče i na malonogometnom igralištu i na šahovskoj ploči! 
 
Priznanje  za lokalno novinarstvo: Portal sport 023
 
Portal Sport 023 glavni je promotor zadarskog sporta. Na njemu se svakodnevno objavi desetak autorskih članaka usko vezanih uz lokalne momčadske i individualne sportove. U vremenu komercijalizacije i borbe za klikovima na portalu nisu odustali od sportskog duha, već su prije svega ostali objektivni i kvalitetni. Uz vijesti o svjetskim doprvacima, zadarskoj četvorci predvođenoj Lukom Modrićem, i zlatnoj braći Fantela svoje su mjesto našli i manje komercijalni sportovi, kao i školski sport te sport osoba s invaliditetom. 
 
Priznanje za fotoreportera: Igor Kralj
 
Za Igora Kralja, dugogodišnjeg fotoreportera agencije PIXSELL, vrhunskog profesionalca  i istinskog zaljubljenika u sport, 2018. godina zasigurno je ostvarenje najljepšeg sna. Snimati Svjetsko nogometno prvenstvo, pratiti ostvarenje povijesnog uspjeha utakmicu po utakmicu i za kraj osjetiti atmosferu finala u kojem nastupaju Vatreni zasigurno je dovoljno za jedan od najvažnijih  trenutak karijere, a ne samo jedne sezone. No, iako bi to bilo više nego dovoljno, Igor nije pratio samo nogometaše nego i Europsko rukometno prvenstvo, Davis cup, HNL, rukometnu Ligu prvaka, ABA ligu, Hanžekovićev memorijal... te mnoštvo drugih natjecanja. Njegove fotografije ostavština su povijesne godine hrvatskoga sporta na najljepši način.
 
Priznanje za suradnju s medijima: Zlatko Dalić
 
 O čovjeku koji je jedan od najzaslužnijih što smo imali sportsku 2018. godinu iz snova već je puno toga kazano. Zlatko Dalić s hrvatskom reprezentacijom kreirao je senzaciju na   Svjetskom prvenstvu, ali i napravio ono što se samo godinu prije činilo nemogućim – ujedinio cijelu naciju. Upravo je on svojim primjerom skromnosti i poniznosti privukao velike   simpatije javnosti, a od prvog dana mandata uspostavio je kvalitetan odnos s navijačima, ali i s nama - novinarima . U suradnji sa Sportskim novostima i kolegom Draženom Antolićem   uhvatio se i pera – „Rusija naših snova“ još je jedan podsjetnik na prekrasne i neponovljive nogometne trenutke u režiji ovog profesionalca.
 
 Priznanje za radijsko novinarstvo: Krešimir Gotlin
 
 I priznanje za radijsko novinarstvo iskovano je u Rusiji otkud je Krešimir Gotlin svakodnevno izvještavao za Hrvatski radio. Na sebi svojstven, osebujan način slušateljima je dočarao   atmosferu iz gradova, trgova i tribina na kojima su bili hrvatski navijači. Pronalazio je izuzetno zanimljive sugovornike, primjerice čak i Hrvata  koji je u Hong Kongu dao otkaz da bi   cijelo vrijeme bio s reprezentacijom i na svim utakmicama. Dočarao je navijačku strast, prezentirao najljepši dio "ruske nogometne priče" i uobličio to u iznimno pitki i slušani glazbeno-   govorni uradak.
 
 Priznanje za press službu: Alen Lesički 
 
Dinamov glasnogovornik Alen Lesički zadužen je za svu komunikaciju kluba prema javnost što podrazumijeva rad preko društvenih mreža, koje imaju uvjerljivo najviše korisnika u regiji, pa sve do komunikacije s medijima. Znanje koje je kao novinar stekao u Jutarnjem listu u potpunosti je prenio u posao glasnogovornika. Novinare ne doživljava kao prijetnju već kao partnere s kojima klub gradi dobre odnose kako bi Dinamo i hrvatski nogomet pokazali u što boljem svijetlu kako u Hrvatskoj tako i na europskim utakmicama, zbog čega su Alen i njegov tim dobili najviše ocjene i od  UEFA-e.
 
