Da, naizgled je jako lijepo to što se dogodilo na Elland Road stadionu. Za vječne priče o pravednosti u sportu, za povijest, za prepričavanje djeci u vrtićima, za poticaj osmoškolcima da crtaju na satovima likovnog odgoja s temom budimo korektni na sportskom terenu – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.
 
Da podsjetim, frajer je prvo zabio gol kad su svi pretpostavljali da će baciti loptu u aut, jer mu je protivnik nemoćan ležao na zemlji, a onda je njegovim suigračima, svjestan svinjarije koju je njegov igrač napravio, trener naredio da puste gol protivniku…da bi s tim rezultatom (1:1) izgubili svaku šansu plasirati se u Premiership.
 
Sad će svi slaviti trenera Leedsa, Bielsu, pa kako je fer, kako tako treba, kako je to super itd. Može jedno pitanje? A onome koji je dao taj gol dok mu je protivnik nemoćan ležao? Ništa, ha? Pravit ćemo se svi da je sve baš ružičasto? Trudit ćemo se zaboraviti tog Klicha, kojemu ni na kraj pameti nije bilo stati ili gurnuti loptu u aut? Slavit ćemo, dakle, Bielsu, pravit ćemo se da znamo što je pravi sport, pravit ćemo se da u sportu još postoji poštenje i razumijevanje, a čovjeka, mladog čovjeka koji je hladno pregazio ferplej nećemo ni spominjati više…kao ni pijanca koji po Osijeku parkira skupe aute usred benzinske postaje?
 
Možemo se mi busati do imendana u ferplej, kad ga zapravo uopće ne osjećamo niti živimo. 
 
Evo, čak šestero kazahstanskih sportaša, iz dizanja utega i hrvanja, jednostavno ne žele vratiti medalje koje su osvojili na olimpijskim igrama jer im je WADA pronašla da su svi redom bili debelo dopingirani. Ne pada im na pamet. Najinteligentnija među njima se čak dosjetila da je zapravo zlatnu medalju „izgubila“. Aha. Bojim se da je ferplej zapravo umro, a jasno je ono što i pjesma kaže: novac pokreće svijet…
 
Kad to znamo, jasno je i da će se ABA liga igrati i dalje. Znam, vjerojatno zvučim suludo, posebno nakon svega što je napisano o ABA ligi nakon ovogodišnjeg finala, pa uključivo čak i nekakve mafijaške predznake tog natjecanja. No, razmislite, koja je druga solucija hrvatskim, slovenskim, srpskim i crnogorskim klubovima da barem s predznakom „ako“ vide Euroligu? Nikakva. Samo ABA liga. Previše je toga u nju uloženo, a da bi se vlasnici klubova sad toga odrekli. Igrat će se i vaterpolska liga, ista ova u kojoj je Mladost pobijedila, a u kojoj se zvezdaški nemirni duh iz Beograda kani proširiti i na ostale klubove, no siguran sam da neće. Naći će se neki kompromis, uvijek se nađe. Prestat će se te lige igrati tek onda kad to bude značilo da više nema novaca, da nema sponzora, da nema interesa, dakle ni televizije, da nema mogućnosti plasmana u neka važnija natjecanja. Prije toga nema razloga razilaziti se.
 
I zato mi je još uvijek puno draže pratiti sportove i sportaše koji doduše imaju neku lovu, osiguranu preko HOO-a i sustava, povremeno nešto nabace i od sponzora, ali ni u snu onoliko koliko dobija onaj Leedsov igrač s početka priče ili čak ni koliko Zvezda mora platiti smiješnu za njih, a veliku za ostali sportski svijet, svotu kao kaznu za blamažu u finalu ABA lige. Snježana Pejčić ustrijelila je svoj osobni rekord u trostavu, a falilo je tek 0,7 kruga da izjednači svjetski rekord! Tomislav Pucar je ušao među 16 najboljih stolnotenisača na svijetu, pobijedivši Nijemca Ovčarova. Odbojkašice i odbojkaši zagrebačke Mladosti osvojili su ne samo oba prvenstva, nego i oba kupa Hrvatske, što se nije dogodilo već duži niz godina. Podravka je načelno osigurala naslov prvakinja Hrvatske u rukometu. Zagrebački Jarun dobio je zeleno svijetlo Gradske skupštine za organizaciju svjetskoga veslačkog kupa, odnosno odobreno im je, nadam se, da napokon očiste taj mulj s dna, itd…
 
Koliko lijepih tema, a ja, bedak, pišem o ferpleju u svijetu velikoga novca….
 
PRENOSIMO SPTV PeJURAtivno PIŠE Jura Ozmec