Jedna od najboljih tenisačica svijeta, Marija Šarapova odlučila je reći konačno zbogom tenisu. Ova 32-godišnja Ruskinja iza sebe ima zavidnu karijeru u kojoj je osvojila pet Grand Slam turnira uključujući i Wimbledon kojeg je senzacionalno 'uzela' 2004. godine.
 
Šarapova je za Vogue i Vanity Fair objasnila razloge zbog kojeg se povlači iz svijeta tenisa, a u jednom trenutku se pita 'kako ostaviti jedini način života koji poznaješ?'.
 
- Kako ostaviti terene na kojima si trenirala kao malo dijete, igru koju voliš i koja ti je donijela toliko suza i toliko sreće? Igru u kojoj si pronašla novu obitelj i navijače koji su te pratili više od 28 godina. Ovo je za mene sve novo, oprostite mi. Zbogom tenisu.
 
Šarapova se prvi puta na velikoj sceni pojavila na Wimbledonu kada joj je bilo samo 17 godina. Tada je stigla do senzacionalnog naslova, a dvije godine kasnije otitila se naslovom pobjednice i na US Openu, zatim i 2008. u Australiji. Osim spomenutih Šarapova je u dva navrata osvajala i French Open (2012. i 2014.).
 
- Tenis mi je otkrio neki novi svijet i pokazao mi koliko sam jaka. Što god odaberem kao svoj idući put, moje iduće poglavlje, moju iduću planinu i dalje ću se uspinjati i rasti - samo je dio emotivnog obraćanja Ruskinje koja je godinama oduševljevala svijet tenisa.
 
U karijeri je osvojila ukupno 36 naslova, a ima i srebrnu medalju s Olimpijskih igara u Londonu 2012. te naslov s ruskom reprezentacijom u Fed kupu iz 2008.
 
Također valja istaknuti kako je Šarapova svoj posljednji službeni meč odigrala protiv Donne Vekić u prvom kolu ovogodišnjeg Australian Opena gdje je poražena sa 6-3, 6-4.
 
 Izvor Sportske novosti William West/AFP