On je hodajuća enciklopedija. Dr. Hrvoje Šojat, specijalist ortopedije, s maksimirskim prvotimcima je od 1995. godine (s kadetima i juniorima počeo 1992.), no budući da je i otac Josip bio liječnik Građanskog pa Dinama u nogometnom je ambijentu od rane mladosti. Ugledan stručnjak, osoba koja zna što je suradnja, diskrecija i suživot s takvim kolektivom – piše Branko Stipković, novinar portala Prva HNL.
 
- Ja sam privilegiran što tako dugo participiram u Dinamu – nekoliko je puta podvukao dr. Šojat. – Spojio sam ugodno s korisnim, stalno okružen mladim ljudima u sportu kojeg volim, sudionik brojnih putovanja i utakmica za sva vremena.
 
Priča da je tata, vrhunski kirurg iz Vinogradske, s kolegom Ivom Sremcom duboko proživljavao sve akcije i golove Plavih, uvijek se jednakim žarom veseleći pobjedama: 
- Svakog su dana komentirali barem sat-dva. A kad bi se izgubilo nastupila je tiha misa i „minuta šutnje“. Karmine…
 
Šojat Jr. je kao dječak svake prve srijede u mjesecu pohodio restoran Vinodol u Teslinoj ulici, mjesto okupljanja velike generacije Građanskoga:
- Svi su bili redoviti, od Franje Glasera preko Oskara Jazbinšeka, Mare Wölfla i Milana Antolkovića do Zvonimira Cimermančića. Evociranje uspomena na povijesne derbije kad je padao Liverpool plus skupina tada izrazito jakih mađarskih i austrijskih sastava. Upijao sam svako slovo.
 
I Hrvoje se bavio velikom loptom, u Metalcu na Kustošiji. Onda ga je zaintrigirala ona manja pa je u RK Zagrebu kod učitelja Irislava Doleneca bio golman mladeži kad i Zdenko Zorko.
- Za studija u Grazu nastavio sam u tamošnjem klubu državne pošte. Ponekad igrajući i krilo.
 
No ljubav je plijenio nogomet. Dinamovi mega-mečevi sa Santosom, Benficom, Penarolom, Ferencvarosem, Nacionalom. Zadivljenost naraštajem Željka Matuša i Željka Perušića, Branka Režeka, Gordana Irovića, Vlatka Markovića, Ilijasa Pašića. Obiteljsko prijateljstvo s Mladenom Ramljakom. Obožavanje Štefa Lamze. I opčinjenost Dražanom Jerkovićem:
- Bio je pojava i pojam, Dinamov zaštitni znak.
 
Osvajači Kupa velesajamskih gradova 1967. plijenili su osobitu pozornost:
- Čim bi – u odijelima – Slaven Zambata i suigrači pristupili Trgu, nastala je euforija.
 
Izabranici Ćire Blaževića iz šampionske 1982. isto su tako pobrali pripadajući dio slave:
- Marko Mlinarić, Cico Kranjčar, Snješko Cerin, Zvezdan i Boro Cvetković, Velimir Zajec, Štef Deverić… galerija nezaboravnih.
 
Doktor spominje jedan stari izraz:
- Plejada. Asovi koji se smjenjuju. Nikad ih nije manjkalo. Fantastičan talent ujedinjen s profesionalnim odnosom.
 
Gledao je i košarku, vaterpolo, svoj rukomet. Nedjeljom dopodne svakako zonske partije amatera u kopačkama, među kojima i one koji bi zavrijedili svjetla pozornice, da ih nisu sputale okolnosti.
- U međuvremenu su Dinamovu zdravstvenu službu vodili Juraj Fila, Gordan Janković, Tugomir Krmpotić. Ja sam se priključio u eri Krešimira Župančića i Mladena Čepulića.
 
Ordinirao je i Saša Janković. Dr. Šojat u aktualnom je trolistu s Božidarom Šebečićem i Ivicom Smodekom.
- Nema šanse da barem jedan na nas nije na treningu. Ne smiju se preskočiti izvrsni fizioterapeuti Mario Rubinić, Sebastijan Grgac, Zlatko Mihalić, Josip Ilić i Ivan Zeba. Baš izvrsni.
 
Hrvoje je od lani umirovljenik, znači da su prestale obveze u bolnici na Svetom Duhu. Zato ne prođe dan bez konkretne posjete Maksimiru.
- Naravno da mi nije teško. Dapače – uživam. Dinamo je način života!
 
Družio se s nebrojenim igračima. Zabilježio i 44 trenerske rotacije, s tim da su se neki vraćali više puta. Koju pak utakmicu stavlja na sam vrh?
- Onu s Partizanom u pretkolu Lige prvaka krajem srpnja 1997. Furioznih 5:0 pred 40.000 bučnih i razgaljenih navijača. Odlično je bilo i u Manchesteru rujna 1999. u skupini Lige prvaka, 0:0 s Unitedom.
 
