Povodom obilježavanja 300 dana do Olimpijskih igara u Tokiju i početka HOO-ove kampanje pod nazivom Prema suncu, u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora održana je konferencija za medije.
 
Kampanjom, čija će kreativnost najviše doći do izražaja na društvenim mrežama HOO-a, ali i drugim medijskim platformama, promovirat će se hrvatski sport, pratiti olimpijce na kvalifikacijskom putu do Igara u Tokiju, predstaviti nove olimpijske sportove u olimpijskom programu 2020. U suradnji s partnerima, u Hrvatsku će stići dašak Japana kroz razne društvene poveznice, ali i različitosti dviju država i nacionalnih tradicija. Predstavljeni su ambasador i ambasadorica kampanje Prema suncu, a riječ je o dvoje po mnogočemu jedinstvenih hrvatskih sportaša. To su evidentni olimpijac za Tokio, plivački dragulj Franko Grgić, i potencijalna olimpijka Kristina Tomić, vrhunska hrvatska taekwondašica. 
 
- Do kraja godine mogu osigurati normu za Tokio, a za to mi je potrebno zadržati sadašnje 4. mjesto na olimpijskoj rang-ljestvici - izjavila je Kristina Tomić, dodavši da se kao ambasadorica ove kampanje već osjeća dijelom OI u Tokiju. 
 
- Nadam se da će mi zasjati sunce u Tokiju - kratka je poruka Franka Grgića, koji je također izrazio zadovoljstvo izborom za ambasadora kampanje. 
 
U suradnji sa zagrebačkim Gradskim poglavarstvom u večernjim satima (19.30) predviđena je svjetlosna projekcija poruke 300 dana do Tokija nad zagrebačkim fontanama (s južne strane, od N. Zagreba), uz nazočnost ambasadora kampanje. Planirano je da HOO-ova kampanja Prema Suncu traje sve završetka Olimpijskih igara u Tokiju, odnosno do rujna 2020. godine. 
 
O OLIMPIJSKIM IGRAMA U TOKIJU  (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.)
 
Igre XXXII. olimpijade održat će se u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. Glavni grad Japana bio je već domaćin ljetnih Olimpijskih igara (1964.),  prvih održanih u Aziji. Zimske olimpijske igre održane su u Sapporu 1972. i u Naganu 1998. godine, na kojima je debitirala naša najuspješnija alpska skijašica i najveća sportašica svih vremena Janica Kostelić, nositeljica 4 zlatne i 2 srebrne olimpijske medalje.  
 
U programu Igara u Tokiju je 38 sportova i jedna sportska grana prema hrvatskoj nomenklaturi sportova, a među njima su novi sportovi uvršteni na prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020.: karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.
 
Olimpijski plan 2020 predviđa da polovina natjecatelja na Igrama čine sportašice te da se u 50 posto disciplina natječu i žene. Broj natjecatelja oba spola izjednačit će se u kanuu, judu, veslanju, jedrenju, streljaštvu i dizanju utega. Izjednačeni broj disciplina za sportašice i sportaše prvi put upravo u Tokiju bit će u kanuu, veslanju, streljaštvu i dizanju utega.  
 
U Olimpijskom programu HOO-a Tokio 2020. trenutačno je 107 sportašica i sportaša, od čega 16 evidentnih olimpijaca i olimpijki. Olimpijsku normu za OI 2020. izborilo je 18 sportaša i sportašica, ali su jedriličarke Elena Vorobjeva i Sandra Lulić ostvarile normu u istoj klasi - Laser radial, iz koje na OI može ići samo jedna hrvatska predstavnica. 
 
Očekuje se da će, s predstavnicima momčadskih sportova (vaterpolo, rukomet…), Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljati više od 100 olimpijaca.
 
Sportski životopisi ambasadora kampanje 'Prema suncu'
 
