U finalu europskog rukometnog prvenstva u Stockholmu hrvatska reprezentacija je izgubila od Španjolske sa 20-22 (11-20) upisavši treći poraz u finalima europskih prvenstava – piše Ivana Lukačić Krajina, novinarka HRT Sport.
 
U borbi vidno umornih ratnika, u kojoj se zadnjih 20 minuta više stajalo na terenu nego trčalo, Španjolci su ipak imali više snage i sreće, a na igri Hrvatske se itekako osjetilo umor nakon šokantnog polufinala s Norveškom. 
 
Prvo finale europskih prvenstava na nogometnom stadionu, a hrvatski navijači u Tele2 areni napravili su i nogometno ozračje, 
  
Nažalost, hrvatski rukometaši niti u svom trećem finalu na europskim prvenstvima nisu uspjeli osvojiti zlato, jedinu veliku medalju koja im nedostaje. Do sada smo dva puta igrali u finalima, 2008. i 2010. ali smo oba puta poraženi. U Norveškoj smo izgubili od Danske, a dvije godine kasnije u Austriji od Francuske. Ovoga puta presudili su nam Španjolci koji su tako postali prvi koji su obranili europsko zlato nakon Šveđana koji jedini imaju tri krune u nizu (1998, 2000, 2002).
 
Ostaje utjeha kako su "Kauboji" osvojili šestu medalju na europskim prvenstvima, pri čemu treće srebro (2020, 2010, 2008) uz tri bronce (2016, 2012, 1994).
 
Ostavši bez europska zlata, hrvatska reprezentacija je ostala i bez direktne vize za olimpijske igre u Tokiju pa će morati u kvalifikacije. Od 17. do 19. travnja, igrati se tri olimpijska kvalifikacijska turnira za koje su već određeni domaćini - Francuska, Norveška i Njemačka. Hrvatska je smještena na turnir s Francuskom i Portugalom i još jednom afričkom ekipom.
 
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 20-22
Pred 20.000 gledatelja u Tele2 Areni sude Makedonci Načevski i Nikolov.
HRVATSKA: Šego (4 obrane), Ašanin; Musa, Horvat 2, Mandić 1, Stepančić 3, Duvnjak 5, Karačić 4,  Matanović, Šipić, Brozović 1, Marić 3, Mamić 1, Šarac, Hrstić, Cindrić
ŠPANJOLSKA: Vargas (8 obrana), Coralles: Aguinagalde 2, Abello 5, Sole 1, Canellas 2, Dušebajev 2, Entrerrios 2,  Maqueda 3, Fernandez 1, Sarmiento 2, Goni 1, Figueras 1, Morros, Arino, Guardiola
 
PRENOSIMO HRT SportHina FOTO Luka Stanzl/PIXSELL
 
Metropola je spremna za novu grandioznu feštu, čeka se samo točno vrijeme dolaska! 
 
Još uvijek nema službene potvrde oko termina dočeka hrvatskih rukometaša koji se s nedjelje na ponedjeljak vraćaju s Europskog prvenstva, točnije   sa završnice u Stockholmu. Naravno, vodstvo Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) na dan finala Eura protiv Španjolske ima i "pametnijeg posla",   svi se trebaju maksimalno koncentrirati na utakmicu ...
 
 Još u tijeku subote javnošću je prokolala informacija da se Kauboji s prvenstva vraćaju odmah nakon finala, što je točna i za sada jedina sigurna   vijest. Dakle, nema spavanja u Švedskoj već se nakon ceremonije proglašenja i ostalih formalnosti u dvorani i hotelu odmah ide na aerodrom.
 
 Teško je s maksimalnom preciznošću reći kada će čarter s rukometašima i pratećim osobljem uzletjeti sa štokholmskog aerodroma, ali pretpostavka   je da bi se u zagrebačkoj zračnoj luci mogao naći oko ponoći. Ne treba dvojiti da će, naročito ako se kući vrate sa zlatom, onaj neslužbeni doček biti   već na Franji Tuđmanu, ali iz Saveza su najavili i onaj "pravi" doček u ponedjeljak.
 
 On bi se, opet prema pretpostavkama trebao dogoditi negdje oko podneva, ali potvrdu te informacije javnost također čeka. Iz Mostara su pak, za taj  dio reprezentativnog "kolača" najavili doček na tamošnjem Vojničkom igralištu za 19 sati.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Neja Markičević/CROPIX