Je li Luka Modrić naj-naj među Modrima?
- Sa sadašnjeg aspekta o tome nema spora. Makar bi trebalo puno prostora da se nabroje sve klase.
 
Što je presudilo da se nakon 49 godina osjeti dah i duh europskog proljeća?
- Dolazak Nenada Bjelice. Bio je prvoklasan u dresu, reprezentativac. U trenirci je savršen. Impresionira radom i sposobnošću. Autoritet gradi na znanju, ne na galami. Istovremeno je strateg i pedagog i psiholog, s njim i uz njega osjetno su napredovali, analogno tome i profitirali svi iz svlačionice. Karakteran je i kompletan, nagrada je raditi s takvim čovjekom, vlasnikom fantastičnih osobina. Nadam se da će ostati što duže.
 
I Hrvoje Šojat je na klupi, kako igra izgleda iz neposredne blizine?
- Organizirano i disciplinirano, kompaktno, a tehnički dotjerano i moderno. Dominira brzina misli i odigravanja. Evidentan je trenerov potpis. Momčad je jedinstvena, diše k'o jedan, posrijedi je klapa na terenu i podalje terena. Zbog toga uspjeh nije mogao izostati. Stožer je dostojna pratnja, skup ljudi koje spaja međusobno povjerenje i poštovanje. Naslov prvaka nije upitan, želimo i finale i pokal kupa svjesni da je Osijek, partner u polufinalu, jak i nezgodan. Nedostajale su nijanse da eliminiramo Benficu…
 
Bi li doktor istaknuo kojeg nogometaša?
- Danija Olma. Krasan dečko. Došao je daleko i u nepoznato. Jest da je izbor bio pametan, ali morao se snaći, probiti, etablirati. Bit će pojačanje i klubu iz Liga petice.
 
Što je ključno za medicinsku službu?
- Žurna i ispravna dijagnoza. Zatim sve predradnje da se ozljeda sanira, uključujući konzultacije sa stranim ekspertima; u našem poslu taština je zabranjena. Podrazumijeva se i što ranija terapija.
 
Tu je i osmišljavanje jelovnika s prevladavajućim bijelom mesom, ribom, tjesteninom, premda nije zabranjen ni biftek ni ramstek. Dakako i vitaminizacija dopuštenim preparatima. Osnovno piće?
- Voda. Nisam protiv čaše piva ili vina, na kraju večere.
 
Ponosna napomena:
- Dinamo je izborio UEFA-koeficijent koji u Europu vodi i peti hrvatski klub. Zahvaljujući Dinamu iz Nyona stiže značajna financijska stimulacija devetorici članova HT Prve lige. Dinamo je vrlo zainteresiran da i kod kuće ima snažnu konkurenciju – ona koristi svima.
 
Prate ga Rijeka i Osijek, šteta što Hajduk nije konkurentniji?
- Šteta. Mi jesmo sportski suparnici koje nosi rivalitet, no nismo protivnici kamoli neprijatelji. Jasno da hoću sva tri boda i u Zagrebu i u Splitu, ali kad je Hajduk preko granice drukam poput svakog njegovog člana, jedino je to normalno, a vrijedi i obratno. Užasno mi smeta teza o nekakvom ratu Sjevera i Juga. Ja imam toliko sportskih prijatelja pod Marjanom, kao što ga oni imaju u meni.
 
Istaknuo je i ovo:
- Nisam za preseljenje, Maksimirska 128 doista je mitska lokacija. Ne znam je li logičnije postojeći stadion dotjerati, ili srušiti pa podići novi, manji, primjeren u svakom smislu – glasam za drugu opciju. Smatrajući da se objekt sa 25-30 tisuća sjedalica da zgotoviti za 35-40 milijuna eura.
 
I još nešto od svjedoka vremena:
- Zdravko Mamić sve je poduzeo i učinio da se prevlada opasna kriza iz 2002. Dajući maksimum i nakon toga. Apsolutno je zaslužan za ovo što je Dinamo danas, nacionalni sportski brend najviše kategorije. Apsolutno. Inače bismo bili gori od Hajduka…
 
Doktor je rado imenovao svjetskog španera kojemu nema premca:
- Čast Lionelu Messiju, stvarno prednjači. Divio sam se i Diegu Maradoni, i Johanu Cruyffu, i Franzu Beckenbaueru. I Rivaldu Vitoru Borbi Ferreiri, i Zicu Arthuru Antunesu Coimbri. Međutim, meni je glavni Edson Arantes do Nascimento zvani Pele.
 
Neumorni Hrvoje Šojat idealni odmor pronalazi u vikendici pokraj sela Prilipje podno Plešivice, kamo odlazi već 42 godine. I odatle polazi na izlete u Kardinalski kraj, Žumberak, Ozalj te via Jastrebarsko u bazu. Dok po tisućiti i tisućiti put ne stisne gas i ode u Maksimir!
 
 PRENOSIMO portal Prva HNL PIŠE Branko Stipković FOTO/arhiva HNS