Goran Ivanišević postao je prvim Hrvatom koji je uvršten u Međunarodnu tenisku kuću slavnih, objavio je u utorak u Melbourneu izvršni direktor te institucije Todd Martin.
 
Uz wimbledonskog pobjednika iz 2001., na svečanosti u američkom Newportu koja će biti održana 18. srpnja ove godine, u Međunarodnu tenisku kuću slavnih bit će uvrštena i proslavljena španjolska tenisačica Conchita Martinez, koja je svoj jedini pojedinačni Grand Slam naslov osvojila u Wimbledonu 1994. godine. Goran Ivanišević i Conchita Martinez postat će 258. i 259. stanovnik institucije koja slavi karijere najvećih tenisačica i tenisača u povijesti. 
 
- Moj put započeo je u Splitu prije 41 godinu, a moj teniski put završit će u Newportu. Imam pet mjeseci da uvježbam govor. Osjećaj je nevjerojatan. Nisam mogao poželjeti bolju partnericu za uvrštenje od Conchite Martinez. Ona je sjajna osoba i velika tenisačica. Čini se da sam nešto dobro napravio u teniskom svijetu. Bilo je mnogo uspona i padova, mnogo različitih puteva koje sam birao, ali na kraju se isplatilo. Ne mogu to dovoljno puta izreći, ali doista sam ponosan na ono što sam postigao i napravio u tenisu - rekao je Goran Ivanišević na konferenciji za medije u Melbourne Parku, mjestu održavanja Australian Opena, te zahvalio teniskim zaljubljenicima i svim glasačima koju su mu dali svoj glas za ulazak u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u generaciji 2020. 
 
- Znam da ću biti nervozan. Znam da će sve moje pripreme vjerojatno ispariti kad se popnem na pozornicu u Newportu pa ću morati smisliti nešto drugo. Ali nema veze. Znam što želim reći, kome želim zahvaliti. To je najvažnije. Još nikada nisam bio u Newportu i veselim se.
 
Današnji trener Novaka Đokovića osvrnuo se i na ono što će najviše pamtiti iz svoje karijere. 
 
- Svakako Wimbledon. Čak i one godine kad sam gubio. Naravno, neke bih odigrao drugačije. No zato je ona 2001. još slađa. Izdvojio bih i Olimpijske igre 1992. Ima i puno onoga za čim žalim, ali bilo je zanimljivo putovanje. Uvijek sam imao dobar odnos s navijačima. Nikada nisu znali što očekivati od mene. Želio bih zahvaliti i svojim suparnicima koji su me učinili boljim igračem. Moja je generacija bila sjajna, iako mogu reći da sam spojio tri teniske generacije. Uhvatio sam onu koja je prethodila mojoj s Connorsom i McEnroeom, a ostao sam dovoljno dugo da bih igrao protiv Federera i Nadala. Bila je čast svjedočiti svim tim velikanima. Bilo je puno mečeva, puno zanimljivih trenutaka, puno godina i puno zabave. 
 
- Bio sam sretan što sam igrao u dobu u kojem jesam. Bilo je drugačije nego danas. Bilo nam je dobro, bili smo dobri prijatelji. Danas je nešto drugačije, mijenja se. Svaki igrač ima oko sebe ekipu, tri ili četiri čovjeka uz koje se drže. Prije smo uglavnom bili sami u svlačionici, pričali međusobno. To su bila dobra vremena, ali dobro je i danas. Svaka era ima nešto svoje, nešto novo, svježe i drugačije", dodao je Ivanišević.
 
Nakon osvrta na prošlost Goran je rekao što je njegova buduća uloga u teniskom svijetu. 
 
- Moj je izazov ostati u ekipi s Novakom i pokušati svjedočiti kako postaje najboljim tenisačem u povijesti. U posljednjih devet godina on to statistički i jest, i to uvjerljivo u svim kategorijama - daleko je ispred svih po Grand Slam trofejima, pobjedama, osvojenim Mastersima. Još mu nedostaje nekoliko Grand Slam naslova i mislim da će ih osvojiti. Koliko? To ne znam. Nadam se da će on i Nadal osvojiti više od 20. Guraju jedan drugoga, čine jedan drugoga boljim. S razlogom sam ovdje, s razlogom me izabrao i nadam se da ću svjedočiti stvaranju najboljeg tenisača u povijesti.
 
EXSKLUZIVNI RAZGOVOR Goran Ivanišević ulazak u Kuću slavnih posvetio roditeljima i pokojnoj sestri
 
Vrhunac cijelog svog (teniskog) života legendarni Splićanin doživjet će na ljeto kada će i službeno biti primljen u tenisku Kuću slavnih u američkom Newportu. U emotivnom razgovoru Goran Ivanišević se nakon ulaska u tenisku Kuću slavnih dotaknuo svojih početaka u Splitu, žrtvovanja svojih roditelja, a otkrio je i što mu je rekao Novak Đoković – razgovarao Saša Lugonjić, novinar Nove TV.
 
