VIGEVANO (Italija), 6. ožujka 2020. -  Coronavirus stavlja svijet na koljena. U početku je bio podcijenjen, a sada ima snagu tsunamija – piše Gianni Merlo, predsjednik AIPS-a.
 
Ljudi se boje i zbune. Čak je i u Kini reakcija na prve infekcije vjerojatno kasnila i virus se tako brzo proširio da je iznenadio sve. Kina je poduzela drastične intervencije i sada izlazi iz ove nasilne krize. U Italiji pokušavamo zaustaviti epidemiju već tri tjedna, ali infekcija će vjerojatno doseći vrhunac za nekoliko dana. Iranska situacija je dramatična. Ali kako je moguće da se u drugim europskim zemljama prije nije spomenuo slučaj, a slučajevi zaraze su se odjednom počeli eksponencijalno povećavati?
 
 
 
PRVI SLUČAJ 
Prvi slučaj zaraze identificiran je u Njemačkoj krajem siječnja, ali očito nije bio jedini u Europi s obzirom da svaka zemlja širom svijeta ima bliske trgovačke veze s Kinom, prvom zemljom koja je zaražena. U Velikoj Britaniji Sabor bi mogao biti zatvoren i očekuje se veliki broj pozitivnih slučajeva, kao i u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama koje su se pretvarale da su optimistične i nisu u to uključene. Smrtni slučajevi smatraju se uobičajenim nesrećama sezonskog gripa koje svake godine pogađaju tisuće ljudi, posebno starijih osoba i ranijih patologija. Napraviti paralelu s dopingom, kako ne otkriti sportaše koji su pronađeni pozitivno i spasiti njihov ugled? Nemojte ih testirati. Kašnjenja u komunikaciji izazivaju sve veći broj slučajeva i najgore posljedice u cijelom svijetu.
 
NAJVEĆI PROBLEM 
Coronavirus je smrtonosan za starije osobe i srećom nježniji s mlađim generacijama, ali ima prerogativ da se brzo širi. To uzrokuje najveći problem: u svim zemljama, bolnice nemaju dovoljno kreveta za intenzivnu njegu s obzirom na broj oboljelih od oslabljenih imunoloških problema ili osoba s respiratornim bolestima. Ovih dana vlade pokušavaju spriječiti izvanredne situacije i spriječiti je da se pretvori u globalnu tragediju, uvodeći posebna ograničenja u svakodnevne navike i slobodu kretanja ljudi. Zdravlje je vrhovno dobro svih, a ako ga zemlje ne brane, moglo bi završiti nasilnim prosvjedima ili, što je još gore, stvarnim revolucijama.
 
SPORT 
U ovom obeshrabrujućem scenariju sport bombardira Coronavirus. Obično ih pokreću milijuni ljudi, okupljajući ih. No, sada se nogometne utakmice i mnoge druge sportske igre održavaju iza zatvorenih vrata, neki su događaji čak otkazani. Još ne znamo koliko će trajati karantena. Svi moraju slijediti pokazatelje Svjetske zdravstvene organizacije, jer sport je i obrazovanje.
 
NADA 
Nadam se da ova kriza ne hrani ovaj jezivi osjećaj rasizma koji ovih dana truje mnoge zemlje. Upravo sada trebamo slijediti jedan jedinstveni smjer u potrazi za dubokim osjećajem ljudske solidarnosti, inače će nas Coronavirus - ponekad percipiran kao svjetlosni utjecaj, odvesti u katastrofu.