Na Zimskim olimpijskim igrama mladih (ZOIM), koje će se od 9. do 22. siječnja 2020. godine održati u Lausanni (Švicarska), Hrvatsku će predstavljati 10 sportaša i sportašica.
 
I to u  šest sportova (alpsko skijanje, biatlon, bob/monobob, hokej na ledu 3x3, brzo klizanje-kratke staze i skijaško trčanje). Jedini naš skijaš u alpskim disciplinama bit će Tvrtko Ljutić, biatlonske uzdanice su Doris Barićevac, Sven Kuprešak i Nika Jagečić, u monobobu će nastupiti Toni Nimac, na kratkim stazama u klizanju - Maja Ivandić i Stribor Suman, a u skijaškom trčanju Tena Hadžić, Petar Perušić i Nika Jagečić, koja će nas na ZOIM-u predstavljati u dva sporta.
 
U nacionalno mješovitoj hokejaškoj momčadi, u inačici 3x3, nastupit će Luka Banek, ali Hrvatska će na ZOIM-u imati i trenerskog predstavnika. Odlukom Međunarodne federacije hokeja na ledu (IIHF), jednu od osam mješovith momčadi vodit će Marko Valenčić, bivši hrvatski hokejaš, trenutačno s trenerskim angažmanom u Finskoj (prošle godine diplomirao je na IIHF-ovu Sportskom institutu u Vierumäkiju).
 
Nakon Innsbrucka 2012. i Lillehammera 2016. godine, Lausanne je domaćin trećeg izdanja ZOIM-a, a očekuje se da će na njemu sudjelovati 1880 sportaša i sportašica (u dobi od 15 do 18 godina) iz više od 70 država svijeta. Među predstavnicima 16 zastupljenih sportova po prvi put je izjednačen broj sportašica i sportaša, a bit će smješteni u dva olimpijska sela - u Lausanni i St. Moritzu.
 
 HOO/Vinko Knežević