Nakon što su OI u Tokiju prebačene u ljeto 2021. velik broj hrvatskih sportaša koji još nije izborio nastup na najvećoj svjetskoj smotri našao se u problemima, u kojima se našao i HKS, a kojima je za T-portal govorio predsjednik Stojko Vranković – piše Vlado Radičević.
 
Među onima koji su se našli u problemima je svakako i Hrvatski košarkaški savez (HKS). Naime, Split je na inzistiranje čelnika HKS-a trebao u lipnju biti domaćin kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, a zahvaljujući Vladi RH uplaćeno je i jamstvo Fibi u iznosu od dva milijuna i 600 tisuća švicarskih franaka te je već potresen određeni iznos na organizaciju (oko 25 tisuća eura). Od prije je poznato kako je na tom turniru Hrvatska završila u skupini s Brazilom i Tunisom, dok su se u drugoj skupini našli Njemačka, Rusija i Meksiko. Na OI bi išao pobjednik skupine. Sada kad su Olimpijske igre prebačene na ljeto 2021. pitanje je što će biti s turnirom i kako će cijeli ovaj problem biti riješen na relaciji HKS, FIBA i MOO.
 
Predsjednika HKS-a Stojko Vranković, koji se posljednjih desetak dana sa suprugom i sinom nalazi u karanteni u Zadru, nije bio previše raspoložen za razgovor. 
- Sve ovo što se događa u zadnje vrijeme napravilo je totalni kaos, a naš stav u HKS-u jest takav da ćemo od čelnika Fibe tražiti povrat kompletnog iznosa uloženih novaca. Za nekoliko dana obavit ćemo sa čelnicima Fibe konferencijski poziv i tada ćemo im reći svoj stav. Znate, uz dužno poštovanje svima, te ako se uzmu problemi u kojima se našla cijela Hrvatska zbog pandemije koronavirusa, a poglavito Zagreb nakon strašnog potresa, svi u HKS-u mislimo da je taj iznos koji je Vlada RH uplatila Fibi kud i kamo normalnije trošiti na humane stvari, nego na organizaciju turnira - kazao je za T-portal Stojko Vranković. 
 
- Znate, sport mi trenutačno nije na prvom mjestu, uopće mi nije u fokusu zbog problema u kojem smo se našli. Ne znam hoćemo li imati gdje raditi u Zagrebu kada ovo sve prođe... 
 
- Evo, upravo sam dobio na mobitel fotografije naših prostora u Lipovečkoj ulici u Zagrebu i koliko vidim zgrada je dosta stradala i uredi su nam poprilično uništeni. Jako loše to izgleda i sada čekamo mišljenje statičara. Po ovome što vidim neko vrijeme tamo se neće moći raditi - dodao je Vranković kojem su prijatelji javili kako je njegov stan u središtu Zagreba doživio tek manja oštećenja za razliku od mnogih drugih. 
 
- Novogradnja je presudila. Ali vjerujte, time se uopće ne zamaram.
 
Tako se na globalni problem zbog pandemije koronavirusa nadovezao strašan potres u Zagrebu. O košarci, a kamoli o kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre nitko ne razmišlja. 
- Sljedeće godine na rasporedu je Eurobasket i nakon toga Olimpijske igre. Iskreno, ne vidim kako bi se mogao u raspored mogao ugurati i olimpijski kvalifikacijski turnir? No, danas sam čuo nesluženu informaciju kako će se ići s prijedlogom da se Eurobasket prebaci u ljeto 2022. godine.
 
Kaos, pomutnja i neizvjesnost. To su riječi kojima bi se moglo opisati stanje u cijelom sportu. Nitko ne zna hoće li se lige završiti, nitko ne zna kada će završiti karantena, a koliko se može doznati od stranih košarkaških novinara povrat novaca od Fibe tražit će sigurno Litva i Kanada, a vrlo vjerojatno i Srbija.
 
Sve ovo stvorilo je dodatni problem izborniku Veljku Mršiću koji je u lipnju računao na sve igrače iz NBA lige i stvorila se sjajna klima. Ovako je pitanje što će se sve dogoditi do ljeta 2021. i hoće li Hrvatska uopće dobiti priliku izboriti Olimpijske igre ili će Fiba primjerice odrediti četiri preostala putnika po poretku na prošlom SP-u ili možda predstojećem Eurobasketu?
 
No, tko sada razmišlja o sportu pored ovoliko problema…
 
 PRENOSIMO T-portal FOTO H. Jelavić, S. Šimunović/PIXSELL Montaža: EPA-EFE/JIJI PRESS