Hrvatska košarkaška reprezentacija će loviti vizu za Olimpijske igre u Tokiju na kvalifikacijskom turniru koji će se održati u Splitu od 23. do 28. lipnja, a na kojem će nastupiti još pet reprezentacija Njemačka, Rusija, Meksiko, Tunis i Brazil – piše Ivan Žurić, novinar HINA-e.
 
Hrvatska će igrati u skupini B s Brazilom kojeg vodi Aco Petrović i Tunisom, a u skupini A su Njemačka, Rusija i Meksiko. Dvije najbolje ekipe iz svake skupine izborit će plasman u polufinale, a pobjednik turnira osigurat će plasman na Olimpijskim igrama u Tokiju. Hrvatska tako na putu do Tokija mora upisati četiri pobjede - dvije u skupini, a potom u polufinalu i finalu.
 
Prvu utakmicu hrvatski košarkaši će igrati 24. lipnja protiv Brazila, a dan kasnije je ogled protiv Tunisa. Polufinala su na rasporedu 27. lipnja, a finale je 28. lipnja.
 
Iako je reprezentaciju vodio cijelo prošlo ljeto i to na tri kontinenta, u Hrvatskoj, na NBA ljetnoj ligi u Las Vegasu i na turniru Borislav Stanković u Kini, izbornik Veljko Mršić će u veljači 2020. po prvi put sjesti na klupu na službenim FIBA utakmicama reprezentacije u novom ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2021. godine No, najveći ispit za reprezentaciju bit će onaj u lipnju 2020. kada će u Splitu igrati kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. 
 
- Prije svega, turnir u Splitu moramo shvatiti kao veliku nagradu i veliku priliku za promociju košarke u našoj zemlji, a zatim kao priliku za plasman na Olimpijske igre - rekao je naš izbornik Veljko Mršić odmah po izvlačenju skupina te se osvrnuo na ždrijeb: - Skupina je teška, uostalom sve su skupine teške i u svakoj ima odličnih reprezentacija. Možda, to što nas je iz četvrtog bubnja dopala Njemačka je možebitna otegotna okolnost, no što je, tu je. U ovom trenutku pričati o šansama je teško i prerano jer ne znamo u kakvim će sastavima biti druge reprezentacije, a ne možemo biti sigurni ni u sastav naše selekcije. Ono što jest bitno je da budemo momčad. Momčad na koju naši navijači mogu biti ponosni i s kojom će se moći hvaliti. To je osnovni cilj na kojem moramo raditi i sve preko toga će biti jedna velika nagrada - kazao je Mršić.
 
Izbornik košarkaške vrste se nada kako će dvorana u Splitu biti puna i kako će naši igrači imati veliku podršku s tribina. 
- Sigurno je da je ovo izuzetno jak turnir, najjači koji se igra na tlu Hrvatske od EuroBasketa 1989. godine u Zagrebu i siguran sam da će naša publika to prepoznati, da će dvorana u Splitu biti puna i da ćemo stvarno imati veliku podršku i vjetar u leđa od naše publike.
 
Uz onaj u Splitu, igrat će se još tri kvalifikacijska turnira za plasman na Olimpijske igre, a domaćini tih turnira su - Beograd, Kaunas i kanadska Victoria.
 
Osam sudionika košarkaškog turnira na OI u Tokiju je već poznato. To su Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija te domaćin Japan.
 
SPLIT
Skupina A: Njemačka, Rusija, Meksiko
Skupina B: Tunis, HRVATSKA, Brazil
 
BEOGRAD
Skupina A: Dominikanska Republika, Novi Zeland, Srbija
Skupina B: Portoriko, Italija, Senegal
KAUNAS
 
Skupina A: Litva, Južna Koreja, Venezuela
Skupina B: Poljska, Slovenija, Angola
 
VICTORIA
Skupina A: Grčka, Kina, Kanada
Skupina B: Urugvaj, Češka, Turska
 
 PRENOSIMO www.t-portal.hr FOTO Pedja Milosavljević/CROPIX