Da Mladost ima mladu ekipu, pokazuju brojke. U rosteru imaju igrače od 15 (Vlašić) 16 (Cvancinger), 18 godina (Đirlić) i 19 godina (Mitrašinović) – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Odbojkaši Mladosti završili su s nastupom ove sezone u Ligi prvaka. Došli su na korak do plasmana u skupinu, ondje gdje su zadnji put bili davne 1999. godine. Zaustavila ih je Benfica iz Lisabona. Portugalci su pobijedili u obje utakmice (3:0 i 3:1). No, mladostaši su pokazali kvalitetu više nego lani kada su ispali u drugom pretkolu.
 
– Kada sam se vratio u klub, vidio sam jedan projekt koji mi se odmah dopao. Mi smo sigurno bili jedna od najmlađih ekipa u kvalifikacijama za skupinu Lige prvaka. Ima tu puno potencijala i uvjeren sam da ćemo već sljedeće godine opet biti u prilici da izborimo skupinu – rekao je Rade Malević, trener Mladosti.
 
TIMOFI JE ZADOVOLJAN U MLADOSTI
 
Da Mladost ima mladu ekipu, pokazuju brojke. U rosteru imaju igrače od 15 (Vlašić) 16 (Cvancinger), 18 godina (Đirlić) i 19 godina (Mitrašinović). U redu, nisu oni nositelji igre, ali će to sigurno postati u godinu-dvije.
 
No, i oni stožerni igrači prilično su mladi. Tako kapetan Bakonji ima samo 22 godine, Nikačević godinu dana više, a Marelić i Kovačević imaju po 24 godine. Naravno, ima tu i malo starijih. Jedini koji ima 30 ili više godina je Ivan Raić. On je jedan od rijetkih profesionalaca u klubu. Član je hrvatske reprezentacije od 2007. godine kada je igrao na Europskom prvenstvu.
– U klub sam se vratio nakon točno deset godina igranja u inozemstvu. Bilo je nekih drugih ponuda i opcija, no svidjela mi se ova kombinacija s Mladosti i pristao sam, na kraju na obostrano zadovoljstvo. Zvali su, razgovarali smo, i na kraju smo se našli u pregovorima – rekao je Raić.
 
Prije dolaska u Mladost igrao je u Rumunjskoj gdje je s klubom Galati osvojio naslov prvaka. U klubu je igrao s Ivanom Mihaljec, nekadašnjim srednjim blokerom Mladosti koji je trenutačno bez kluba, ali se zato puno bavi prinovom u obitelji. A obiteljski čovjek je i Raić.
– Svaku slobodnu priliku koristim za igru s kćeri Ritom i sinom Markom. Kad sam u Hrvatskoj, volim se vidjeti sa starim prijateljima, a u slobodno vrijeme slušam glazbu i gledam filmove – istaknuo je Raić.
 
Pored Ivana, u klubu je još profesionalac Ukrajinac Timofi Polujan. Karijeru je počeo u Lokomotivi iz Harkiva, a do dolaska u Mladost još je igrao u Viniciji (Ukrajina) i Ljubljani. Kao kapetan ukrajinske reprezentacije U-20 osvojio je srebro na Europskom prvenstvu.
– Moje igračke ambicije su visoke, želim se boriti za trofeje, bilo klupske bilo reprezentativne. Mladost je klub koji mi je dao veliku priliku da igram u početnoj postavi s 21 godinom – istaknuo je Ukrajinac.
 
Uz Raića, najstariji igrač ove sezone u Mladosti je libero Sven Šarčević. Ima 29 godina. Odbojkom se bavi od 2002. godine i završava Ekonomski fakultet. Šarčević je karijeru počeo u Sisku, igrao je u kaštelanskoj Mladosti, ali i u Belgiji i Finskoj.
 
S reprezentacijom je sudjelovao na Europskom prvenstvu 2015. U prošloj sezoni bio je ključan igrač u osvajanju naslova PH.
 
SVI SE DOBRO RAZUMIJU
 
Uz Pulajana, jedni stranac u klubu još je Srbin Stefan Kovačević. Karijeru je počeo u novosadskoj Vojvodini, jednu sezonu proveo je u Spartaku iz Subotice. Na početku ove godine zaigrao je i za srpsku reprezentaciju u Kupu nacija. Igra na mjestu srednjeg blokera.
 
U klubu ove sezone imaju jako puno studenata – Dukić (Pravo), Marelić (KIF), Nikačević (povijest i ruski jezik), Oršolić, Kovačević (pravo) i Bakonji, a u srednju školu još idu Mitrašinović, Đirlić, Cvancinger (sportska gimnazija) i Vlašić.
– S obzirom na to da studiram ruski, prvi sam priskočio u pomoć Ukrajincu Timofiju. Naravno da Timofej govori ruski, ali i engleski, tako da se sa svima sporazumijeva bez problema. Lani je igrao u ljubljanskom ACH Volleyu, tako da mu ni hrvatski nije nepoznat. Ali, da, on, doktor Žukovski i ja sporazumijevamo se na ruskom jeziku, što meni koristi kao praksa za fakultet – rekao je Kruno Nikačević.
 
 PRENOSIMO Večernji list FOTO/arhiva OK Mladost