Mađarski prijatelji, baš poput HZSN-a ove godine također slave veliku godišnjicu. No, za razliku od naših 70, njihov je to 110. rođendan! – piše Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a.
 
Veliko okupljanje domaćih i inozemnih novinara, gostiju iz 20-ak zemalja u Budimpešti, Mađari su započeli plovidbom po Dunavu, gdje je Istvan Tarlos, gradonačelnik glavnog mađarskog grada predstavio sve što je Budimpešta učinila kako bi zaradila titulu europske prijestolnice sporta za 2019. Uz izgradnju ili dogradnju mnogih sportskih objekata, domaćinstvo velikih sportskih priredbi, te kandidaturu za desetak novih, sasvim dovoljno za ovu titulu. Više je nego očito da Budimpešta i te kako želi biti grad domaćin olimpijskih igara. Čak i dolazak Mariusa Vizera, vrlo utjecajnog čovjeka u svijetu sporta i predsjednika Svjetske džudo federacije ide samo u prilog toj tezi. Nastave li graditi i organizirati velike priredbe ovim ritmom, poput svjetskog džudo prvenstva lani, ništa nije nemoguće. 
 
 Jedan od glavnih aduta je svakako izgradnja novog NEP stadiona, sad pod imenom Puskas Arena. Veza sa starim zdanjem zadržana je u   poziciji samog središta igrališta, isti je kao i onaj s kojega je Ferenc Puskas startao utakmice dok je igrao na njemu, ali i po izgledu izvana, jer je   zadržao osnovne konture starog stadiona. Naravno, sad ima puno više mjesta, puno više sjedalica i puno više prostora za dućane i ostale   sadržaje koji će zapravo održavati stadion dok se na njemu ne igra nogomet. Kako je stadion još uvijek veliko gradilište, Balazs Furjes, državni   tajnik zadužen za razvoj sporta u Budimpešti, u svojem je izlaganju istaknuo kako će stadion tijekom ljeta biti završen, da bi 15. studenog na   svečanom otvorenju ugostio utakmicu najbolje mađarske nogometne vrste. Protivnik još nije objavljen, kao ni konačna cijena tog velebnog   zdanja, ali Furjes kazuje da je u granicama uobičajenih cijena za takve građevine u svijetu.
 
 Svečana večera Mađarske udruge sportskih novinara održana je u Felcsutu, rodnom mjestu današnjeg mađarskog premijera, u Puskas   Akademiji, 40 km od Budimpešte. Ogromno moderno zdanje posvećeno samo nogometu, s glavnim stadionom za 14 tisuća posjetitelja, plus   desetak pomoćnih terena s umjetnom i pravom travom, dodatni mali stadion, dvije ogromne dvorane s gledalištem za igranje futsala, konferencijske sale i mali izložbeni prostor za Ferenca Puskasa, uz zaigranu arhitekturu cijeloga zdanja samo je poziv da svakako svratite i to čudo vidite, ako ćete imati prilike.
 
Mađari su svoju svečanost iskoristili da podijele nagrade najboljima u prošloj godini, ali i u povijesti, zahvalili se predstavnicima Vlade i Puskas Akademije, a najvažnije - najavili da žele biti domaćini AIPS-ovog kongresa iduće godine. Gianni Merlo, predsjednik Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) zahvalio se na toj ponudi i podsjetio se na godine kad je AIPS-ovo sjedište bilo baš u Budimpešti. 
 
Hrvatski predstavnik na svečanosti, Jura Ozmec, uručio je predsjedniku mađarske udruge, Gyorgyju Szollosiju mali znak pažnje, pehar posebno dizajniran za ovu prigodu u radionici “Vivatip”, partneru HZSN-a.
 
 Središnji dodatni događaj cijeloga druženja u mađarskom glavnom gradu bio je svakako odlazak na utakmicu finala ženske Lige prvaka   između Lyona i Barcelone, a kao uvod u   taj događaj održana je Konferencija o ulozi žena u sportu i sportskim medijima na Kineziološkom   fakultetu u Budimpešti. U uvodnoj je riječi rektor fakulteta Lajos Mocsai naglasio   koliku važnost njegovi profesori i studenti poklanjaju upravo   ovom problemu, da bi u svojem izlaganju o malom broju žena u mađarskim TV postajama baš njegova uposlenica, dr.   Andrea Gal konstatirala   i da fakultet od prvoga dana postojanja nikad nije imao rektoricu na čelu. Mnoge predavačice, bivše sportašice, a sad uspješne poslovne žene   ispričale su svoja iskustva i naputke o toj problematici, kao i iznijele iskustva o tome kako su od vrhunskih sportašica postale vrhunske   poslovne  žene, ali i dalje vezane uz sport,   nagašavajući   kako nije nužno ostati uz sport, nego je samo važno vjerovati u sebe. Zsuzsa   Csisztu, bivša olimpijka u gimnastici i TV voditeljica, Tunde Szabo, državna tajnica   sporta i olimpijska  plivačica, Laura Georges, poznata   francuska nogometašica i glavna tajnica Francuskog nogometnog saveza, Donna de Varona, američka plivačica i   osvajačica 2 olimpijska zlata, najmlađa svjetska rekorderka s 13 godina, danas uspješna TV producentica, a na kraju i Katinka Hosszu, trostruka olimpjska nositeljica zlata i 7   puta svjetska prvakinja u plivanju, uz desetak sportskih novinarki iznijele su vrlo zanimljive brojke, činjenice i misli. Tijekom jutra na KIF-u čule su se činjenice o prošlosti koja nije   priznavala žene u sportu, ali potom odmah i preporuke kako unaprijediti rad prvenstveno s mladim sportašicama, kako naučiti trenere radu s djevojčicama, unaprijediti i posebno   razvijati medicinske rezultate sa ženama, kako i političari mogu pomoći u promociji, na čemu zasnivati povjerenje, kako uključiti roditelje i značaju podrške obitelji,  kako   djevojkama pomoći u obrazovnom procesu i osigurati im školovanje uz bavljenje sportom, gdje i kako pozicionirati ženski sport u medijima, podići svijest da sport nije samo za   muškarce, pa ni trenerski posao ni sudački, još manje novinarski, te još desetak drugih zanimljivih tema. 
 
Tijekom Kongresa održano je i nekoliko bilateralnih sastanaka o poboljšanju suradnje HZSN-a s udrugama u Europi, te definiran sastav AIPS-ove Sportske komisije i popis trenutačnih AIPS-ovih delegata u 15-ak sportova.
 
Sretan 110. rođendan mađarskim sportskim novinarima od nas iz Hrvatske!
 
 Izvor HZSN Piše JURA OZMEC Foto/arhiva AIPS