Predstavljena monografija o 70 godina rada Hrvatskog zbora sportskih novinara, autora Marijana Bakića, glavnog tajnika HZSN-a – piše Vedran Gvožđak, glavni urednik KAportala.
 
– Sedamdeset godina je u životu čovjeka ali i jedne udruge ogroman jubilej. Nije bilo lako započeti sportsko novinarstvo u Hrvatskoj. 1949. godine postojale su samo jedne novine, “Narodni sport” i onda su novinari koji su u njima radili rekli što ne bismo osnovali udrugu koja će pomoći nama ali i drugima i tako je bilo. U međuvremenu su nicali radio, televizija, kasnije portali, društvene mreže, Youtube, Instagram i tko zna, ali sve je to okupilo sportsko novinarstvo. Ono je u mnogočemu drugačije nego prije 70 godina. Danas ovisi o milijun sitnih detalja koje svatko od vas može samo otvaranjem svog mobitela uzeti i iskoristiti, ali to ništa ne bi mogao da nema nas sportskih novinara. Ovako je Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara započeo predstavljanje najnovije knjige, petnaeste po redu Marijana Bakića, neumornog tajnika ceha sportskih novinara, urednika KAŠ-a i suradnika KAportala.
 
Ovog je puta Bakić ponovo ugodno iznenadio, te iznjedrio monografiju koja u slici i riječi pokazuje ono najvažnije u proteklih 70 godina sportskog novinarstva u Hrvatskoj. Kako je rekao Ozmec, ovo je u biti samo nastavak trilogije jer je monografijom obilježeno i pedeset i šezdeset godina HZSN-a, a nada se da će biti i sto i petsto. No tada nas neće biti, a nitko ne može predvidjeti kako će uopće izgledati publikacije, hoće li biti na papiru ili će ih neke buduće generacije možda samo putem nekog čipa dobiti u krvotok i tako dobiti informaciju.
 
– Meni je trebalo godinu i pol dana da Marijana nagovorim da napravi tu knjigu. Većina vas ga poznaje kao velikog hrčka koji skuplja podatke i onda ih u nekoj knjizi iznese. I ova je knjiga otprilike takva. Sportski novinar radi sedam dana u tjednu, 365 dana u godini i zapravo se puno toga u životu odriče. Nekih dječjih rođendana, nekih stvari koje se događaju subotom i nedjeljom, roštilja i sličnih druženja da bismo možda bili na rukometu, badmintonu ili veslanju. Ali sumnjam da bi itko od nas rekao – žao nam je zbog toga. Ova knjiga je odraz toga, zaključio je Ozmec.
 
Podsjetio je da je Bakićeva monografija predstavljena prije deset dana u Zagrebu na proslavi jubileja HZSN-a, no Bakić je zaslužio da je na dostojan način promovira i u svom Karlovcu, a Karlovčani su mu se i odužili jer su na promociju u malu dvoranu ŠSD-a došli u velikom broju. Gradonačelnik Damir Mandić je rado prihvatio pokroviteljstvo, a karlovački gospodarstvenici, Bakićevi prijatelji i prijatelji sporta pomogli su da ovo vrijedno izdanje i ugleda svjetlo dana.
 
Bakić je rekao da je knjiga “70 godina, a još se bavi sportom” treća kompilacija o povijesti Hrvatskog zbora sportskih novinara. Prvih pola stoljeća, do 1990. godine, iz pera čak 23 suradnika uredili su Žarko Susić, Zoran Kovačević i Ante Drpić. Na kraju sljedećeg desetljeće, šestog, almanah potpisuje urednik Marin Šarec kome su asistirala osmorica novinara – suradnika.
 
– U ovoj monografiji nastojao sam, naravno, prikazati ono što nije zabilježeno u prve dvije knjige, što se dogodilo posljednjih deset godina, a itekako je važno za HZSN na domaćoj i međunarodnoj sportsko – novinarskoj sceni. Na 124 stranice tvrdo ukoričene knjige tu su još i poglavlja o sekcijama HZSN-a u Čakovcu, Karlovcu, Zadru, Splitu i Rijeci, nagrade i priznanja HZSN-a, poglavlje o AIPS-u, SEESJA-i, o radu HZSN-a, o svim dosadašnjim predsjednicima, rekao je Bakić ne propustivši naglasiti kako je karlovačka Sekcija prva gradska sekcija HZSN-a u Hrvatskoj. Osnovana je 8. lipnja 1998. godine, a taj je model bio prepoznat kao vrlo zanimljiv i preporučljiv za osnivanje sekcija u Splitu, Varaždinu, Rijeci i Međimurju. Jedan od problema karlovačkog sportskog novinarstva je sve manji broj sportskih novinara, poglavito mladih, uslijed teške situacije u medijima, zaključio je autor monografije.
 
IZVOR www.kaportal.rtl.hr PIŠE Vedran Gvožđak FOTO Robert Fajt/Cropix