Sedmo izdanje judo natjecanja najvišeg ranga, Grand Prix Zagreba, od petka 26. do nedjelje 28. srpnja, u Dom sportova dovodi najveća svjetska imena. Također, hrvatski reprezentativci se bore za važne bodove u olimpijskim kvalifikacijama.
 
Izlazak na domaći teren za svakog sportaša je poseban trenutak, a upravo taj osjećaj će imati hrvatski judaši i judašice na ovogodišnjem Grand Prixu Zagreb. Najveći judo turnir u ovom dijelu Europe, koji se održava uz podršku HEP-a, zlatnog sponzora Hrvatskog judo saveza, specifičan je jer će se bodovi osvojeni na njemu natjecateljima u cijelosti računati u utrci za Olimpijske igre u Tokiju.
 
Hrvatsku će predstavljati 15 judaša i judašica, među kojima su i najveći kandidati za Tokio: Barbara Matić (do 70 kg), Ivana Šutalo (preko 78 kg), Dominik Družeta (do 81 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg). Barbara Matić u Zagreb dolazi s osvojenom broncom s Europskog prvenstva u sklopu Europskih igara u Minsku. Dominik Družeta i Zlatko Kumrić će tražiti put do medalje u Domu sportova, kao i Ivana Šutalo.
 
- Zagreb je praktički posljednji veliki test prije Svjetskog prvenstva u Tokiju (25. do 31. kolovoza) tako da ne čudi što dolaze najjača imena. Ovo je dobra prilika našim reprezentativcima za osvajanje važnih bodova u olimpijskim kvalifikacijama i mogu reći da su spremni. Odradili smo kvalitetne pripreme u Delnicama i u zadnjim danima prije Grand Prixa u Zagrebu se još radi na detaljima – rekao je izbornik ženskih reprezentacija, Vladimir Preradović.
 
Nema kategorije u kojoj publika u Zagrebu neće biti počašćena s najvećim imenima svjetskog juda. U kategoriji preko stotinu kilograma nastupit će deseterostruki svjetski te dvostruki olimpijski pobjednik Teddy Riner. Zagreb će mu biti tek drugi nastup nakon osvajanja desetog naslova svjetskog prvaka u 2017. godini. Očekuje se i "sudar titana" jer će se u istoj kategoriji boriti Gruzijac Guram Tushishvili, aktualni pobjednik Mastersa te aktualni svjetski prvak koji je naslov osvojio prošle godine u Bakuu.
 
Pravilo da na Olimpijske igre ide samo jedan nacionalni predstavnik po kategoriji Japanu tradicionalno zadaje slatke muke, pa je delikatna situacija za Japance svake četiri godine vidjeti tko je najbolji. Aktualni olimpijski pobjednik te dvostruki svjetski prvak (2013. i 2015.) Shohei Ono na IJF touru nije poražen od davne 2014. godine. Dvoboj koji svi iščekuju je onaj protiv njegovog sunarodnjaka, Soichija Hashimota. Hashimoto je aktualni svjetski viceprvak iz Bakua, a svjetski naslov osvojio je 2017. u Budimpešti u vrijeme kad je Ono uživao postolimpijski zasluženi odmor.
 
Ove godine turnir je ponovno u Domu sportova, tako da se isplati doći i vidjeti najbolje borce svijeta u borbi za Grand Prix medalje. Za one koji neće moći doći uživo, finalne blokove sva tri dana moći će gledati uživo na HTV-u. Pratite Grand Prix Zagreb i uvjerite se zašto je judo više od sporta!
 
IZVOR Jutarnji list/Promo FOTO/HEP