Na jednoj od svakodnevnih presica Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak smo saznali da je šeik iz Emirata, iza Abu Dhabija, koji je želio ostati anoniman, ponudio Hrvatskoj medicinsku pomoć u borbi protiv koronavirusa – pišu D. Antolić i T. Ničota, novinar SN.
 
Pomoć je prihvaćena, zrakoplov je odmah odletio u Emirate i vratio se sa, između ostaloga, 11,5 tona zaštitnih maski. Iako ime šeika nije službeno izašlo, neki su mediji objavili da se radi o Mohammedu bin Zayed Al Nahyanu. Riječ je o čovjeku koji s Hrvatskom ima duboke veze. Osim što je znao dolaziti na Jadran i ovdje “parkirati” luksuznu jahtu, Mohammed bin Zayed Al Nahyan vrlo je visoko pozicioniran u političkoj i društvenoj hijerarhiji Emirata, praktički je jedan od prvih ljudi te moćne države, pod čijom je komandom, između ostalog, i vojska.
 
No ono što je zanimljivo za ovu priču u kontekstu sporta jest to da je on i predsjednik nogometnog kluba Al Ain, kluba kroz koji su zadnjih godina prošli mnogi Hrvati. Bio je tamo Zlatko Dalić, koji je ušao u finale azijske Lige prvaka, otvorio je vrata i ostalima, pa je uspješan bio i Zoran Mamić, koji je igrao finale Svjetskog klupskog prvenstva. U Mamićevo vrijeme tamo je bio veliki broj naših ljudi, članova stožera, liječnika, fizioterapeuta, trenera u omladinskoj školi ... Nakon Mamića bio je u Al Ainu i Ivan Leko, svakako se može reći da su naši treneri ostavili dubok trag. Ne samo oni, u Emiratima je u zadnje vrijeme radilo i radi puno naših stručnjaka, sad je tamo, u Al Nasru, između ostalih i Kruno Jurčić.
 
Iako je Mohammedov brat Hazza klupski dopredsjednik i zapravo prvi klupski operativac, ipak je Mohammed glavni gazda. Inače, jedan je od njegove braće i šeik Mansour, vlasnik Manchester Cityja, koji je zahvaljujući vlasništvu nad klubom iz Manchestera u svijetu poznatiji od Mohammeda, premda je u društvenoj hijerarhiji Mansour Mohammedov brat, a ne obrnuto.
 
Zlatko Dalić radio je u UAE, tamo i danas ima dobre veze, drago mu je zbog donacije medicinske opreme koja je stigla u Hrvatsku iz te države. No, Dalić ima druge spoznaje...
 
- Koliko znam, donaciju Hrvatskoj poslao je sin Hameda bin Zayeda Al Nahyana, člana vladajuće obitelji Al Nahyan, koja je mene dovela u Al Ain za trenera. Osobno ga ne poznajem, mislim da je on to organizirao i napravio, iako mi detalji nisu poznati. Često je dolazio u Hrvatsku na ljetovanje. Mogu samo reći da je to odličan potez. Hrvatska mu se svidjela - kazao je izbornik te dodao: - Hamed je brat Mohammeda i Hazze, koje poznajem iz kluba, te Mansoura, vlasnika Manchester Cityja. Dakle, radi se o nećaku vlasnika Manchester Cityja, ako sam dobro upoznat.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Ahmed Jadallah/REUTERS, Francois Nel/Getty Images