Svjetski prvak na 100 metara leđno Dino Sinovčić (27) i osvajačica brončane medalje u skoku u dalj na svjetskom prvenstvu Mikela Ristoski (30) proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2019. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).
 
Mladi Splićanin je na svjetskom prvenstvu u Londonu ostvario najveći uspjeh u karijeri, nakon što je godinu dana ranije u Dublinu bio i europski prvak. Ove godine očekuje ga novi, veliki izazov, nastup na paraolimpijskim igrama u Tokiju. 
 
- Bio sam na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru i znam što me očekuje u Tokiju. Moram se vrhunski pripremiti kako bi se mogao nadati jedinoj medalji koja mi nedostaje - kazao je Sinovčić dodavši: - Želim isplivati svoj najbolji rezultat u karijeri, pa ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za medalju.
 
Ristoski je na svjetskom prvenstvu u Dubaiju u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama, osvojila broncu sa skokom od 5,61 metara, a srebro joj je pobjeglo za samo jedan centimetar. Za atletičarku AK Medulin ovo je peta nagrada najbolje hrvatske sportašice u izboru HPO-a nakon što je bila najbolja 2017., 2016. te 2015. i 2012. 
 
- Osjećam se super nakon svega što mi se prošle godina događalo s ozljedama. Srebro mi je izmaklo za centimetar, a nadam se da će mi se sve vratiti u Tokiju - kazala je Ristoski koja je na POI već osvojila dvije medalje - zlato u Rio de Janeiru 2016. i broncu u Londonu četiri godine ranije.
 
Nagradu za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2019. dobio je Sinovčićev trener, ujedno i izbornik plivačke reprezentacije Slobodan Glavičić, dok su nagradu za najuspješniju ekipu ponovo dobile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u švedskom Helsingborgu, što ih je dovelo do osmog uzastopnog naslova najuspješnije ekipe u sportu osoba s invaliditetom.
 
Priznanje "Milka Milinković" dodijeljuje se po treći put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s  invaliditetom, a za 2019. godinu dobitnik nagrade je Nikola Neralić, jedan od osnivača "Sportskog društva invalida Hrabri", te dugogodišnji sportski djelatnik i organizator mnogih sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom
 
Ovogodišnji dobitnici priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom su plivačica Emma Mečić, atletičar Luka Bukša, te boćari Luka Wagner i Katarina Strunjak.
 
Podijeljena su i priznanja za najuspješnije sportaše u neparaolimpijskim sportovima je, a dobili su ih osvajač srebrne medalje na svjetskom prvenstvu u šahu Krsto Kovačević, te kuglačica Petra Deša koja je osvojila tri zlatne medalje na Europskom prvenstvu.
 
Radijska urednica i voditeljica programa na radiju 92 FM – Slavonski Brod, Anita Opčak Krpan dobitnica je  posebnog priznanja za "izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom".
 
DOBITNICI NAGRADA
 
Najbolja sportašica: Mikela Ristoski (atletika)
Najbolji sportaš: Dino Sinovčić (plivanje)
Najbolja ekipa: Ženska stolnoteniska reprezentacija
Najbolji trener: Slobodan Glavčić (plivanje)
Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima: Petra Deša (kuglanje)
Najbolji sportaš u neparaolimpijskim sportovima: Krsto Kovačević (šah)
Priznanje za medijsku promociju: Anita Opčak Krpan
Priznanje "Milka Milinković": Nikola Neralić
Priznanja za uspješne mlade sportaše: Emma Mečić (plivanje), Luka Bukša (atletika), Luka Wagner (boćanje), Katarina Strunjak (boćanje)
 
KOVAČIĆ: Sportaši s invaliditetom neće iznevjeriti očekivanja
 
Hrvatski sportaši s invaliditetom i protekle godine ostvarili su niz sjajnih rezultata osvojivši čak 412 medalja pri čemu 45 na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima. 
 
- Hrvatski sportaši s invaliditetom ostvarili su vrhunske rezultate pobrinuvši se da nijedan dan u 2019. godini ne prođe bez medalja. Naime, osvojili su čak 412 medalja i to 187 zlatnih, 130 srebrnih i 95 brončanih - istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić na svečanom proglašenju najuspješnijih sportaša s invaliditetom za 2019. 
 
- Ukupno 45 medalja osvojili smo na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima, a oborena su dva svjetska i tri europska rekorda - dodao je.
 
Kovačić, koji je u lipnju 2017. izabran i za predsjednika Europskih paraolimpijskih odbora (EPC) je ovu večer posvetio sportašima. 
 
- Ovu večer posvećujemo našim sportašima i najtoplije im zahvaljujemo na svakom od brojnih čarobnih trenutaka koje su nam omogućili - kazao je Kovačić osvrnuvši se na glavno natjecanje koje slijedi ove godine: - Pred nama je novi veliki izazov, u kolovozu nas očekuju Paraolimpijske igre u Tokiju i uvjeren sam da ćemo, uz marljivi rad i trud, i u dalekom Japanu pisati nove stranice povijesti sporta. Budite i dalje uz nas, i podržavajte nas u izgradnji boljeg društva. Sportaši s invaliditetom neće iznevjeriti očekivanja - poručio je predsjednik HPO-a.
 
Za sada je šest sigurnih putnika u Tokio (plivač Dino Sinovčić, taekwondaš Ivan Mikulić te atletičari Ivan Katanušić, Miljenko Vučić, Mikela Ristoski i Matija Sloup), no Kovačić se nada kako će Hrvatska imati više od 20 predstavnika.
 
Hrvatski sportaši su do sada na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojili 19 medalja, najviše u Rio de Janeiru (2016) i Londonu (2012), po pet. 
 
- Ja sam uvijek optimist, ali treba biti objektivan. Možemo očekivati da bi desetak sportaša bilo u krugu onih koji bi možda mogli do medalje, ali teško je išta predvidjeti. Nadam se da ćemo ostvari rezultat koji smo imali u Rio de Janeiru.
 
 Izvor HINA FOTO Srđan Vrančić/CROPIX