Hrvatska je, što se tiče muškog rukometa, bila domaćin triju velikih natjecanja. Dvaput smo bili domaćini Europskog prvenstva, 2000. i 2018. godine, te jednom domaćini Svjetskog prvenstva, 2009. Godine – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Hrvatska je dobila domaćinstvo Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, odlučeno je danas u Kairu. Hrvatska neće biti samostalni domaćin već ćemo turnir organizirati s Danskom i Norveškom, a ovu je odluku Upravni odbor Svjetske rukometne federacije donio jednoglasno. 
 
- Jako smo sretni što smo dobili ovo prvenstvo. To je prvi put u povijesti da ga zajednički organiziraju tri zemlje. Svaka zemlja, osim što je jaka rukometna nacija, ima i iznimno veliko iskustvo u organizaciji najvećih natjecanja. Ne sumnjam da će Hrvatska ponovno biti sjajan domaćin kao što je to bilo 2003. i 2009. godine kada smo organizirali najprije žensko, a zatim i muško prvenstvo – rekao je Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza te dodao:
 
– Misao vodilja, koju smo ponudili i promovirali tijekom kampanje, jest vratiti djecu u dvorane, omogućiti im da se bave sportom, a posebno rukometom. IHF je to prepoznao i odao nam priznanje za tu ideju. Mi ćemo na tome raditi jako mnogo sljedećih godina.
 
KAO DOMAĆINI – JEDNA MEDALJA 
 
Hrvatska je, što se tiče muškog rukometa, bila domaćin triju velikih natjecanja. Dvaput smo bili domaćini Europskog prvenstva, 2000. i 2018. godine, te jednom domaćini Svjetskog prvenstva 2009. godine. Od ta tri natjecanja kao domaćini osvojili smo tek jednu medalju – svjetsko srebro. Na EP-u 2000. bili smo šesti, a 18 godina poslije peti. Još i danas peče poraz od Slovenije za peto mjesto 2000. godine. Kako nismo bili među prvih pet, nismo mogli braniti olimpijsko zlato u Sydneyu 2000. godine. Naši suorganizatori također su bili već domaćini velikih rukometnih natjecanja. Danska je bila domaćin EP-a 2014. te SP-a 1978. i 2019. godine, dok je Norveška bila domaćin EP-a 2008. i 2020. godine.
 
Na SP-u 2025. godine sudjelovat će 32 reprezentacije. I to će biti treći put jer će se svjetska prvenstva s 32 ekipe održati 2021. u Egiptu te u Poljskoj i Švedskoj 2023.
 
SP I U DUBROVNIKU?
 
Poznati su i gradovi domaćini.
 
– Što se Hrvatske tiče, treba reći da se uz Zagreb, Split, Varaždin i Poreč planira održati jedan dio natjecanja u Dubrovniku koji bi do 2025. godine trebao dobiti novu dvoranu kapaciteta 5000 mjesta – rekao je Grahovac.
 
U Danskoj će se igrati u Kopenhagenu i Herningu, a u Norveškoj u Trondheimu, Stavangeru, Drammenu i Oslu.
 
Tko su nam bili protukandidati? Za 2025. godinu kandidirali su se zajedno Mađarska i Švicarska, a za 2027. godinu Mađarska i Njemačka. Zanimljivo je da je Mađarska tek 2022. godine dobila svoje prvo domaćinstvo jednog velikog natjecanja. Naime, sa Slovačkom organiziraju Europsko prvenstvo. Što se tiče Švicarske, oni su bili domaćini jednog Svjetskog (1986. godine) i jednog Europskog prvenstva (2016. godine). 
 
Danskoj će ovo biti treće domaćinstvo, a mi smo se svrstali uz bok bivšim državama, poput Istočne Njemačke i Čehoslovačke, te Egiptu, koje su dvaput bile domaćini svjetskih prvenstava.
 
  PRENOSIMO Večernji list FOTO Luka Stanzl/PIXSELL