FRANKO GRGIĆ
 
Rođen je 31. siječnja 2003. u Splitu.
Prva sportsko iskustvo stekao je u taekwondou i nogometu. Plivačku karijeru je započeo u splitskom POŠK-u, a trenutačno je član splitskog Jadrana. Evidentni je hrvatski olimpijac za OI u Tokiju 2020., nakon što je na momčadskom Prvenstvu Hrvatske u Rijeci postavio novi državni rekord u disciplini 1500 m slobodnim načinom (14:56.55), a tim pothvatom postao je i prvi Hrvat koji je spomenutu dionicu isplivao za manje od 15 minuta.    
U trofejnoj 2019. godini osvojio je dva zlatna odličja na Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Bakuu - na 400 i 1500 m slobodno, a na dionici od 1500 m postavio je i rekord EYOF-a.
Na juniorskom SP-u u Budimpešti (Mađarska) Grgić je osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka na 800 m slobodnim načinom (7:45.92), što je novi hrvatski, ali i novi europski juniorski rekord u toj disciplini. Na istom natjecanju osvojio je i naslov svjetskog juniorskog prvaka na 1500 m slobodno, ostvarivši novi svjetski juniorski rekord (14:46.09). Dotadašnji svjetski rekord poboljšao je za pet i pol sekundi, a svoj dotad najbolji rezultat za 10.46 sekundi.
Franko Grgić dvostruki je laureat HOO-ove Nagrade Dražen Petrović 2019. godine - kao najuspješniji mladi sportaš i najveća hrvatska (muška) sportska nada. 
Europski olimpijski odbori uvrstili su ga u Top 5 najuspješnijih mladih sportaša Europe u 2019. godini.
Učenik je trećeg razreda Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku u Splitu.
 
KRISTINA TOMIĆ
 
Rođena je 29. ožujka 1995. godine u Zagrebu.
Taekwondoom se počela baviti prilično kasno - tek sa 13 godina, kada većina djece u toj dobi već ima crni pojas. Članica je zagrebačkog TKD Osvit, koji uspješno djeluje pune 42 godine. 
 Prvu veliku medalju (broncu) osvojila je 2017. godine na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, da bi već 2018. godine solidno popunila trofejnu kolekciju - zlatom na Europskom prvenstvu u Rusiji, srebrom na Mediteranskim igrama u Španjolskoj te srebrom i broncom na Grand Prix turnirima. 
 U 2019. godini ponovila je uspjeh s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva i osvojila još jednu brončanu medalju - na SP-u u Manchesteru (Ujedinjeno Kraljevstvo). 
Trenutačno zauzima četvrto mjesto olimpijske (i treće mjesto svjetske) rang-ljestvice, na kojoj sportaši kroz turnire skupljaju bodove za odlazak u Tokio (prvih pet sportaša s ljestvice izravno će se kvalificirati na OI).
U siječnju 2019. godine, nakon dvotjedne obuke s još deset vrhunskih sportaša u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, postala je ugovorna pričuvnica MORH-a tj. pripadnica Hrvatske vojske.  
Prije tri mjeseca dijagnosticiran joj je dijabetes melitus, tip 1, koji iziskuje ovisnost o inzulinu. No, i uz zdravstvene poteškoće i zahtjevan studij, Kristina Tomić ususret Tokiju 2020. uspijeva trenirati svoj omiljeni sport dva do tri puta dnevno.
Studentica je talijanskog jezika i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  
 
 
ZNAK I LOGOTIP HOO-ove KAMPANJE PREMA SUNCU
 
Znak kampanje je sastavljen od kompozicije tri glavna elementa od kojih kvadrat i krug predstavljaju zemlje koje se povezuju ovom kampanjom - Hrvatsku i Japan. Crveni kvadrat osim što predstavlja nacionalni identitet Hrvatske, već dugi niz godina čini prepoznatljivima hrvatske sportaše na svjetskim sportskim natjecanjima. Krug u znaku predstavlja Japan kroz projekciju izlazećeg sunca jer japanska riječ za Japan je Nippon ili Nihon no Koku što doslovno znači „Zemlja gdje izlazi sunce“, a češće se koristi naziv „Zemlja izlazećeg sunca“. Treći element je kaligrafski potez kistom po kojem je Japan prepoznatljiv, te predstavlja element mora ili planine iz kojeg izlazi sunce, a može simbolizirati i let prema dalekoj destinaciji.  
 
Dominantne boje korištene u znaku i logotipu se naslanjanju na nacionalne boje obje zemlje - crvena i bijela. 
 
Slogan kampanje Prema Suncu (dodatak logotipa) oblikovan je u fontu Manga (font je izveden iz grafike japanskih Manga stripova). Slogan se nalazi u okomitoj varijanti kao poveznica s japanskim tradicionalnim načinom pisanja odozgo prema dolje, a simbolima tvori cjelinu koja predstavlja kampanju Prema Suncu. Slogan odražava težnju i želju hrvatskih sportaša na njihovom kvalifikacijskom putu prema OI Tokio 2020., s ciljem da postanu olimpijci, ostvare osobni najbolji rezultat i pridruže se svjetskoj olimpijskoj obitelji. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 HOO/Vinko Knežević