Hrvatske kadetkinje uspjele su nakon samo godinu dana u B diviziji vratiti hrvatsku košarku u elitni rang, a osvojenom broncom na Europskom prvenstvu B divizije u Bugarskoj zadovoljan je i izbornik U-16 reprezentacije Željko Ciglar - piše Iva Prpić, novinarka SN.
 
- Dojmovi iz Bugarske su zaista dobri zbog toga što smo složili reprezentaciju od igračica koje su dokazale da su najbolje. Svaka pohvala ide njima za njihov rad i trud jer su gotovo dva mjeseca provele u reprezentaciji i na samom natjecanju. Pokazale su da imaju karakter i da su prava ekipa koja je uspjela ostvariti rezultat koji nije bio lak - rekao je Ciglar.
 
- Svaka utakmica bila nam je ključna, prva protiv Švicarske bila je na svoj način teška jer o Švicarkama nismo mnogo znali. Svladali smo Norvešku i Kosovo, a onda je slijedio Izrael, da bi nam utakmica protiv Slovačke bila ‘biti ili ne biti’. Da su nas Slovakinje pobijedile, one bi prošle u daljnje natjecanje. Srećom, uspješno smo ih svladali, a u daljnjem natjecanju su nas očekivale domaće Bugarkinje, koje su fantastična ekipa. Izgubili smo od Portugala, a na kraju nas je ponovno čekala Norveška, ali u potpuno drugačijim okolnostima. Djevojke su pokazale snagu i zasluženo se vratile u A diviziju - izjavio je Ciglar te se osvrnuo na probleme uoči početka natjecanja.
 
PROBLEMI S OZLJEDAMA
 
- Imali smo problema s ozljedama, Iva Dorja Žaja cijelu sezonu ima problema sa zglobom. Sve je pretrpjela kao pravi borac kako bi pomogla svojim suigračicama. Helena Galunić također ima problema s koljenima, a prije utakmice s Izraelom nekoliko igračica je imalo problema sa želucem ...
 
Izbornik Ciglar ističe kako je stanje ženske košarke, ali i ženskog sporta u Hrvatskoj daleko od idealnog.
 
- Velika je razlika u financijskoj politici u našoj zemlji i u državama iz A divizije. Mora se promijeniti politika prema sportu, pogotovo ženskom sportu koji je skroz zanemaren. Njemačka je prije nekoliko godina rekonstruirala cijeli sustav i oni su danas bitan čimbenik u A diviziji. Također, Mađarska je pomogla razvoju ženske košarke. Klubovi su dobili potrebna sredstva kako bi mogli ulagati u mlađe uzraste i zato jesu u košarkaškom vrhu. U Francuskoj je organiziran sustav prema kojem najbolje kadetkinje zajedno treniraju, idu u školu te se pripremaju za međunarodne utakmice.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Iva Prpić FOTO/arhiva SN