Nikad se u povijesti hrvatskog karatea nije dogodilo da su naši reprezentativci na nekom velikom natjecanju u jednom danu osvojili pet medalja – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Jelena Pehar, 19-godišnja članica zagrebačkog Ipona, nova je prvakinja Europe u karateu do 21 godinu. Djevojka rođena u Ljubuškom i stasala u Karate klubu Brotnjo iz Čitluka u finalu kategorije do 50 kg pobijedila je Portugalku Catarinu Rodrigues (1-0) i tako začinila jedan spektakularan dan za Hrvatsku na Prvenstvu Europe za kadete, juniore i mlađe seniore što se održavalo u Budimpešti.
 
Naime, nikad se nije dogodilo da hrvatski sportaši na jednom velikom natjecanju u jednom danu osvoje pet medalja, uz Jelenino zlato osvojene su i tri bronce koje od ove nedjelje pripadaju Lauri Fučik (61 kg, Delta Rijeka), Lei Vukoja (68 kg, Sokol Split), Luciji Lesjak (preko 68 kg, Hrvatski dragovoljac) i Renatu Rešetaru (84 kg, Zamet).
 
Zlatna Jelena karateom se počela baviti po uzoru na svog brata, a kada se zbog nastavka školovanja i studija na Fakultetu prometnih znanosti preselila u Zagreb počela je raditi s bivšim svjetskim prvakom Danilom Domdjonijem i postala član njegova kluba Ipon. Da je riječ o velikom talentu Jelena je najavila još 2015. kada je u dalekoj Jakarti, s 15 godina, postala svjetska kadetska prvakinja i za što je nagrađena HOO-ovom nagradom Dražen Petrović za najveću nadu hrvatskog ženskog sporta. Kao juniorka, Pehar je bila druga (do 53 kg) na Prvenstvu Europe u Sočiju (2018.), a iste godine debitirala je i na seniorskom Svjetskom prvenstvu s kojeg se vratila sa zapaženim petim mjestom. 
 
Osim spomenutih, s ovog natjecanja s medaljom (ekipnom broncom) u Hrvatsku se vraćaju još i kartašice, kadetsko-juniorska kombinacija, Inga Grgić, Sabina Petković i Stela Horvat.
 
 PRENOSIMO Večernji list FOTO Bronjoinfo