U Budimpešti je završio 83. kongres Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) na kojemu su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).
 
Trodnevni kongres u budimpeštanskom hotelu Corinthia obilovao je zanimljivim predavanjima i brojnim gostima iz svijeta sporta. Tako su se 200-tinjak sportskih novinara iz cijelog svijeta obratili i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe, koji je govorio o sportu i medjima.  
 
- Ostati relevantan i sačuvati ugled je neophodno za preživljavanje svake tvrtke, proizvoda, brenda, ali i sporta i medija. Izazov je u današnjem svijetu medija zadržati  brzinu, preciznost i transparentnost na svim razinama, a moramo se prilagoditi i novim generacijama. Mladi danas komuniciraju načinom koji je neizmjerno brži nego prije godinu-dvije, svijet komunikacije se mijenja i izazov je održati korak s time - kazao je Coe, dok su svoja izlaganja imali i predstavnici Europskog rukometnog saveza (EHF) i Međunarodnog plivačkog saveza (FINA). 
 
Nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju također su bili u središtu interesa kongresa AIPS-a, a izaslanicima su govorili stručnjaci iz Međunarodnog olimpijskog odbora i Olimpijskog kanala (Olympic Chanell). Kostas Vernikos je Igre u Tokiju ocijenio iznimnim tehnološkim napretkom, po prvi puta će sve biti emitirano Ultra HD signalom, a tijekom prijenosa svakog sporta bit će korištena i 3D tehnologija. 
 
- Količina emitiranog materijala bi će višestruko veća nego ona koja je emitirana na Igrama u Riju. Po prvi puta će svim novinarima biti omogućeno da preko Olimpijskog kanala prate svaku od novinskih konferencija na Igrama u ama baš svakom sportu, a količina kamera na borilštima bit će dvostruko veća negoli u Riju te će svaki trenutak biti zabilježen - kazao je Vernikos.
 
Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo upozorio je na, po novinare, štetnu odluku MOO-a i organizatora da se maratonske i hodačke utrke izmjeste iz Tokija u Sapporo.  
 
- Sapporo je jako udaljen od Tokija, a u jednoj od najsukupljih zemalja svijeta to znači dodatni trošak za sportske novinare koji će pratiti Olimpijske igre - kazao je Merlo, koji je obećao pomoć AIPS-a u pronalaženju smještaja i u Tokiju i u Sapporu. 
 
Mađarski domaćini omogućili su novinarima obilazak stadiona Puskás Aréna, koja će biti jedan od 12 stadiona i jedini novoizgrađeni stadion na kojem će se igrati nogometni EURO 2020. Puskas Arena je dovršena prošle godine, kapaciteta je 67 tisuća mjesta, nalazi se nedaleko od samog središta Budimpešte i pogodan je i za organiziranje glazbenih događanja. Sudionici AIPS kongresa imali su priliku obići i zgradu mađarskog parlamenta, treću najveću zgradu parlamenta u cijelom svijetu, gdje su ih primili predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover i državna tajnica za sport Tunde Szabo
 
Hrvatsku su na kongresu u Budimpešti predstavljali glavni tajnik i blagajnik AIPS-a te predsjednik HZSN-a Jura Ozmec, glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i član Izvršnog odbora Robert Šalinović.
 
 Izvor HINA Photo by Carlo Pozzoni/AIPS media