U budimpeštanskom hotelu Corinthia upriličena je svečana dodjela godišnjih nagrada Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) kao uvertira kongresu AIPS-a koji će se do 6. veljače održavati u glavnom gradu Mađarske.

 

Nagradu za najbolji uradak sportskog novinarstva u 2019. godini dobila je Britanka Susanne Wrack iz Guardiana za seriju članaka o seksualnom napastovanju mladih nogometašica od strane predsjednika Afganistanskog nogometnog saveza.

 

Primajući nagradu, Wrack se zahvalila petoro žrtava, koji su pristali iznijeti svoju priču unatoč opasnosti i prijetnjama kojima su izložene mlade sportašice u Afganistanu. U ovoj kategoriji drugo mjesto je osvojio Jeremy Wilson iz Daily Telegrapha za pisanje o skandalima u ragbiju, a treće Iranka Zahra Aliee, koja je pisala o povijesnom ulasku iranskih žena kao gledateljica na teheranski nogometni stadion Azadi.

 

Nagradu za najboljeg fotoreportera dobio je Kolumbijac Juan Arboleda (AFP), dok je nagrada za najbolju kolumnu otišla Nepalcu Praywalu Oliju, koji je objasnio kako u Nepalu postoji čak 200 registriranih nacionalnih sportskih saveza, iako se u toj zemlji upražnjava jedva 50 sportova.

 

Amerikanci Bob Hohler i Andrew Ryan iz Boston Globea dobili su nagradu za najbolji audio-prilog, a tu je nagradu dodijelio glavni tajnik i blagajnik AIPS-a te predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec u pratnji legendarne mađarske plivačice Katinke Hosszu. Najbolji video-prilog imao je Amerikanac Andrew Leibmann, a najbolji mladi novinar je Marokanac Hamza Ait Messaoud, a fotoreporter Talijan Mattia Ozbott.

 

Svaki od dobitnika dobio je i novčanu nagradu od osam tisuća USD, dok su drugoplasirani i trećeplasirani u svakoj kategoriji nagrađeni s po tri odnosno dvije tisuće dolara. Zaprimljeno je ukupno 1754 prijedloga za nagrade iz 125 zemlje, među kojima je bila i Hrvatska.

 

Posebno priznanje za životno djelo dobio je 93-godišnji Španjolac Jose Maria Lorente, koji se već  70 godina aktivno bavi sportskim novinarstvom i nedavno je objavio knjigu o AIPS-u.

 

Ceremoniju AIPS-a vodio je glasoviti britanski troskokaš Jonathan Edwards,a posebni gost bio je i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je u društvu predsjednika AIPS-a odgovarao na pitanja sportskih novinara iz cijelog svijeta. Infantino je najavio i ograničavanje utjecaja menadžera i agenata u svjetskom nogometu.

 

- Ovog trenutka sustav prijelaza nogometaša generira čak 7.6 milijardi dolara vrijednosti, a regulacija i kontrola tih prijelaza je minimalna. Garantiram da bi u svakom od transfera policija i porezni organi mogli pronaći nepravilnosti, nelogičnosti, utaju poreza i još teža kriminalna djela. Svjedočimo da u istom prijelazu imamo menadžere koji istodobno zastupaju i klub i igrača, što je neobjašnjivo. Moramo pokušati očistiti nogomet od takvih - kazao je Infantino.

 

Izvor: HINA, foto AIPS media