Hrvatska igra u skupini u Grazu protiv Srbije, Crne Gore i Bjelorusije, a u drugi krug prođe li trebali bi joj od favorita doći Njemačka i Španjolska – piše Dražen Pinević, novinar SN.
 
U Beču je izvučen ždrijeb Eura rukometaša 2020. godine koji će se po prvi puta igrati u tri države – Austrija, Švedska i Norveška i okupiti 24 selekcije umjesto dosadašnjih 16. Igrat će se u šest gradova - dva u Austriji (Graz, Beč), tri u Švedskoj (Malmö, Göteborg, Stockholm) i jedan u Norveškoj (Trondheim, tu će se igrati dvije skupine).
 
Iz bubnja su reprezentacije izvlačili igrači domaćina Eura Švedske Philip Hennigsson, Austrije Robert Weber i Norveške Torbjorn Bergerud, a četvrti je bio predstavnik aktualnog prvaka Europe Španjolske Danijel Dušebajev.
 
Hrvatska će prvi krug igrati u Grazu gdje je igrala s maksimalnim učinkom prvi krug Eura 2010. godine. Bude li među dvije najbolje u skupini seli u Beč, gdje će u skupini sa šest selekcija tražiti prolaz na prva dva mjesta koja vode na završnicu u Stockholm. Potsjetimo, u Beču smo 2010. igrali finale s Francuskom, a u Stockholm 2012. nismo ni stigli zbog kraha na Euru 2002. godine. Nakon toga je došao Portugal, pa…
 
Prva važna stvar je da je od jakih u naš dio ždrijeba došla Španjolska, ali ne i Francuska, što je totalno zakompliciralo drugi dio ždrijeba u kojem će se za dva mjesta u završnici boriti Danska, Norveška, Švedska, Francuska i Slovenija. Može se s argumentima reći da je to teži dio ždrijeba. No, to je sad njihova briga. Naš put kroz Austriju trebao bi biti OK, ali onda Skandinavci u Stockholmu, ako… Tko nije vidio, ne zna što to znači. Kratko rečeno - bit će teško, makar tako ne izgleda.
 
Protivnici u Grazu će nam biti Bjelorusija, Crna Gora i Srbija. Za podcijeniti nije nitko, ali realno je očekivati tri pobjede i dolazak u Beč sa dva boda. Tu se može očekivati velika borba za broj 2. Srbiju znamo iz kvalifikacija, Crnu Goru iz prošlih kvalifikacija, a Bjelorusiju po Meškovu tako da tu nekih iznenađenja biti neće. Realno, trebali bismo to dobiti. Samo da nas ne iznenade problemi s ozljedama.
 
U Beču će nas čekati vjerojatno domaćin, jer on uvijek prolazi prvi krug, ali za broj dva će biti velike borbe Makedonije i Češke. Ukrajina – teško.
 
Iz Trondheima je najrealnije očekivati Španjolsku i Njemačku.
 
Dakle, bečki dio u Beču trebalo bi pobijediti, što je realno, a onda tražiti jednu pobjedu protiv Španjolske ili Njemačke za prolaz do Stokholma. Ne djeluje strašno, pa se može reći da bi cesta do Stockholma preko Austrije trebala.
 
I Lino Červar je optimist, ali dobro na zemlji.
 
- Naš cilj je ići prema vrhu. Za to se moramo dobro pripremiti i želja je svih biti zdravi. Protivnike u Grazu dobro poznamo, respektiramo, jer na Euru svi daju sve od sebe. Protiv Srbije i Crne Gore smo igrali kvalifikacije, a protiv Bjelorusije na našem Euru. Iz bečke skupine neće se znati do zadnjeg kola tko dolazi, poprilično je izjednačena, dok iz Trondheima nema dvojbi dolaze Njemačka i Španjolska. No, u ovom trenutku smo skandinavske selekcije ostavili po strani, a i Francusku, tako da ne možemo biti nezadovoljni, ali ponavljam ovo je samo ždrijeb. Na Euru treba pokazati sve što možemo i sve ćemo učiniti da bude tako – zaključio je Lino Červar.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
Skupina A (Graz): Hrvatska, Bjelorusija, Crna Gora, Srbija
Skupina B (Beč): Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina
Skupina C (Trondheim): Španjolska, Njemačka, Latvija, Nizozemska
Skupina D (Trondheim): Francuska, Norveška, Portugal, Bosna i Hercegovina
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Dražen Pinević FOTO/Cropix