Veliki intervju legendarnog vratara Hajduka i hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikose za Sportskih novosti izazvao je puno bure, njegove riječi su se velikom brzinom širile od medija do medija – piše Dražen Kuzmanić, novinar SN.
 
Pletikosa je, podsjetimo, među inim rekao da “bez jasnih kriterija izbora sportskih direktora, članova Uprave, zapošljavanja trenera u omladinskoj školi, a sa stalnim koliko štetnim kompromisima svake vrste, tajnim sastancima i netransparentnim odlukama, učestalim promjenama trenera, direktora, Hajduk ne može biti klub kakav treba biti. Bez jasnog liderstva u odnosima prema HNS-u, čvrstog zastupanja Hajdukovih i nogometnih interesa, nema ni dužnog statusa tako važne nogometne institucije za HR nogomet kakva je ona na Poljudu”.
 
Podvukao je pritom da njega u Hajduku neće biti “dok god se Hajduk vodi na način kao što radi Marin Brbić do sada, ili kao što su uglavnom radili njegovi prethodnici”, jer ne vidi smisao u takvom djelovanju, a izrazio je i ogorčenje statusom klupskih veterana, koji su “na Poljudu svedeni na margine i nebitnost”, a u Hajduku kakvog on poznaje “odnos prema velikanima kluba bio je uvijek na vrhunskoj razini”.
 
A što na to Pletikosine opaske kažu veterani Bijelih, Ivan Buljan i Vilson Džoni, koji su dugo radili u Hajduku? Buljan, nekadašnji kapetan, trener i sportski direktor Hajduka, ali i donedavni predsjednik veterana, smatra da je bivši vratar Bijelih Pletikosa u pravu kada je progovorio o odnosu prema veteranima i njihovu sudjelovanju u klubu.
- Pletikosi dajem za pravo. Veterani posljednjih godina ne samo da su marginalizirani, nego su i prozivani, neki kojima zamjeram davali su kojekakve izjave. A zadnjih godina treba vidjeti koliko se novca potrošilo, u što i na koji način. Koliko se platilo posrednike koje se, barem dok sam ja bio u klubu, nije plaćalo. Čujem da se plaćaju i kada igrač odlazi i kada dolazi, iako među tim informacijama sigurno ima i dezinformacija, međutim, nažalost, ima i puno istine - za početak će Buljan.
 
Po pitanju doprinosa bivših igrača ima svoje mišljenje…
- Hajduk je bio jak uglavnom kada su bivši igrači ginuli, borili se, igrali i znali kako funkcionira klub. Bitno je da Hajduk bude u vrhu, da su navijači zadovoljni, a ne da je Hajduk treći ili četvrti, ispada rano u Europi. To mi je grozno i ne mogu razumjeti. Pletikosa je tu apsolutno u pravu, među bivšim igračima sigurno ima sposobnih, školovanih i pametnih koji su u stanju na dostojan način voditi Hajduk. Mnogi se od bivših igrača ne žele miješati, nisu za to, ali bih ja volio da mogu doći na utakmicu vidjeti kvalitetu. U današnje vrijeme možete gledati najbolje ekipe u Europi i kada to vidite na televiziji i usporedite s Hajdukom, to su dva različita sporta. Volio bih da mogu doći na utakmici i vidjeti par poteza, no tko sve danas igra u Hajduku, ne želim to ni gledati - dao je svoj stav Buljan.
 
Još jedan igrač zlatne generacije, Vilson Džoni, dugogodišnji kapetan veterana Hajduka, također se slaže s onim što je izrekao Pletikosa po pitanju statusa nekadašnjih igrača Bijelih i vođenja kluba na način koji to radi predsjednik Brbić …
- Totalno sam uz Pletikosu, slažem se s njim, jer su u Hajduku nas veterane toliko bacili na margine da praktički ne postojimo. Svaka čast Pletikosi, čestitam mu i uz njega sam.
 
A što se tiče Brbićeva upravljanja koje je spominjao Pletikosa?
- Opet je u pravu, vode nas neki ljudi koji nemaju veze s Hajdukom. Drago mi je da su došli Tudor i Stanić, ali fali nam još nešto što treba Hajduku, ne da nas vode iz Zagreba, a to je Pletikosa osjetio i on to može promijeniti - zaključio je Džoni.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Duje Klarić/CROPIX