Priznanje za novinski intervju: Zlatko Karlo
 
Košarkaški klub Zagreb dugo je godina bio u fokusu Zlatka Karla, skoro pa se može reći da je reporter Sportskih novosti bio kroničar kluba iz Trnskog. Možda ne baš od prvih dana, ali svakako do njegova tužnog gašenja. Intervju s legendarnim trenerom Mrava iz Trnskog, Boškom Pepsijem Božićem, odrađen je u staračkom domu. Bio je to zapravo razgovor dva prijatelja, u kojem je Pepsi, bez dlake na jeziku, kao i uvijek, izrekao sve što ga tišti. Kolega Karlo ga je znalački vodio i usmjeravao pitanjima i potpitanjima. Nažalost, pokazalo se poslije da je to bio Pepsijev posljednji intervju...  
 
Priznanje za tv emisiju: Zabivaka (HTV)
 
Sjajni uspjeh hrvatskih nogometaša na SP-u u Rusiji za navijače u Hrvatskoj ne  bi bio potpun bez emisije Zabivaka. Urednik Marko Šapit uz stručne komentatore Joška Jeličića, Roberta Prosinečkog, Stipu Pletikosu, Antona Samovojsku i Matea Beusana te brojna HTV-ova ekipa svakodnevno  su nam donosili pregled događaja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na kvalitetan, ali istovremeno i zabavan način. Iznimno zanimljive reportaže iz Rusije Edina Mahmuljina dodatno su oplemenile emisiju s kojom smo pratili uspjehe Vatrenih. Srebro za vatrene, ali zlato za Zabivaku!
 
Priznanje za fotografiju godine: Drago Sopta 
 
Kao što je Svjetsko prvenstvo i senzacionalni uspjeh Vatrenih iznjedrio najbolje od novinara, tako je nadahnuo i naše fotoreportere. Fotografija Drage Sopte na kojoj Šime Vrsaljko leži na hrvatskoj zastavi nakon polufinalne pobjede protiv Engleske jedna je od najupečatljivijih slika sa svjetske smotre. Taj prekrasan trenutak uhvaćen objektivom fotoaparata ubrzo je obišao svijet i postao hit u brojnim medijima i na društvenim mrežama. Međunarodno udruženje sportskih novinara, AIPS, Soptinu je fotografiju uvrstilo na četvrto mjesto u kategoriji najboljih sportskih fotografija u premijernom izdanju AIPS Media sport awardsa.  
 
Priznanje za promicanje sporta: Radica Jurkin
 
Svestrana Radica Jurkin, voditeljica Odjela za komunikaciju i multimedije Hrvatskog olimpijskog odbora, ponovno je pokrenula nesvakidašnji projekt. Na njezinu inicijativu utemeljena je i nedavno i službeno puštena u rad Knjižnica Hrvatskog olimpijskog odbora, jezgra budućeg multifunkcionalnog informacijsko-dokumentacijskog centra za sportaše i sportske djelatnike. S online kataloškim uvidom u građu ovaj multimedijski projekt spreman je za istraživanje hrvatskog i svjetskog olimpijskog pokreta i veliki je doprinos cjelokupnom nacionalnom znanju iz područja sporta i olimpizma. 
 
Priznanje za izdavaštvo: Sportske novosti
 
U godini u kojoj je hrvatska nogometna reprezentacija uzela srebro u Rusiji, a većina naših laureata je zaslužila priznanja i nagrade baš zbog uključenosti u projekte Rusija 2018, jedan projekt iskače. Radi se o knjizi „Rusija naših snova“ koju je napisao Zlatko Dalić, ali u koju su gotovo cijele Sportske novosti ugradile i sebe. To je knjiga koja se i dan danas traži u knjižarama, a promocije širom Hrvatske još traju. Knjiga je to koja je zaslužila i naše priznanje.
 
 
Izvor HZSN Foto Robert Valai