Skorašnje Europske igre u Minsku (21. - 30. lipnja) bile su najspominjanija tema 26. sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održane u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše.
 
Prihvaćen je prijedlog 80-eročlanog sastava hrvatskog sportskog izaslanstva za Minsk, u kojem je ukupno 45 sportaša (30) i sportašica (15) u 12 sportova te 35 pratećih osoba (treneri, fizioterapeuti, liječnici, predstavnici nacionalnih sportskih saveza i članovi Misije HOO-a). Hrvatski stjegonoša na svečanosti otvaranja Igara bit će boksački poluteškaš Damir Plantić.  
 
U Olimpijski program HOO-a za Tokio 2020. od 1. lipnja ove godine sa statusom potencijalnih olimpijskih kandidata uvrštene su tri taekwondašice i taekwondaš: Bruna Vuletić, Doris Pole, Lena Stojković i Ivan Šapina. Ukupna brojka kandidata za Tokio trenutačno je 116. Predolimpijski kandidati, ali za ZOI u Pekingu 2022. godine, s 1. srpnja postaju klizači Lana Petranović i Antonio Souza-Kordeiru. U razvojni program III uvršteni su brzi klizači - Martin Kolenc (od 1. svibnja) i Katarina Burić (od 1. lipnja/75 posto korištenja programa). Korisnica razvojnog programa I od 1. lipnja je judašica Nina Simić. 
 
Ima promjena i u HOO-ovu Programu sufinanciranja rada trenera. Bivšeg muškog odbojkaškog izbornika Ivana Rančića u kategoriji trenera za razvoj pojedinog sporta matični savez zamijenio je novim - Talijanom Emanueleom Zaninijem. U kategoriji trenera ekipnog olimpijskog sporta od kraja svibnja nema više košarkaškog izbornika Dražen Anzulovića. Iz Hrvatskog karate saveza korisnici programa ostaju Fedor Nalis (kvalitetni) i Miroljub Berak (trener sportaša mlađih dobnih kategorija), dok se u kategoriju vrsnih trenera umjesto Esada Garibovića uvrštava Dragutin Galina. Jedriličarskom treneru Karlu Krpeljeviću (ženska posada Ninčević, Vitturi) potvrđen je status kvalitetnog trenera do završetka kvalifikacijskog ciklusa za Tokio 2020. godine.
 
Jesenska Međunarodna biciklistička utrka CRO Race 2020. dobila je pozitivno mišljenje za organizaciju, a Hrvatski stolnoteniski savez za prijam u hrvatsko državljanstvo 21-godišnjeg kineskog igrača. Wei Shihao je izabrao Hrvatsku, iako su za njega bile zainteresirane i Francuska i Poljska. 
 
Vijeće HOO potvrdilo je članove Odbora Nagrade Dražen Petrović, a na čelu Odbora u još jednom mandatu bit će veslački olimpijac Damir Martin.
 
ODRŽAN KOMUNIKACIJSKI SEMINAR HOO-A I HZSN-A S VRLO ATRAKTIVNIM EDUKACIJSKIM TEMAMA
 
U suorganizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) I Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) u središnjim prostorijama nacionalne olimpijske udruge održan je Komunikacijski seminar s vrlo zanimljivim temama. Nazočilo mu je petnaestak predstavnika nacionalnih sportskih saveza i udruga te djelatnici HOO-ova Odjela za komunikaciju i multimedije.
 
Nakon pozdravnih riječi predsjednika HOO-a Zlatka Mateše i predsjednika HZSN-a Jure Ozmeca, o digitalnoj fotografiji (njezinoj izradi i primjeni) govorio je iskusni fotoreporter Hine i službeni snimatelj hrvatskih sportaša na EI u Minsku i na OI u Tokiju Damir Senčar. Višestruko nagrađivani majstor fotografije koncipirao je izlaganje na kratkom uvodu i širokoj otvorenosti za pitanja nazočnih, što se pokazalo itekako učinkovitim. Potom je prezentaciju na temu Društvene mreže (kako ih koristiti i ostvariti što bolju učinkovitost na njima) održao voditelj katedre  za društvene mreže na Poslovnom učilištu Experta i kolumnist Večernjeg lista Mate Mijić. Fokusirao se na tri glavne i kod nas najpopularnije mreže, s kojima se svakodnevno susreću djelatnici u sustavu sporta - Facebook, Twitter i Instagram. 
 
Za kraj je ostala tema o HOO-ovu servisu vijesti Sportska Hrvatska. Iz uvodnika voditeljice Odjela za komunikaciju i multimedije HOO-a te utemeljiteljice i urednice Sportske Hrvatske, Radice Jurkin, nazočni su mogli saznati tko sve i u kojoj mjeri participira u spomenutom servisu vijesti. 
 
Prezentacijom pod naslovom: Servis vijesti Sportska Hrvatska na dlanu ili prezentacija mobilne verzije SH, njezin je tehnički urednik, stručnjak za multimedijalnost Željko Erceg, najavio je novi značajan iskorak. Aktiviranjem aplikacije na mobitelima, vijesti iz SH moći će se svakodnevno čitati u mobilnoj verziji. 
 
Za idući Komunikacijski seminar organizatori su se obvezali prirediti iznova atraktivne teme (i predavače), te dodatnom animacijom privući još veći broj djelatnika sportskih saveza, udruga, kao i i županijskih sportskih zajednica, na besplatnu i iznimno vrijednu edukaciju.  (hoo/vk)
 
HOO/Vinko Knežević FROTO Dalibor Urakalović/Pixsell; HOO/arhiva