Što za Gorana znači ulazak u teniski Hall of Fame? 
- Znači da sam nešto dobro napravio. Teniski put je počeo prije 41 godinu u TK Splitu i 18.7. će završiti u Newportu. Tako da nevjerojatan put je bio, težak, malo bi bio na autoputu, malo bi bio u šumi, ali sve u svemu nevjerojatna 41 godina teniska. Pokazalo se koliko je Split sportski grad, jer još jedan iz Kuće slavnih. Zbilja mi je drago i to je jedna velika čast za moj grad Split, za Hrvatsku, za hrvatski tenis, općenito za tenis i eto da sam ja nešto dobro i kvalitetno i pametno napravio.
 
HVALA SVIMA KOJI SU SUDJELOVALI NA TOM PUTU OD 41 GODINE
 
 Na pitanje kako je reagirao kad su mu javili i kome je prvom rekao, Goran odgovara: 
 - Javio mi je Todd Martin i prvo je bio nekako šok, nisam znao što ću reći. Javio sam supruzi prvo, ona je jedina i znala. Tako da, rekao mi je 'nemoj   molim te nikome govoriti, moramo tu objaviti na Australian Openu'. Malo pomalo sam rekao i svojoj ekipi kad smo bili u Dubaiju na pripremama. Ipak,   to je tim i volio bih da doznaju od mene, a ne kad dođem tu od nekog drugog, tako da nije bilo lako ne govoriti, ali sad hvala Bogu mogu svima,   cijelom svijetu reći, sad svi znaju, čestitke stižu. I stvarno bih se volio zahvaliti svima koji su sudjelovali na tom putu od 41 godine, a pogotovo mojim   navijačima i svima koji su glasali, jer sam i prvi put bio pri vrhu. Zadnje dvije godine su uveli to novo pravilo da glasaju i navijači, ove godine sam   pobijedio u tim glasovima. I Hall of Fame odboru, novinarima, svima koji su glasali.
 
 Je li već razmišljao o govoru? 
 - Sad sam tamo sa svim onim genijalcima, velikim imenima i 18.7. u Newportu ja i Conchita - nisam mogao imati bolju partnericu i osobu s kojom ću   ući u tu kuću slavnih - ali ja se nadam da će govor biti ono po mome, opušten, naravno sve ću zaboraviti kad dođem na tu pozornicu, ali sve u svemu   otprilike već nešto znam, a nešto ćemo i nadodati. Imam između pet i sedam minuta za govor.
 
 TENIS KLUB SPLIT JE JEDINI KOJI JE DAO ČETIRI TOP 10 IGRAČA
 
 Početak je bio u Tenis klubu Split, a vrhunac osvajanje Wimbledona. 
 - Tenis klub Split, općenito Split je posebna sredina, poseban grad. Tu je sve počelo i najljepše djetinjstvo, sve sam tamo naučio. Tamo sam postao   osoba koja jesam i danas. To je jedan put, puno dobrih sportaša, puno dobrih tenisača, jedini klub koji je dao četiri TOP 10 igrača. Teško jedna   država  to da, kamoli jedan klub, jedna ulica. Željko Franulović, Nikola Pilić, Mario Ančić i ja. To je uspjeh svih, svakog onog rekreativca koji je igrao   sa  mnom, naravno da ne spominjem moje roditelje i oni će doći na red za pet mjeseci kad budem držao govor tamo, ali posebna sredina. Nije laka,   nije bilo lako, ali kad uspiješ iz Splita onda si stvarno uspio.
 
 Osvajanje Wimbledona Goran je posvetio Draženu Petroviću. Kome će posvetiti ulazak u Kuću slavnih? 
 - Pa, to je sigurno zasluga mojih roditelja. Da nije njih, ovaj put ne bi mogao biti bez odricanja. Tenis je individualni sport i koliko god ti drugi netko   pomaže roditelji su tu broj jedan. Oni su se odrekli svojih karijera radi mene, oni su se odrekli svega i sigurno ću posvetiti njima. Nažalost, svojoj sestri  koja je sigurno ponosna na mene, koja će gledati od gore i sve u svemu bit će tu još puno ljudi, ali da nije njih ovaj put nikako ne bi bio tako uspješan.
 
Kako je Novak Đoković reagirao kad si mu rekao? 
- Pa, bilo mu je drago. Rekao mi je 'kako da te sad oslovljavam, sa gospodine, gospodine članu?' Evo, ja sam prvi s ovih prostora, doći će i na njega red, ali još on ima puno toga dobroga za napraviti i osvojiti, pa će onda i on tamo zasluženo doći. A, ja ću ga čekati - zaključio je Goran.
 
 PRENOSIMO GOL.hr FOTO Igor Kralj/PIXSELL